Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 22.07.2024

1. Україна втретє за рік ударила дронами по єдиному НПЗ росії на чорноморському узбережжі.  

- Вранці 22 липня українські безпілотники атакували нафтопереробний завод «Роснефті» у Туапсе, який входить до десятки найбільших у країні та є єдиним НПЗ на чорноморському узбережжі росії.  

- Внаслідок падіння уламків БПЛА було пошкоджено інфраструктуру НПЗ.

- Попереднього разу Туапсинський НПЗ зазнав атаки дронів у травні. Тоді на підприємстві також спалахнула пожежа. Пошкодження отримала установка з виробництва зріджених вуглеводневих газів (ЗВГ). Після цього завод на якийсь час припинив переробку сировини.  

- Перед цим українські дрони атакували НПЗ наприкінці січня. Внаслідок нальоту безпілотників постраждала єдина на заводі встановлення первинної переробки. На ремонт НПЗ «Роснафта» пішла близько трьох місяців: він відновив роботу лише на початку травня.

2. Євросоюз у січні–травні 2024 року скоротив імпорт титану з росії на 22% у річному вираженні до 2461 т. Про це свідчать свіжі дані Європейського статистичного агентства (Eurostat).

- При цьому в травні постачання зросли майже на третину в порівнянні з квітнем до 578 т. Після початку війни найбільші світові авіабудівні корпорації анонсували плани на повну відмову від титану з росії.

- У березні 2022 року про намір відмовитися від закупівель російського металу повідомив американський авіаконцерн Boeing, у грудні того ж року — європейський Airbus.

3. Китай наростив експорт легкових автомобілів до росії в I півріччі на 35,4%.

- У I півріччі 2024 року постачання легкових автомобілів з Китаю до росії зросли в грошах на 35,4%, до $6,2 млрд, свідчать дані Головного митного управління КНР.

- За І квартал з Китаю в росію було ввезено легкових автомобілів на $2,3 млрд (+30,7% р/р), за ІІ квартал - на $3,9 млрд (+38,4%). У червні обсяг їх поставок до росії склав $1,36 млрд, перевищивши результат травня на 2%, і був найвищим з листопада 2023 року, коли аналогічний показник був на рівні на $1,38 млрд.

- Експорт легкових автомобілів з КНР у росію помісячно зростає четвертий місяць поспіль.

- Експорт з Китаю до росії частин та приладдя для моторних транспортних засобів за 6 місяців зріс на 18,3%, майже до $1,2 млрд. За I квартал їх було ввезено на $623,5 млн (+16,5%), за II квартал – на $514 млн (+10,4%). У червні з Китаю було поставлено автокомпонентів на рекордні $234,2 млн. (+15,9% до травня).

- Дані китайської митниці свідчать, що експорт компонентів у рф зростають четвертий місяць поспіль, як і постачання легкових автомобілів.

4. Нелегальні потоки чіпів до росії сповільнюються, але Китай і Гонконг залишаються центрами перевалки.  

- Перевантаження через Гонконг Common High Priority Items (CHPL) — передових компонентів, включаючи мікроелектроніку, які, на думку США та Європейського Союзу, можуть використовуватися у війні росії в Україні — впали на 28% у період з січня по травень.

- За той же період перевалка цих товарів через материковий Китай, за винятком Гонконгу, впала на 19%.  

- І Гонконг, і Китай розглядаються урядом США як ключові глобальні вузли для росії, щоб отримати матеріали для своєї армії, включно з напівпровідниками та деталями для безпілотників.  

- Державний департамент і Міністерство фінансів США запровадили кілька раундів санкцій на організації по всьому світу, які ймовірно мають комерційні зв’язки з російськими військовими, включно з підставними компаніями в Гонконгу, які займалися перенаправленням напівпровідників.  

- Падіння незаконних потоків стало результатом кількох факторів, включаючи агресивні заходи з боку влади США, а також взаємодію з компаніями, продукція яких перевантажується.

5. Москва розширює тіньовий флот танкерів.

- Таємничі покупці, які підозрюються у зв'язках з росією, почали скуповувати десятки суден, здатних перевозити скраплений природний газ.  

- Група раніше невідомих компаній, в основному зареєстрованих в ОАЕ, протягом останнього року активно купувала судна для перевезення ЗПГ, піднявши ринкові ціни, особливо на найстаріші танкери.

- Хоча російський ЗПГ менше страждає від західних санкцій, ніж нафта, Москва готується до посилення обмежень. З другого кварталу 2023 року понад 50 суден для перевезення ЗПГ перейшли у власність компаній, розташованих в ОАЕ. До цього подібні правочини були рідкістю.

- Група з відстеження суден Kpler заявила, що події на ринку СПГ-танкерів вказують на «складну мережу морських операцій, які потенційно пов'язані з російськими інтересами».

- Збільшення попиту призвело до зростання цін на більш дешеві та менш ефективні судна для перевезення ЗПГ, яким понад 15 років.  

- Бажання росії нарощувати тіньовий флот для перевезення ЗПГ не викликає сумнівів, оскільки тиск на російський ЗПГ зростає.  

- Російські оператори ЗПГ вважають, що якщо санкції не запровадять, у них буде свій флот, і вони його використовуватимуть, а якщо санкції запровадять, вони не застрянуть і зможуть продовжити торгівлю.

6. Рада ЄС продовжила всі санкції проти росії до 31 січня 2025 року, йдеться в заяві, опублікованій на сайті Ради.

- Йдеться про санкційні обмеження, вперше застосовані ЄС у 2014 році, та усі санкції, які додалися з лютого 2022 року після початку повномасштабної війни.

7. Білорусь може постачати до деяких країн товари, обладнання чи технології - в обмін на санкційні товари.

- Мова йде про Нікарагуа, Венесуелу та Кубу. Білоруська держава може продавати їм товари в обмін на ті, які білорусь чи росія не можуть придбати самостійно через західні санкції.  

- Прем'єр-міністр білорусі під час візиту до вищезгаданих країн підписав кілька двосторонніх економічних та торговельних угод. У ході візиту до Куби він підписав контракти на "мільйони доларів" на постачання Кубі невказаних білоруських товарів в обмін на кубинський експорт до білорусі.  

- Під час візиту до Нікарагуа було підписано контракти на суму 85 млн доларів. Як повідомляється, вони спрямовані на двосторонню економічну співпрацю, включаючи угоду білоруського банку розвитку про фінансування постачання Нікарагуа понад 700 одиниць невказаного обладнання.

- Аналітики додали, що можливо білоруський прем'єр підписав ці угоди в рамках російських схем, які використовують білорусь, щоб допомогти рф обійти західні санкції.

8. МВС Франції не допустило до Олімпіади журналістів, технічний персонал та фізіотерапевтів із росії, білорусі та інших країн через побоювання, що вони можуть бути агентами іноземних спецслужб.

- Вони не планували нападу, але могли отримати доступ до віртуальних систем та здійснювати кібератаки.

- Найбільше відмов отримали журналісти.

- Загалом до Ігор не допустили 4340 людей.

Більше на https://t.me/Omelyan_News

Публікація совіцької газети Ізвєстія від 25 вересня 1987 р.