Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.10.2022

1. ​Продажі комп'ютерів у росії впали більш ніж на 40%.

- Росіяни стали набагато рідше купувати персональні комп'ютери. У другому кварталі цього року продажі зменшились на 42,5%, підрахували аналітики.

- Люди перейшли в режим жорсткої економії та різко скоротили покупки товарів тривалого користування.  

- Крім того, банки стали частіше відмовляти у споживчих кредитах, що також відбивається на продажах.

- Також на ситуацію впливає масова еміграція IT-фахівців, які є прямими користувачами ПК.

2. Продаж люксових автомобілів у росії скоротився на 58%.

- За дев'ять місяців було продано лише 295 нових люксових автомобілів.

3. ЄС запропонував 10 країнам Азії вступити до альянсу проти рф.

- 10 країн Азіатсько-тихоокеанського регіону, які вважаються партнерами рф, готуються разом із ЄС засудити війну в Україні та вимагати припинити російську військову агресію.

- Офіційну заяву щодо цього планується озвучити 14 грудня в Брюсселі, де країни ЄС і Асоціації держав Південно-Східної Азії (далі - АСЕАН) проведуть перший спільний саміт.

- «Ми рішуче засуджуємо агресивну війну рф проти України, яка порушує міжнародне право, і закликаємо рф негайно та беззастережно припинити своє військове вторгнення та вивести всі сили та військову техніку з усієї території України», — йдеться у проекті спільного комюніке.

- Також у документі підкреслюється, що країни ЄС і АСЕАН «ніколи не визнають незаконну анексію рф Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також незаконну анексію Криму, що триває».

- Крім цього, рф засудять за дії, які "підривають глобальну продовольчу безпеку".

До Асоціації держав Південно-Східної Азії входить 10 країн: Бруней, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд та Філіппіни.

- рф підтримувала з деякими з них партнерські відносини та записувала їх до прихильників свого вторгнення в Україну.

4. Євросоюз розгляне можливість використання заморожених активів росії для допомоги Україні.

- Це питання може бути порушене на конференції в Німеччині 25 жовтня, повідомив голова Євроради Шарль Мішель.

«Ми маємо дивитися на заморожені активи та їх використання для реконструкції України та допомоги Україні», – сказав він.

5. Польща і країни Балтії запропонували проєкт нових санкцій проти росії.

- Йдеться про заборону співпраці з рф у галузі атомної енергетики, імпорту російських діамантів, експорту до рф безпілотників усіх типів.

- Крім того, чотири країни виступають за введення ембарго на російський зріджений газ (LPG), маркетингові послуги і дослідження ринку, заборону продажу нерухомості російським компаніям та фізичним особам, а також більше обмежувальних заходів проти білорусі.

- Йдеться про те, щоб ця країна не стала транзитним пунктом для росії у постачанні товарів, експорт яких заборонений до рф.

6. Велика Британія запровадила санкції проти виробника іранських безпілотників «Шахед» — Shahed Aviation Industries, а також проти мера Бердянська Олександра Сауленка.

- Під обмеження також потрапили високопоставлені іранські військові.

7. Туреччина почала відмовляти росіянам у відкритті банківських карток.

- Банки Туреччини при оформленні карток почали висувати додаткові вимоги до громадян рф.

- Серед вимог, що пред’являються для відкриття банківського рахунку, згадується дозвіл на роботу в Туреччині.

- Також банки почали запитувати у росіян загороджувальний депозит у розмірі $5 тис. і безповоротну комісію (не депозит) у розмірі 2 тис. лір (близько $107).

8. Банки в ОАЕ посилюють перевірки клієнтів з росії.

- Особливо це стосується великих приватних банків зі зв'язками зі США, Великобританією та країнами Євросоюзу: такі організації стали ретельніше перевіряти потенційних клієнтів.

- Це пов'язано з тим, що російські компанії та підприємці активно переводять бізнес у Дубай.

- Банки, обслуговуючи гостей з росії, ризикують потрапити під санкції.

9. США не видали візи представникам керівництва Росатома та Ростехнагляду для участі у міжнародній міністерській конференції МАГАТЕ "Атомна енергетика у XXI столітті".

10. Латвія не дасть притулку росіянам, які біжать від мобілізації, і перевірить росіян на політичні погляди при продовженні посвідки на проживання, - повідомив глава МЗС Латвії.

11. Південнокорейський виробник побутової техніки LG планує закрити завод у Підмосков'ї та перенести виробництво з росії.

12. Uniqlo в росії попередив персонал компанії про підготовку окремих магазинів, що тимчасово припинили роботу, до повного закриття