Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.02.2024

1. Нафтопереробка в росії з початку січня до 18 лютого 2024 року знизилася приблизно на 7% — Міненерго рф.

2. Курс євро перевищив 100 рублів після проблем із платежами у банках Туреччини, Китаю та ОАЕ

- Рубль продовжує повільно, але впевнено дешевшати на Московській біржі на тлі проблем із платежами через банки Туреччини, Китаю та ОАЕ, через які під ударом виявилися експортні доходи російської економіки.

- На торгах сьогодні курс євро вперше за шість тижнів піднімався понад 100 рублів. Європейська валюта досягала позначки 100,06 рубля (рекорд із 9 січня), а долар подорожчав до 92,56 рубля.

3. Росіяни здали золота до ломбардів на рекордну в історії суму

- За дев'ять місяців минулого року портфель позик росіян у ломбардах виріс на 22% до 52,5 млрд руб.

4. Постачання в Євросоюз у 2023 році російського титану, що застосовується в тому числі в авіапромі, знизилися на 20% до 2022 року - до 6410 т.

- Зокрема, імпорт цього металу з росії в Німеччину в 2023 році впав на 37% рік до року, до 3064 т, більш ніж у півтора рази знизили закупівлі Нідерланди (286 т), на 15% - Бельгія (278 т).

- Але не всі великі споживачі в ЕС знижували закупівлі, випливає з даних Eurostat. Франція наростила поставки з росії на 72%, до 1929 т, а Естонія - на 5%, до 369 т.

5. Акції Polymetal за два дні подешевшали на 16%

- Акції золотодобувної компанії Polymetal подешевшали на Мосбіржі ще на 8,5%

- За два дні котирування золотовидобувача впали на 16% після новини про продаж російських активів за $3,69 млрд з урахуванням боргу $2,21 млрд.

6. Три найбільші банки Китаю перестали приймати платежі з російських підсанкційних фінорганізацій.

- Йдеться про Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank та Bank of China.  

- Ці банки займають перше, друге та четверте місця за обсягом активів у Китаї відповідно.

- Проте операції з російськими банками, які не потрапили під санкції, наразі тривають.

- При цьому в ICBC і CCB відхиляються всі платежі, що надходять від підсанкційних банків, навіть якщо для їх проведення використовується не SWIFT, а російська СПФС або китайська CIPS.

- Американо-китайський торговий баланс значно перевищує аналогічний показник між росією та Китаєм, тому банки та державні корпорації відмовляються від ризикованих операцій, щоб не потрапити під вторинні санкції.

7. Російські хімічні компанії збільшили експорт азотних добрив до Європи, їхня частка в загальному обсязі імпорту склала 24% за 2023 рік.

- Причиною такого зростання стали високі ціни на газ, які зробили виробництво азотних добрив у Європі нерентабельним та призвели до збільшення їх імпорту з росії.

- Німеччина збільшила закупівлі азотних добрив із рф майже вдвічі щодо попереднього року, а Франція збільшила закупівлі на чверть.  

- Основною причиною зростання імпорту азотних добрив до ЄС стала нерентабельність місцевого виробництва.

- У четвертому кварталі 2023 року російські експортні ціни на карбамід були нижчими за собівартість його виробництва в Європі, що призвело до збільшення імпорту з росії.

- Зниження цін на газ у Європі та зростання цін на азотні добрива можуть підвищити конкурентоспроможність місцевого виробництва у ЄС та скоротити імпорт із росії.

8. Росія у 2023 році наростила в 1,5 рази експорт добрив до Індії.

- Постачання російських добрив до Індії за підсумками 2023 року зросло в півтора рази порівняно з 2022 роком, склавши 5,4 млн т, випливає зі статистики Мінпромторгу Індії.

- Але найбільшим постачальником добрив до Індії у 2023 році став Китай – він наростив експорт у 1,6 раза до 2022 року до 5,44 млн т.

9. РФ на тлі посилення санкцій почала постачати нафту до Венесуели.

- Супертанкер, що перевозить російську нафту Urals, прибув до берегів Венесуели.

- Це свідчить про те, що Москва шукає нових покупців на тлі посилення санкцій та перебоїв у Червоному морі.

- За даними агентства, танкер "Лігера" зараз знаходиться поблизу затоки Амуай, де розташований нафтопереробний завод, що належить венесуельській компанії PDVSA.

- Це перша зафіксована поставка нафти марки Urals до Венесуели щонайменше за п'ять років.

10. Нафтопереробні підприємства Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, купують дедалі більше російської сирої нафти марки «Сокіл», від якої в Індії часто відмовляються через санкції.

- За даними аналітичної компанії Kpler, цього місяця в основному китайські приватні НПЗ приймали в середньому 168 000 барелів на день, що втричі перевищує січневі темпи і набагато випереджає показник 53 000 барелів у 2023 році.

- Тим часом обсяг поставок до Індії склав близько 119 000 барелів на день цього місяця після зупинки в січні та грудні, але знизився в порівнянні зі 140 000 барелів минулого року.

- 15 мільйонів барелів нафти марки «Сокіл», призначених для постачання в Індію, зараз перебувають на танкерах, що простоюють біля берегів Малайзії та Південної Кореї.

11. Іран надав рф близько 400 балістичних ракет класу "земля-земля.

- Постачання розпочалося на початку січня, їх було вже не менше 4. Іранський чиновник заявив, що "поставок буде більше".

- Постачання включає ракети із сімейства балістичних ракет малої дальності Fateh-110, таких як Zolfaghar, з дальністю дії 300 та 700 км.

12. У Євросоюзі погодили 13 пакет санкцій.

- Посли країн-членів Європейського Союзу (ЄС) затвердили 13-й пакет санкцій проти країни-терористки росії.

- Попередньо, до санкційного пакету увійдуть 200 юридичних та фізичних осіб.  

- Крім того, окремим рішенням було продовжено ще на шість місяців санкції проти понад 1900 осіб з рф та білорусі.

- Новий пакет санкцій ЄС проти РФ включатиме також великий розділ, присвячений незаконному викраденню українських дітей до окупованого РФ Криму, Білорусі та Росії.

- До проєкту санкційного списку потрапили Інна Варламова, дружина Сергія Миронова, депутата Держдуми Росії, Уповноважена з прав дитини в окупованому Росією Севастополі Марина Песчанська.

- У списку фігурують також кілька білорусів, зокрема Дмитро Демидов і Ольга Волкова, яких називають одними з ключових осіб, причетних до насильницької депортації українських дітей до Білорусі.

13. Британія запровадила санкції проти керівників колонії, в якій помер Навальний.

- Санкції були введені проти шести осіб, які очолювали колонію.

- Підсанкційним особам заморозять активи й заборонять в'їзд до Британії.

- Водночас Британія закликає негайно передати тіло Навального його родині й провести повне та прозоре розслідування.

14. У Литві пропонують розірвати торговельні угоди з росією та білоруссю.

- Міністерство закордонних справ Литви запропонувало уряду країни розірвати чинні угоди про торговельно-економічне співробітництво, підписані з росією та білоруссю два десятиліття тому.

15. Японія продовжує скорочувати торгівлю з росією.

- Японія в січні скоротила імпорт ЗПГ із рф на 7,2% порівняно із січнем 2023 р;

- Імпорт вугілля з рф скоротився на 90,7% порівняно із січнем 2023 р;

- Постачання автомобілів до росії зменшилися на 33% порівняно з січнем 2023 р;

- Товарообіг Японії та рф у січні скоротився на 45,2%, до $676,1 млн.

16. Туреччина перекрила майже половину постачань до росії через загрозу санкцій США.

- На тлі проблем із турецькими банками, які стали масово блокувати платежі від російських компаній, експорт із Туреччини до рф в січні скоротився на 39%.

- За перший місяць року турецькі компанії поставили на російський ринок товарів на $631 млн. проти майже $1 млрд у січні 2023.

- За низкою товарів торгівля повністю припинилася. «Експорт машинного обладнання, зокрема, припинився — просто через схожість із військовим обладнанням», — розповіло Reuters знайоме із ситуацією джерело.

17. Європейські автовиробники об'єднуються проти китайської загрози.

- Європейські автоконцерни вбачають у наступі китайських виробників електромобілів настільки велику загрозу для себе, що готові на неймовірний досі рівень співпраці.

- "Volkswagen, Renault і Stellantis думають про немислиме, вивчаючи можливості об'єднання з запеклими конкурентами, щоб зробити електромобілі дешевшими і захиститися від екзистенціальних загроз.

- Оскільки китайські конкуренти і Tesla викривають конкурентні слабкості найбільших європейських автовиробників масового ринку, стає зрозуміло, що відчуття невідкладності зростає, а підхід "бізнес як завжди" є програшним варіантом".

18. Danone планує продати російські підприємства бізнесмену, пов'язаному з Кадировим.

- Французька компанія Danone збирається продати Life & Nutrition російській молочній компанії "Вамін Татарстан", що належить 29-річному Мінтімеру Мінгазову.

- Для забезпечення "безперервності" свого колишнього російського бізнесу, Danone погодилася надати підтримку до кінця липня 2025 року, оскільки Life & Nutrition продовжує локалізувати виробництво певних інгредієнтів, щоб зберегти "високу якість продукції, до якої звикли російські споживачі".

19. Міжнародні юристи схвалили конфіскацію заморожених активів Центробанку РФ на користь України.

- Група експертів-юристів заявила, що конфіскація заморожених активів Центробанку РФ не суперечить міжнародному праву з огляду на масштаби вторгнення Росії в Україну.

- Лист, який був розісланий по столицях G-7 і отриманий агентством Bloomberg, підписали десять експертів з міжнародного права та практиками з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США, які прагнуть обґрунтувати юридичні підстави для конфіскації цих активів.

- Великобританія і США підштовхують союзників по G-7 до повногї конфіскації активів Центробанку РФ, а Канада, за словами посадовців, знайомих з ходом дискусії, відкрита до цієї ідеї.

- Європейські члени G7, особливо Франція і Німеччина, наразі виступають проти цього кроку через юридичні проблеми і побоювання, що це може зашкодити стабільності євро, а також створити небезпечний прецедент.

20. ЄС у найближчі тижні почне роботу над 14-м пакетом санкцій проти Росії.

- За словами кількох дипломатів ЄС, робота над наступним, 14-м раундом санкцій, як очікується, розпочнеться в найближчі кілька тижнів.

- У цьому пакеті ЄС зосередиться на секторальних аспектах, які залишаються неврегульованими.

Більше на https://t.me/OmelyanNews