Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 22.04.2023

1. Казахстан у 6 разів наростив експорт нафти в обхід рф.  

- За підсумками першого кварталу казахські нафтові компанії поставили на зовнішні ринки 163,4 тисячі тонн нафти транскаспійським морським маршрутом — з порту Актау до Баку.

- У порівнянні з тим же періодом минулого року експорт в обхід традиційного для Казахстану порту Новоросійська збільшився у 6 разів.

- рф неодноразово блокувала вивезення казахської нафти через Чорне море, де знаходиться експортний термінал Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), посилаючись на екологічні ризики та пошуки мін часів Другої світової війни.

- Зараз термінал КТК працює штатно, але казахські компанії побоюються продавати сировину через російські порти, оскільки покупці можуть заявити про порушення санкцій

2. Туреччина розпочала постачання газу з родовища «Сакар'я» у Чорному морі.

- На першому етапі видобуток становитиме 10 млн куб. м на добу (3,6 млрд куб. м на рік), на другому – 40 млн, на третьому – через 4-5 років 60 млн куб. м на добу, або 21 млрд куб. м на рік.

- Це означає, що рф поступово втратить значну частину ринку газу Туреччини.

- Зараз росія постачає до цієї країни 21-25 млрд куб. м на рік, забезпечуючи 40% споживання газу Туреччиною.

- Виходячи з цієї частки, за п'ять років російські поставки можуть знизитися до 10 млрд куб. м на рік.

3. Американська сторона передала чотирьом європейським країнам список товарів подвійного призначення, які рф нібито намагається придбати в обхід антиросійських санкцій.

- Заступник міністра фінансів США по боротьбі з тероризмом та фінансовою розвідкою Браян Нельсон відвідав Швейцарію, Австрію, Італію та Німеччину.

- Під час візиту було передано інформацію щодо намагань росії відновити зруйновані ланцюжки поставок.

- Зокрема, до росії в обхід санкцій надходять оптичні товари, напівпровідникові перетворювачі, обладнання для вимірювання напруги та потужності, а також програмні вентильні матриці.

4. Німеччина ухвалила рішення про висилку з країни російських дипломатів.

- У кремлі пообіцяли «дзеркально відповісти на масове вислання дипломатів», і додали, що «Берлін проводить курс на руйнування всього масиву російсько-німецьких відносин».

5. Першу партію російських мінеральних добрив, які підпали під санкції Заходу, відправлено з Латвії до Кенії.

- Вантаж був вивезений із Ризького морського порту за дорученням Всесвітньої продовольчої програми ООН.

- Це перша партія з 200 000 тонн мінеральних добрив, які належать компаніям рф, які під санкціями ЄС, і зберігаються на території Латвії.

- Найближчим часом Всесвітня продовольча програма планує вивезти з Латвії ще кілька партій мінеральних добрив, на які поширюються західні санкції, щоб надати підтримку країнам, які найбільше потребують цієї продукції.

6. Американський Uber повністю залишив російський ринок через п'ять років після створення СП на замовлення таксі з «Яндексом».

- Компанія продала частку Uber у 29% в «Яндекс.Таксі» за $702,5 млн, з дисконтом у 60% до зробленої у 2021 році оцінки частки.

7. "Енергоатом" домовився зі США про будівництво в Україні атомних енергоблоків, повідомила прес-служба держпідприємства.

- "Енергоатом" підписав угоду з американською компанією Holtec International про будівництво до 20 атомних енергоблоків із використанням реакторів SMR-160.