Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.06.2024

1. "Газпром" збільшив активність у нафтовому бізнесі, щоб компенсувати послаблення торгівлі природним газом.

- Компанія скоротила видобуток природного газу на 13% до рекордно низького рівня 359 млрд куб. м на рік 2023 року порівняно з 412,94 млрд куб. м у 2022 році.

- Нафтовий підрозділ «Газпрому», «Газпром нафта» показав кращі результати, ніж материнська компанія завдяки нафтовому бізнесу.

- Тепер група «Газпром» через свій підрозділ «Газпром експорт» намагається збільшити частку в нафтовому бізнесі та збільшити обсяги перевалки нафти сорту ESPO до Азії, а також експорт нафти Siberian Light.  

- «Газпром експорт», який мав незначні обсяги у 2022 році, збільшив експорт нафти у другій половині 2023 року та планує ще більше збільшити постачання у 2024 році.

2. Майже 200 цивільних суден рф спіймали на зборі розвідданих про критичну інфраструктуру в Північному морі — спільне розслідування видань Follow the Money і De Tijd.

- Протягом останніх десяти років берегова охорона разом із європейською поліцією неодноразово знаходили апаратуру для підслуховування, підводні дрони або сканери гідроакустичних сигналів, які застосовують для картування морського дна і виявлення кабелів, ідеться в розслідуванні.  

- Для розвідувальної діяльності рф використовує рибальські, вантажні та дослідницькі судна, нафтові танкери, прогулянкові яхти.

- Станом на сьогодні російські кораблі підозрюють у 950 випадках шпигунства в Північному морі. При цьому більшість з усіх зафіксованих інцидентів відбувалася в радіусі одного кілометра від трубопроводів, що пролягають дном моря.

- Європейські країни не можуть ефективно протидіяти такій формі шпигунства через обмеження, які передбачає Конвенція ООН з морського права, берегова охорона і поліція мають право лише спостерігати за кораблями і у виняткових випадках перевіряти їх, однак на арешт суден або членів їхніх екіпажів за дивні маневри або виявлену на борту апаратуру в них повноважень немає.

3. Сім'я мільярдера Усманова всупереч санкціям ввезла до росії яхту за $4 млн.

- До росії перегнали яхту Zoe для родичів засновника холдингу USM мільярдера Алішера Усманова вартістю близько $4 млн.  

- Вироблене у Великій Британії судно моделі Sunseeker Predator потрапило до Сочі через Туреччину. З митних документів випливає, що це сталося наприкінці лютого. Одержувачем яхти була фірма "Авес Трейд", створена за кілька місяців до цього.

- Раніше в посію всупереч санкціям, які забороняють постачання такої техніки, ввезли літак для еліти за $110 млн — новий бізнес-джет Airbus A320neo. Він прилетів зі столиці Омана - Маската - до московського аеропорту Внуково в ніч проти 17 червня.

4. Імпорт російського металургійного (коксівного) вугілля до Індії в січні – травні 2024 р. становив 7,8 млн т, збільшившись на 13% до того ж періоду минулого року.  

- росія стала другим за величиною постачальником цієї метсировини до Індії, тоді як за підсумками минулого року посідала 3 місце, поступаючись Австралії та США.

- У 2023 р. на індійський ринок з рф було відвантажено 6,4 млн т (зростання в 3 рази на рік), з Австралії – 34,2 млн т, США – 8,4 млн т.  

- За п'ять місяців цього року Індія імпортувала 31,7 млн ​​т коксівного вугілля (+9%).  

- На частку росії припало 25% всього обсягу поставок. Інші великі постачальники - Австралія (15,8 млн т), США (3,6 млн т) та Індонезія (1,5 млн т).

5. Показник прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Китай знижується 12-й місяць поспіль.

- Згідно з даними, опублікованими міністерством торгівлі Китаю в п'ятницю, ПІІ, що входять до Китаю, впали на 28,2% за перші п'ять місяців 2024 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.  

- Цей показник виявився гіршим за квітневе падіння на 27,9% і продовжив період зниження з червня 2023 року.

6. США ввели санкції проти 12 росіян, серед них представники керівництва "Лабораторії Касперського", продажі ПЗ якої планує обмежити Білий дім.

7. Євросоюз заборонить росіянам перельоти на бізнес-джетах.

- Євросоюз у 14-му пакеті санкцій запровадить заборону на приватні авіаперельоти російських фізосіб, компаній і відомств.

- Тепер росіяни не зможуть здійснювати перельоти на відпочинок приватними рейсами, а компанії направляти співробітників на ділові зустрічі.

- У 2022-му ЄС закрив для літаків російських авіакомпаній свій повітряний простір.

8. Країни Євросоюзу в рамках 14-го пакету санкцій проти росії мають намір запровадити обмеження щодо 27 вантажних суден. 11 із них зареєстровано в рф, повідомив портал EUobserver.

9. Латвія вимагає ввести санкції проти білорусі.

- Міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже закликає поширити на Білорусь обмеження, які діють щодо росії.

- Браже заявила, що латвійська сторона планує ініціювати дискусію стосовно додаткових санкцій проти Білорусі.

- “Конкретно ті санкційні позиції в торгівлі з росією, які є в списку – ми бажаємо, щоб вони застосовувались і до білорусі. Тому що ми бачимо зі статистики, що групи товарів фактично йдуть через білорусь до росії, тому що там є митний союз”, – пояснила голова МЗС Латвії.

- Вона додала, що хоча ЄС запроваджує секторальні санкції проти білорусі, забороняючи імпорт або експорт певних товарів, їхній список не такий широкий, як у випадку з росією.

10. Глава ООН заявив, що росія повинна дотримуватися санкцій проти Північної Кореї.

- росія повинна дотримуватися санкцій ООН щодо Північної Кореї, заявив у п’ятницю Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш після того, як цього тижня росія та КНДР підписали Договір про всеосяжне стратегічне партнерство.

- "Є санкції, схвалені Радою Безпеки щодо КНДР", - сказав Гутерреш журналістам у п'ятницю. «Будь-які відносини, які будь-яка країна має з КНДР, включаючи російську федерацію, повинні повністю дотримуватися цих санкцій».

Більше на https://t.me/Omelyan_News