Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.11.2023

1. Через санкції нафтопереробні заводи в росії можуть перейти на неоригінальні деталі.

- Російські НПЗ на 80% залежні від іноземних технологій готуються використовувати неоригінальні запчастини, у тому числі кустарного виробництва, зроблені методом «зворотного інжинірингу», що заборонено нормами промислової безпеки.

- Конструкторської документації до іноземних деталей у російських компаній немає.

- Їхній дефіцит загрожує аваріями та затягуванням ремонтів на російських НПЗ.

2. Загальна виручка російських вугільних підприємств із січня по червень скоротилася на 29% у порівнянні з першим півріччям 2022 року.

- Прибуток вугільних підприємств за цей період впав на 52%.

- Зниження виручки відбулося через падіння цін на вугілля та зростання витрат підприємств.

3. Борги російських компаній вперше перевищили 100 трлн руб.

- З початку року показник зріс на 16% і на початок серпня становив майже 103 трлн руб.

- Дебіторська заборгованість бізнесу з початку року зросла на 14,4% - до 99 трлн руб.

4. Цієї осені росіяни зіткнулися з рекордним за 20 років подорожчанням окремих продуктів харчування.

- Найбільше жителі країни скаржаться на подорожчання базових продовольчих товарів, таких як яєць, курятини, молока та бананів.

- Ці товари зазвичай складають споживчий кошик сімей з невисоким рівнем доходу.

- Найближчим часом сподіватися на стабілізацію цін не варто. Крім того, у грудні відбудеться традиційне зростання вартості продуктів для новорічного столу.

5. Країни ЄС закупили російський скраплений природний газ (ЗПГ) на суму 6,1 мільярда євро (понад 6,6 мільярда доларів) у 2023 році.

- На країни ЄС припало більше половини ЗПГ, що експортується росією, а Іспанія і Франція увійшли до трійки найбільших покупців вуглеводнів з рф після Китаю.

- "Незважаючи на обіцянку відмовитися від використання російського викопного палива, кількість вантажних суден, що перевозять ЗПГ з росії до Європи, зросла", - наголошується в даних Євростату.

- Згідно зі статистикою, сума закупівель російського СПГ Іспанією за перші дев'ять місяців поточного року склала 1,8 мільярда євро (1,95 мільярда доларів), Францією – 1,5 мільярда євро (1,63 мільярда доларів), Бельгією – 1,36 мільярда євро (1,48 мільярда доларів).

- Російський ЗПГ допоміг ЄС заповнити підземні газосховища до опалювального сезону до рекордних 99,6%.

6. Ціни на нафту зростають.

- Ціни на нафту зростають сьогодні після стрибка 17 листопада. Січневі ф'ючерси на нафту Brent подорожчали на лондонській біржі ICE Futures на 0,55 дол (0,68%), до 81,16 дол за барель.

- 17 листопада Brent здорожчала на 3,19 дол (4,1%) – до 80,61 дол за барель.

- Різке зростання котирувань 17 листопада було спричинене чутками про те, що ОПЕК+ може продовжити обмеження на видобуток нафти на кілька місяців або збільшити обсяг скорочень видобутку палива.

7. Єврокомісія у 12-му пакеті санкції проти росії пропонує ввести обмеження щодо сина Дмитра Медведєва.

- До розширеного списку включено Іллю Медведєва. Він звинувачується в тому, що нібито організовував кампанію з дезінформації та пропаганди в Україні.

- Також серед 47 осіб, щодо яких будут введені санкції – двоюрідна сестра путіна Ганна Цивільєва, яка очолює фонд «Захисники Вітчизни».

8. Словаччина виступає проти 12-го пакету санкцій ЄС проти рф через ядерне паливо.

- Словаччина не підтримає 12-й пакет санкцій ЄС проти Росії, якщо він включатиме заборону на імпорт російського ядерного палива. Про це заявив міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар.

- За його словами, нові санкції ЄС проти рф не мають розповсюджуватись на паливо для атомних електростанцій, оскільки словацькі АЕС ще не переобладнані під використання іншого палива.

- Для словацького уряду це питання є надзвичайно критичним.

9. Штрафи за недотримання санкцій щодо росії Литва буде перераховувати до Фонду співробітництва з метою розвитку для відновлення України.

- У Сеймі Литви проголосували за поправку до Закону про співпрацю з метою розвитку та гуманітарної допомоги.

- Згідно з ухваленою поправкою, до Фонду надходитимуть кошти від штрафів і конфіскованих активів у разі недотримання міжнародних або національних санкцій.

10. Болгарія вирішила прискорити відмову від російської нафти на НПЗ, що належить ЛУКОЙЛу у Бургасі.

- Влада країни ввела для заводу заборону на експорт нафтопродуктів з січня наступного року, а з березня 2024-го взагалі заборонила йому переробляти російську нафту.

- Тим самим влада Болгарії змушує ЛУКОЙЛ продати цей актив.

11. Торговий оборот Грузії та росії з січня по жовтень поточного року перевищив $2 млрд, що на 5,3% більше показника за аналогічний період 2022 року.

- росія знаходиться на другому місці серед найбільших торгових партнерів Грузії.

- За 10 місяців поточного року її частка в обсязі зовнішньої торгівлі склала 11,5%.  

- Експорт товарів з Грузії в рф з січня по жовтень становив близько $560 млн (зростання на 7,3%), а імпорт — понад $1,4 млрд (зростання на 4,6%).  

- Перше місце серед торгових партнерів Грузії в січні—жовтні 2023 року посіла Туреччина, зустрічна торгівля з якою перевищила $2,4 млрд, що на 7,1% більше за аналогічний показник за 2022 рік,— дані Національної служби статистики Грузії.

12. Російський дочірній банк американського JP Morgan Chase, який заявляв про згортання діяльності в росії ще в березні 2022 року, за підсумками січня-вересня 2023 став першим за розміром активів серед іноземних інвестбанків в рф.

- Активи банку загалом за два роки зросли більш ніж у чотири рази.

- Відповідно до звітності, за підсумками дев'яти місяців 2023 «Дж. П. Морган банк Інтернешнл», дочірньої структури однойменної американської кредитної організації в рф, обсяг його активів збільшився на 48%.

- За 2022 рік показник також зріс майже в 2,9 раза.  

- Пасиви банку збільшилися з початку 2022 майже в 12 разів і на кінець третього кварталу року склали 180,3 млрд руб. (з початку 2023 року їхній обсяг зріс на 54,5%).

13. Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО від 18 листопада 2023 року "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

- Відтак, застосовуються персональні спеціальні економічні та інші санкції до наступних осіб – експрем'єр-міністра Миколи Азарова; ексміністра освіти та науки Дмитра Табачника; колишніх народних депутатів Олега Царьова та Дмитра Святаша.

- Крім того, до санкційного списку потрапили глава окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов, голова так званої "ЛНР" Леонід Пасічник, депутата Держдуми рф Дмитро Саблін, російський пропагандист Юрій Кот.

- В іншому додатку до рішення PНБО вказано ще 100 фізичних осіб, до яких застосовуються санкції. Також застосовані санкції до 37 юридичних осіб, зокрема до загальноросійського громадського благодійного фонду "Російський дитячий фонд", благодійного фонду "Географія добра", автономної некомерційної організації сприяння соціальній адаптації особистості "Квартал Луї".