Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.01.2023

1. Митні доходи російського бюджету обвалилися на трильйон рублів за рік.

- На тлі різкого скорочення імпорту, надходження до бюджету від Федеральної митної служби за підсумками 2022 року скоротилися на 13%, або майже трильйон рублів.

- Причина провалу - різке падіння постачання імпортних товарів до росії.

- За рік бюджет зібрав пов'язаних з імпортом податків на 20% менше, ніж у 2021-му.

- Надходження ПДВ на товари, що ввозяться, знизилися на 18%, акцизів - на 22%, а ввізних мит - майже на 30%.

2. Німеччина запустила вже третій ЗПГ-термінал.

- У німецький Брунсбюттель надійшло регазифікаційне судно-танкер, яке стане третім терміналом ЗПГ у Німеччині.

- Перші два, у Вільгельмсхафені та Любміні, вже запущені.

- Судно Hoegh Gannet прийшло до німецького Брунсбюттеля поряд із Гамбургом. Відвантаження регазифікованого зрідженого газу розпочнеться на початку лютого.

- За такою самою схемою Uniper організувала термінал у Вільгельмсхафені, який запустили першим 20 грудня. А ось у Любміні з початку січня працює перший приватний термінал — французька TotalEnergies та німецька Deutsche ReGas.

- Потужність усіх трьох терміналів становитиме 17 млрд куб.м на рік або 47 млн. куб.м на добу.

3. Німецький експорт до росії впав на 59,1%.

- Експорт з Німеччини до росії впав у порівнянні з груднем 2021-го на 59,1%, склавши близько €800 млн.

- Тим самим за рік росія опустилася з 5-го на 14-й рядок у рейтингу найбільших імпортерів товарів з Німеччини.

4. США і союзники погодилися ввести дві граничні ціни на російські нафтопродукти, повідомили в американському Мінфіні.

- Одна гранична ціна – на нафтопродукти, які зазвичай продаються з надбавкою до ціни на сиру нафту, такі як дизельне паливо або бензин, друга гранична ціна – на продукти, які продаються зі знижкою до ціни на сиру нафту, такі як мазут.

- У березні коаліція обговорить рівень стелі цін на нафту відповідно до поточних ринкових умов.

5. США запровадять нові санкції проти ПВК «Вагнер» наступного тижня. Про це повідомляє Reuters з посиланням на слова високопоставленого представника адміністрації США.

- Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що Міністерство фінансів США визнає “Вагнер” як “транснаціональну злочинну організацію”.

6. Країни ЄС вже працюють над 10-м пакетом санкцій проти рф, які набудуть чинності наступного місяця. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела у дипломатичних колах.

- У п'ятницю, 20 січня, високопоставлені дипломати з трьох країн Євросоюзу заявили журналістам видання, що наступний пакет обмежень має бути готовим до 24 лютого – річниці повномасштабного вторгнення рф на територію України.

7. Болгарія планує вдвічі збільшити свої газосховища

- Болгарія розпочала проєкт зі збільшення майже вдвічі своїх газових сховищ, підписавши угоду вартістю 165 млн доларів між оператором газотранспортної системи "Булгартрансгаз" і консорціумом під керівництвом держави.

- Єдине в країні газосховище "Чирен" буде розширено до 1 мільярда кубометрів з 550 мільйонів кубометрів до кінця 2024 року приблизно за 600 мільйонів левів.

- Компанії з сусідніх Греції та Північної Македонії висловили зацікавленість у бронюванні потужностей на об'єкті, розташованому приблизно за 125 км на північ від Софії.

- Також "Булгартрансгаз" планує підписати угоди на будівництво трубопроводу, який з'єднає об'єкт з газовою мережею, і на підземне буріння, що дозволить йому зберігати більше природного газу і використовувати до 10 млн кубометрів газу на добу порівняно з 4,7 млн кубометрів зараз.