Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.07.2024

1. Китай відмовляється приймати оплату у валюті, купленій у росії.

- Російські імпортери зіткнулися з новою і дуже серйозною проблемою в розрахунках з Китаєм: вони почали отримувати відмови приймати оплату в юанях, якщо ті були куплені в росії.

- З такими грошима побоюються мати справу не лише китайські банки, а й навіть платіжні агенти, які допомагають переказати гроші на Схід через треті країни – їхніми послугами зараз користуються багато імпортерів.  

- У сфері транскордонних платежів у червні з'явилися нові терміни – «чистий» та «брудний» юані, розповіли кілька учасників ринку. "Чистий" - той, що куплений за кордоном, а "брудний" - на території росії (не важливо, де - на біржі та на міжбанківському ринку). Цей «брудний» юань», за їхніми словами, тепер стає тягарем.  

- Після того, як США 12 червня ввели санкції проти Московської біржі та азіатських доньок найбільших банків, кількість китайських банків, готових приймати гроші з росії, різко знизилася.

- У "ВТБ Шанхай", який у червні теж потрапив під санкції, почалися серйозні проблеми з перерахуванням юанів на рахунки клієнтів у Китаї. Банку й раніше було непросто купити юані всередині країни (США ще в лютому пригрозили вторинними санкціями банкам, які активно працюють з росією), і він поповнював запаси за складними схемами: або на Мосбіржі з подальшим відправкою до Китаю через місцеві банки-посередники або через російський підрозділ Bank of China, куди юані «переганяли» знову ж таки банки-посередники.

- Тепер цей потік зупинився, тому що посередники, які допомагали з пересиланням юанів, та Bank of China, відмовилися це робити.

2. Трьох «проросійських» хакерів заарештовано за ймовірні кібератаки з терористичною метою проти Іспанії та інших країн НАТО, повідомила іспанська поліція.

- Підозрювані затримані за передбачувану участь у розподілених атаках на кшталт «відмова в обслуговуванні» (DDoS) проти державних установ та стратегічно важливих секторів.

- Кібератаки були направлені на веб-сторінки державних та приватних організацій в урядовому секторі, критично важливій інфраструктурі та основних службах у країнах, які підтримують Україну в конфлікті з росією.  

- «Атаки були організовані хакерською групою NoName057(16), яка заявила про себе після початку конфлікту в Україні і була однією з найактивніших», — йдеться у заяві Громадянської гвардії Іспанії.  

- В установчому маніфесті група заявляє, що «пропорційно реагуватиме на ворожі та відверто антиросійські дії західних русофобів». За словами поліції, арешти були здійснені в Манакорі на острові Майорка, а також в Уельві та Севільї на півдні Іспанії.

3. Пов'язані зі шпигунами росіяни відновлюють торгівлю з німецьким виробником інструментів.

- Компанія Heller Tools експортувала обладнання організаціям, пов'язаним із таємною контрабандною мережею ФСБ.  

- Незважаючи на те, що раніше виробник отримав попередження про продаж тієї ж контрабандної мережі, закупівлі були розморожені вже через кілька місяців.  

- Аналіз даних виявив, що компанія Heller Tools з Дінклаге продала дрилі та інші інструменти на загальну суму $1,2 млн компаніям, пов'язаним із контрабандною операцією «Сернія».  

- За даними Міністерства юстиції США, мережа «Сернія» була створена під керівництвом російських спецслужб для обходу санкцій ЄС та США та придбання обладнання для російської оборонної промисловості.  

- Згідно з російськими документами, у період з початку конфлікту в Україні до червня 2023 року Heller Tools задекларував продажі на суму 860 000 доларів московської компанії під назвою «Торговий дім Трейдтулс», пов'язаної з мережею «Сернія».

- Митні записи показують, що експорт Heller до «Трейдтулса» припинився у червні 2023 року. Але у вересні Heller почала продавати товари іншій російській фірмі під назвою Tireks.

- Ця компанія, яка купила у Heller товари ще на 300 000 доларів, була заснована в червні людиною, яка працювала в "Трейдтулс". У 2022 році Міністерство юстиції США звинуватило п'ять осіб, пов'язаних із мережею «Сернія» , у змові з метою придбання технологій військового та подвійного призначення для російських оборонних компаній.

4. Росіяни атакували Київ невідомим безпілотником.

- Під час нічної атаки 20 липня по Україні російські загарбники використали не тільки ракети та дрони-камікадзе "Шахеди", а ще один безпілотник невстановленого типу.

- Він летів на дуже низькій висоті близько 20 - 30 метрів й візуально сильно відрізнявся від уже відомих типів БПЛА. Його знищили Сили ППО поблизу Києва.  

- Розмах крила становить понад 4 метри, а фюзеляж має квадратний профіль. Є оперення на балках та штовхаючий гвинт. Візуально ця модель дрона-камікадзе нагадує ворожий "ZALA 421-20".  

- Фахівці досліджують рештки безпілотника і найближчим часом зможуть надати більш детальну інформацію.

5. Південна Корея випереджає конкурентів у будівництві європейських ядерних реакторів.

- Державну компанію Korea Hydro & Nuclear Power Co. було обрано для будівництва двох багатомільярдних реакторів у Чеській Республіці.

- Вона перемогла конкурентів і проклала шлях для потенційних корейських компаній до укладення низки угод по всьому континенту.

- Завдяки своїй економічній конкурентоспроможності та експортній стратегії, відшліфованій десятиліттями, корейці випереджають конкурентів, які загрузли в перевитраті бюджету та затримках або геополітичній і торговельній напруженості.  

- Korea Hydro & Nuclear проводить техніко-економічне обґрунтування будівництва атомної станції в Нідерландах , а шведська Vattenfall AB розглядає можливість використання корейської технології. Країна також веде переговори щодо постачання реакторів до Великої Британії, Польщі та Словенії , щоб досягти обіцянки уряду експортувати 10 блоків до 2030 року.  

- Азіатська країна має хороші шанси, щоб скористатися можливостями, оскільки світ повертається до атомної енергії після того, як її уникали протягом десятиліть через найгіршу ядерну аварію в історії в Чорнобилі.  

- Вторгнення росії в Україну послужило тривожним сигналом для європейських лідерів щодо зменшення залежності від імпортованого газу, а 25 країн, у тому числі більше десятка в Європі, поставили собі за мету потроїти глобальні потужності до 2050 року.  

- Також, європейські уряди не бажають підписувати проекти з державними гігантами з росії та Китаю, які зараз домінують у світовому будівництві реакторів, через проблеми безпеки, оскільки атомні станції є особливо чутливими частинами інфраструктури.

6. Угорщині загрожує паливна криза, оскільки Україна посилює тиск на постачання російської нафти.

- У червні Київ ввів санкції проти «Лукойлу» та заборонив компанії транзит нафти до Центральної Європи. У Будапешті побоюються дефіциту постачання, оскільки 70% імпорту нафти припадає на росію, а половина цього обсягу — на «Лукойл».  

- Після початку конфлікту ЄС запровадив ембарго на імпорт російської нафти, що надходить у блок морем. Але він виключив з санкцій постачання трубопроводами — у тому числі трубопроводом «Дружба» до Угорщини, Словаччини та Чехії — щоб дати цим країнам час знайти альтернативні постачання, за умови, що вони зроблять це якнайшвидше.  

- З огляду на те, що минулого року Москва заробила на експорті нафти 180 мільярдів доларів, «просто абсурдно дозволяти їм заробляти ці гроші, транспортуючи нафту через українську територію». Угорщина має діяти швидко, щоб знайти інші варіанти. Будь-яке тривале припинення поставок змусить регіональні нафтопереробні компанії використовувати запаси, виснажувати їх і тим часом шукати якесь дипломатичне вирішення проблеми.

- Будапешт може домовитися про збільшення імпорту з «Роснафтою», або збільшити постачання з Хорватії трубопроводом «Адрія». Угорщина також може звільнити частину своїх надзвичайних стратегічних запасів, яких вистачить на 90 днів.  

- Проблеми також виникнуть і у Словаччини. Словацький прем'єр Фіцо вважає санкції «безглуздими», оскільки вони, за його словами, зашкодять не росії, а країнам ЄС та самій Україні.  

- "Словаччина не має наміру бути заручником українсько-російських відносин, і рішення українського президента означає, що словацький нафтопереробний завод Slovnaft, який входить до угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафти, ніж потрібно для переробки", - заявив Фіцо.  

- Він додав, що це вплине не тільки на словацький ринок, але також "може призвести до припинення поставок в Україну нафти, видобутої Slovnaft, яка становить майже десяту частину всього українського споживання".

 Більше на https://t.me/Omelyan_News