Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 22.01.2024

1. Реальна інфляція для росіян перевищила 100% за 5 років.

- Розрахована за реальним споживчим кошиком громадян інфляція за підсумками 2023 року становила 23,2.  

- Саме на стільки зріс індекс цін на повсякденні товари (FMCG), включаючи харчові продукти, напої, миючі засоби, предмети особистої гігієни, косметику, ліки та одяг.

2. Приплив доларів і євро в росію впав до мінімуму за 20 років.

- За даними Центробанку рф, минулого року країна заробила на експорті $422,7 млрд.

- При цьому у ключових світових валютах - доларах і євро, - проходить лише 24,7% угод.

- Таким чином, приплив доларів та євро до країни зараз становить близько $105 млрд за рік.  

- А це відповідає рівню валютної виручки у 2002-03 рр. ($102-129 млрд).

- 37% торгівлі здійснюється у “дружніх” валютах, насамперед - юані (33%). Разом з ними сукупний приплив валюти року міг становити $260,8 млрд.

- Навіть якщо врахувати експорт “у рублях”, експортні доходи економіки минулого року впали на 30%, або на $169 млрд. грошовому вираженні.

- За даними ФМС за січень-жовтень, зменшилися надходження майже за всіма ключовими статтями: доходи від сировини стали меншими на 35%, від вивезення за кордон металів - на 13%, від експорту хімічної продукції - на 37%.

- Сировинні доходи бюджету рф зменшились на чверть, а на покриття дефіциту - 3,2 трлн рублів - Мінфін витратив ще третину вільних грошей Фонду національного добробуту.

- На січень-2024 у Фонді залишилося $56 млрд ліквідних активів, хоча до початку війни було $113 млрд.

- Це означає, що при падінні нафти до $50-60 грошей Фонду вистачить лише на один-два роки.


3. Російські експортери продовжують утримувати валюту за кордоном.

- Залишки на доларових кореспондентських рахунках російських банків за кордоном на 1 грудня 2023 року оновили максимум із жовтня 2022 року і досягли в доларах 17,4 млрд. доларів.

- У євро, юанях та дружніх валютах показники у листопаді показали незначне зниження.

- У результаті сумарні залишки російських банків на валютних коррахунках за листопад впали на 0,4 млрд. до 36,9 млрд. доларів.

4. Обсяги переробки нафти в росії скорочуються через втрату виробництва на НПЗ Норсі ПАТ «Лукойл».

- росія переробляла 5,5 мільйона барелів сирої нафти на день з 11 по 17 січня, що приблизно на 11 000 барелів на день менше, ніж у середньому протягом перших 10 днів місяця.

- Це також майже на 38 000 барелів на день менше, ніж обсяги протягом більшої частини грудня.

- Переробка сирої нафти в росії зазвичай зростає взимку завдяки більшому сезонному споживанню дизельного палива та мазуту.

- Проте пошкодження установки каталітичного крекінгу на заводі Норсі скоротило вихід бензину.

- Переробка сирої нафти в Норсі, у Поволзькому регіоні, впала більш ніж на 51 000 барелів на день у період з 11 по 17 січня порівняно із середнім показником протягом більшої частини грудня.

- Також впали обсяги переробки на заводах «Башнефть» і «Славнефть».

5. Російські радіомовники після введення санкцій за війну в Україні зазнають труднощів із купівлею кабелів та деякого обладнання для передачі сигналу.

- Постачання значної частини радіомовного обладнання було обмежено через санкції США.

- Через відсутність російських виробників високочастотних коаксіальних кабелів поставки продукції утруднені і сильно залежать від санкційних обмежень, що вводяться, а ціна прив'язана до курсу іноземних валют.

- Також складнощі є з FM-процесорами та фідерами - допоміжними пристроями для передачі радіочастотного сигналу від антени до приймача і навпаки. Їх у росії також не виробляють.

6. Росіяни скуповують нерухомість на Балі.

- Кількість угод з купівлі росіянами нерухомості в Індонезії зросла в 1,5 рази. 2023 року росіяни придбали на індонезійському острові Балі до 1050 об'єктів нерухомості.

- Це в 1,5 рази перевищує показники 2022 року: тоді було укладено 650–700 угод.

- Бюджет росіян для покупки нерухомості на острові зріс на 17% рік до року з 162 000 до 189 000 євро.

7. QatarEnergy планує укласти контракт із Індією.

- Катарська компанія планує наступного місяця укласти контракт на постачання ЗПГ до Індії.

- Договір планується укласти терміном до 2050 року з наступним вибором кінцевих точок розвантаження, щоб поступово завантажити індійські порти.

- Крім того, катарська компанія готова знизити ціни на ЗПГ.

- Індія прагне диверсифікувати постачання, проте для російських експортерів ЗПГ новина погана — доведеться пропонувати найкращі умови.

8. Імпорт машин для виготовлення мікросхем Китаєм у 2023 році зріс на 14% до рекордних майже 40 мільярдів доларів США.

- Компанії Піднебесної максимально збільшували інвестиції, намагаючись обійти зусилля США, спрямовані на стримування напівпровідникової промисловості країни, незважаючи на падіння загального імпорту на 5,5% минулого року.

- Імпорт Китаю з Нідерландів різко зріс минулого року перед запровадженням нового експортного контролю, який ще більше обмежить можливості таких компаній, як Semiconductor Manufacturing International Corp., отримувати новітнє обладнання.

- У грудні імпорт літографічного обладнання з Нідерландів підскочив майже на 1000% порівняно з роком раніше до 1,1 мільярда доларів, оскільки фірми поспішили купувати напередодні початку голландських обмежень цього місяця.

9. Президент Фінляндії Саулі Нііністьо виступив проти надання фінського паспорта росіянам.

- "Я ще 2013 року пропонував надавати громадянство тільки людям із країн, які взаємно визнають подвійне громадянство фінів, які виїхали туди. росія не визнає подвійного громадянства", — сказав Нііністьо в ефірі Radio Suomi.

- Водночас, політик також заявив, що не підтримує пропозицію забирати фінський паспорт у тих росіян, які отримали його раніше.

Більше на https://t.me/OmelyanNews