Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 22.08.2023

1. Росіяни масово перестають платити за кредитами на тлі падіння платоспроможності та зростання витрат на товари першої необхідності.

- За підсумками першого півріччя 2023 року кількість неплатників за банківськими кредитами досягла 17,7 млн., або 23,3% від числа працездатного населення росії.

- Порівняно з першим півріччям минулого року кількість неплатників зросла на 3,3 млн. грн.  

- При цьому кількість росіян, що не платять за кредитами, стрімко зростає останні три роки: 2020-го їх було 9 млн, 2021-го — 12 млн, а 2022-го — 14,4 млн.

- За даними Центробанку рф на 1 липня цього року обсяг прострочених кредитів фізосіб досяг 1,2 трлн руб.

2. У росії подорожчає хліб.

- Російські виробники хліба готуються різко підвищити ціни на свою продукцію восени.

- Хліб може подорожчати на 10% через санкції, обвал рубля і, серед іншого, вихід росії із зернової угоди.

- Закупівлі зерна та борошна тепер обходяться приблизно на 20% дорожче, обслуговування імпортного обладнання вже подорожчало на 50% — а саме ним переважно і користуються російські компанії, на 30% зросла ціна імпортного солоду та добавок, співробітники вже не хочуть працювати на ті зарплати, які вони отримували раніше.

- До того ж різко подорожчала логістика: ставки автомобільних вантажоперевезень росією в січні–червні підскочили на 10-15%, а за окремими напрямками — майже на 40%.

3. Російський підрозділ Райффайзенбанку з 1 вересня запроваджує комісію у розмірі 50 % від суми переказу за вхідні операції з інших банків у доларах США.

- Такі умови поширюватимуться на громадян, а також малий та мікробізнес.

- Комісія становитиме не менше $1 000, але й не більше $10 000.

- Нова комісія не застосовуватиметься до зарахування зарплати у доларах, якщо у роботодавця відкрито у банку зарплатний проект.

4. Бензин почав зникати з автозаправок у російських регіонах, а в аграрних суб'єктах виник дефіцит дизельного палива.

- Нестача палива на заправках у багатьох регіонах виникла через порушення терміну доставки вантажів залізницею, поїзди з Центральної росії з нафтопродуктами йдуть на кілька тижнів довше за звичайні терміни, через що утворюється дефіцит.

- Крім затримок перевезень залізницею, що виникли через переорієнтацію експорту вугілля на схід, на ситуацію впливають також планові ремонти НПЗ.

- На цьому тлі у регіонах рф сильно зросли ціни на пальне. У деяких регіонах ціни зросли на 25%.

5. Uniqlo припинила весь бізнес у росії.

- Японська компанія розірвала всі контракти на оренду приміщень для своїх магазинів з усіма штрафними санкціями та звільнила весь персонал.

- Uniqlo оголосила про тимчасове призупинення роботи своїх магазинів у росії ще після початку вторгнення в Україну.  

- До березня 2022 року під брендом Uniqlo в країні працювало 50 магазинів.

6. Росія цього року стала сьомим за величиною торговим партнером Китаю.

- Загальний обсяг торгівлі Китаю з росією за перші сім місяців поточного року зріс на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становить 134 млрд доларів.

- За той же період китайський експорт до росії зріс на 73%, хоча загальний обсяг експорту скоротився на 5%.

- Китайські компанії стали виходити на російський ринок, пропонуючи автомобілі, електроніку, харчові продукти, тютюнові вироби, метали, смартфони та інші споживчі товари.  

- Російський попит на автомобілі китайського виробництва допоміг Китаю обійти Японію як провідного світового експортера автомобілів.

- За перші півроку Китай експортував до росії понад 341 тис. автомобілів, що майже у шість разів більше, ніж у першій половині 2022 року. Станом на червень шість із десяти провідних марок автомобілів у росії були китайськими, тоді як три роки тому таких марок не було.

7. Китай може отримати контроль над видобутком срібла в рф.

- Китайські інвестори цікавляться придбанням російських активів компанії Polymetal, найбільшого в рф добувача срібла, повідомив глава компанії Віталій Несіс.

- Компанія, що володіє підприємствами в Магаданській та Свердловській областях, а також у Хабаровському краї, Якутії та на Чукотці, у серпні змінила реєстрацію на Казахстан і оголосила про плани повністю позбутися російського бізнесу.

- Загалом мовиться про вісім рудників, які забезпечують три чверті річного виробництва компанії. Глава компанії Polymetal зазначив, що на активи претендують, зокрема, китайські покупці.

8. Західні компанії купують російську нафту вище за цінову стелю.

- Західні компанії продовжують закуповувати російську Urals після того, як її вартість подолала стелю цін $60 за барель, встановлений країнами G7 і ЄС.

- Агентство проаналізувало, які кораблі заходять у російські порти Балтійського і Чорного морів.

- За даними експертів, близько 40% з них належать компаніям з тих країн, які повинні дотримуватись стелі цін.

- Кількість таких суден трохи скоротилася з початку липня. Тоді частка західних суден становила близько половини.

- Також значна частина суден ще страхується через Лондон, зазначає агентство.

- Західні компанії мають право працювати з російською нафтою, але їм необхідно підтвердити, що вони придбали нафту за ціною, нижчою від стелі.

- Виходить, що неясно, як саме власники суден та страховики перевіряють ціни на вантажі, і чому вони продовжують надавати свої послуги.

- Точна ціна продажу вантажу може відрізнятись від довгострокових контрактів та поточних ринкових цін.

9. Американський фармвиробник MSD припинить постачання в росію Зепатира - одного з найбільш затребуваних препаратів проти гепатиту С.

- На цей засіб припадає майже 20% усіх російських держзакупівель від цього захворювання.

10. У Фінляндії ініціювали заборону радянських символів.

- Мова йде про про серп і молот. Також під заборону потрапить нацистська свастика.

- Ці символи в країні на законодавчому рівні хочуть визнати як такі, які розпалюють ненависть та дискримінацію.

- Голосування стосовно цього питання відбудеться в фінському парламенті у вересні.

11. У Франції та Італії можна помітити готелі, вілли і приватні літаки російських олігархів, які підтримують політику кремля.

- П'ятизіркові готелі російських олігархів у Європі відновлюють свою роботу після санкцій або успішно переписуються на менеджерів.

- Російський олігарх Геннадій Тимченко, один із головних друзів Володимира Путіна та його дружина перебувають під "максимальними санкціями". Але в той же час у Франції Тимченко має мережу готелів, які працюють досі. Готель, схоже, отримав дозвіл на роботу від французького уряду.

- Володимир Євшутенков — це російський мільярдер, який є співвласником підприємства-постачальника радіообладнання Міноборони Росії.

- У Форте-дей-Мармі розташований готель під назвою Dalmazia beach club. Він належить компанії, власником якої є наближена до Євтушенкова людина. До грудня 2022 року готель належав компанії "Інтурист", яка була частиною концерну безпосередньо Євшуенкова.

12. НАЗК внесло до списку кандидатів на санкції 8 ключових підприємств ВПК Білорусі, які виготовляють та постачають компоненти для зброї в росію.

- Потенційні кандидати на санкції серед підприємств ВПК білорусі:

- підприємства з розробки та виробництва ракетної зброї, зокрема реактивної системи залпового вогню Б-200 “Полонез” і ракетної системи Б-300РК “Полонез-М”;

- постачальники обладнання для зв’язку, локальних обчислювальних систем, систем охолодження, телекомунікаційної інфраструктури;

- підприємства, що займаються металообробкою та виробництвом високоточних деталей для озброєння, зокрема ракетних двигунів;

- компанії, які розробляють та серійно виробляють нові системи озброєння, пристрої подвійного призначення;

- виробники апаратного та програмного забезпечення систем управління військами та озброєнням. "Аналіз озброєння російської армії в Україні підтверджує, що російська армія використовує технологічні комплектуючі виробництва цих компаній у війні проти нашої держави.

- Частина з вищезазначених підприємств вже перебувають під санкціями у країнах санкційної коаліції, тому НАЗК вже надіслало до СБУ відповідні пропозиці", - йдеться в повідомленні.