Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.08.2024

1. Товарообіг росії та ЄС у червні ц.р., вперше з 1999 року опустився нижче за €5 млрд.  

- У червні товарообіг росії та Євросоюзу (ЄС) становив €4,9 млрд, опустившись у місячному вираженні на 10%. Це найнижчий показник з вересня 1999 року, коли товарообіг дорівнював €4,6 млрд.  

- За інформацією Євростату, найбільш сильне падіння торгівлі у червні сталося з Португалією — у 4,3 раза, до €13,2 млн. А також з Чехією та Ірландією — приблизно вдвічі, до €121,5 та €41,5 млн відповідно.  

- При цьому із деякими країнами товарообіг у червні збільшився. Так, торгівля зросла з Болгарією та Румунією — на 15% до €55,8 та €12,3 млн відповідно.

- Також товарообіг зріс із Нідерландами (+10 %) та Хорватією (+7 %).  Згідно з інформацією статистичної служби, у червні постачання російських товарів до ЄС скоротилося на 14% порівняно з травнем і склало €2,5 млрд. Це мінімальний показник з лютого 1999 року.

- Основу російського експорту до Євросоюзу склали газ (€1,1 млрд), нафта та нафтопродукти (€333 млн), а також залізо та сталь (€164 млн).  

- Водночас постачання європейської продукції до росії у червні знизилися на 5% у місячному вираженні — до €2,4 млрд.

- Ключовими категоріями європейського експорту до рф були фармацевтична продукція (€634 млн), обладнання (€262 млн) та оптичні інструменти ( €203 млн).

2. Російська промисловість заявила про ризик масових банкрутств через відмову Китаю постачати сировину.  

- Російським промисловим підприємствам загрожують банкрутства та зупинення виробництва через неможливість закупити критичну хімічну сировину за кордоном, у тому числі у «дружніх» країнах.  

- Через 14-й пакет санкцій Євросоюзу в росію припинилися поставки поліметиленфенілізоціанатів (МДІ), які використовуються у виробництві монтажних пін, герметиків, наливних підлог, труб, комплектуючих холодильників і автозапчастин.

- За цим матеріалом російська економіка залежить від імпорту на 100%.  

- Постачальники зі США, Європи та Японії припинили відвантаження, і до них приєднався Китай. Найбільший виробник МДІ з КНР Wanhua Chemical Group оголосив про повну зупинку поставок до росії.

- Спроба домовитись із Саудівською Аравією успіху не принесла: Sadara Chemical не підтвердила можливість відвантажень до росії.  

- З урахуванням обмеженості складських запасів в учасників ринку та обмеженого терміну зберігання МДІ збереження цієї ситуації протягом кількох найближчих місяців спричинить ризики зупинки та банкрутства діючих виробництв.  

- Справа в тому, що створити запаси МДІ неможливо технічно, оскільки він швидко розкладається; наявних запасів вистачить лише на два місяці, а можливості налагодити сірі схеми дуже обмежені.

3. Російський проект НОВАТЕКу та його іноземних партнерів «Арктик СПГ 2» переніс терміни будівництва третьої технологічної лінії , яке розпочалося у жовтні 2023 року.  

- Наразі ухвалено рішення звести роботи на будівельному майданчику в Мурманській області до мінімально необхідних і в такому режимі функціонувати до кінця 2025 року — початку 2026 року, а потім повернутися до повномасштабної діяльності.

- Таким чином, терміни завершення будівництва та запуску перенесуть на 2028 рік замість 2026-го.  

- Зміну планів пов'язують зі складнощами навколо доступу до необхідного обладнання та нестачею достатньої кількості льодових танкерів arc7.

4. У Фінляндії можуть заборонити росіянам операції з нерухомістю.  

- У Фінляндії підготовлено законопроект про заборону операцій із фінською нерухомістю для росіян.  

- «Ми підготували законопроект щодо повної заборони на операції з нерухомістю росіян. Як виняток громадянам росії, які проживають у Фінляндії з постійною посвідкою на проживання, буде дозволено купувати нерухомість», – повідомив міністр оборони Хяккянен.  

- Заборона не дозволить росіянам купувати, наприклад, будинки на одну сім'ю, місця для постійного проживання, земельні ділянки, комерційну нерухомість та складські приміщення у Фінляндії.  

- Також Фінляндія полегшить процедуру конфіскації нерухомості, власники якої не виходять на зв'язок або допустили прострочення платежів.

5. Росія закуповує американські мікросхеми, необхідні для навігації ракет та цензури інтернету.  

- У росію продовжують ввозитися унікальні мікросхеми, незамінні для навігації ракет та дронів, фільтрації контенту в інтернеті та розпізнавання обличчя. Такі напівпровідникові пристрої, які називають ПЛІС (програмовані логічні інтегральні схеми), виробляють головним чином американські Intel і AMD.  

- Експорт ПЛІС до росії для військових цілей було заборонено без відповідної ліцензії ще 2020 року.

- У 2022 році було введено ширше ембарго на експорт мікросхем до росії, безвідносно того, хто і навіщо їх отримуватиме.  

- Навіть під час експорту до третіх країн передбачалася очна перевірка покупців спеціальними комісіями фірм-виробників, щоб гарантувати, що ПЛІС не потраплять до росії для використання у військових цілях. Але компанії просто ігнорують цю процедуру.  

- У ракетах, безпілотниках та військових літаках, які бомбардують українські міста, неодноразово знаходили мікросхеми, зроблені американськими компаніями. Серед них є й чіпи, які відбуваються у міжнародних документах як товари подвійного призначення.  

- Це означає, що вони можуть застосовуватися або навіть найчастіше застосовуються саме у військовій техніці та технологіях або технологіях для стеження.  

- До таких типів пристроїв відносяться програмовані логічні інтегральні схеми. У системі навігації ракети Х-101, яку росія запустила до дитячої лікарні «Охматдит» у Києві у липні 2024 року, використовувалися інтегральні схеми Xilinx (виробник AMD).  Подібні, але просунутіші мікросхеми є і в БПЛА «Ланцет». Кристали Xilinx та Altera (виробник Intel) використовуються в навігації «Іскандерів» та «Калібрів». ПЛІС, які використовуються у військових технологіях, продовжують ввозити до росії, незважаючи на всілякі санкції, торговельні ембарго та обмеження.

6. Третій танкер зі скрапленим природним газом прямує до експортного заводу Arctic LNG 2 на півночі росії, який підпадає під санкції США, а Москва нарощує зусилля, щоб обійти західні обмеження.  

- Відповідно до даних відстеження суден, Everest Energy, який входить до «тіньового флоту» суден, зібраних Москвою для доставки газу зацікавленим покупцям, зупинився в Баренцевому морі на північний схід від Норвегії.  

- Нещодавно в тому ж місці зупинилися ще два СПГ судна. Супутникові зображення пізніше показали, що кораблі насправді причалювали до арктичного об’єкта, що свідчить про те, що вони підробляли сигнали своїх транспондерів.  

- Everest Energy, а також два інших судна — Asya Energy і Pioneer — управляються Ocean Speedstar Solutions, згідно з Equasis, глобальною базою даних судноплавства. Індійська компанія була зареєстрована в червні і керує лише цими трьома кораблями, показують дані Equasis.  

- Наприкінці минулого року США ввели санкції проти заводу Arctic LNG 2, щоб не допустити початку експорту.  

- У той час як обмеження утримували іноземні компанії та зупиняли доставку готових до льоду авіаносців, росії, ймовірно, вдалося обійти обмеження, використовуючи тіньовий флот.

7. Швейцарія приєдналася до низки антиросійських санкцій, прийнятих ЄС у рамках 14-го пакету.  

- Зокрема, йдеться про уточнення щодо заборон, що стосуються російських алмазів.

- " Це призводить до одноманітності у цьому питанні на міжнародному рівні ", - зазначили в уряді Швейцарії.  

- Крім того, швейцарська влада продовжила термін дії деяких винятків з-під санкцій, які дозволяють швейцарським компаніям згорнути діяльність у росії.  

- В уряді Швейцарії нагадали, що 9 липня слідом за ЄС додали 69 фізосіб та 47 юрособ у санкційні списки по росії.

8. Італійські промисловці купують російський метал і фактично фінансують військову агресію Москви.  

- ЄС послабив санкції проти рф, і дозволив рф додатково імпортувати 10,7 млн тонн своєї сталі до Євросоюзу.

- Деякі італійські підприємства цим скористалися, і продовжили купувати російську металопродукцію.

- Таким чином вони не тільки фінансують збройну агресію Кремля, а й шкодять власній економіці.  

- Купуючи продукцію у росіян, італійці підривають стан власних металургійних підприємств, які працюють з обмеженою потужністю через нестачу замовлень.

9. Індія у липні стала лідером з імпорту російської нафти.  

- У липні поточного року Нью-Делі перевершив Пекін, ставши найбільшим у світі імпортером російської нафти.  

- Це сталося через те, що китайські нафтопереробні заводи зменшили закупівлі через низьку рентабельність виробництва палива.  

- Дані щодо імпорту показують, що російська сира нафта склала 44 відсотки від загального обсягу імпорту Індії лише минулого місяця. Це збільшення до рекордних 2,07 млн ​​бар на добу виявилося приблизно на 4 відсотки більше, ніж у червні, і на 12 відсотків вище, ніж у липні 2023 року.  

- Дані про постачання з індійських джерел свідчать, що це число перевищило імпорт нафти з росії до Китаю у липні.  

- Індійські нафтопереробні заводи активно закуповують російську нафту зі знижками після запровадження західними країнами санкцій проти Москви, що призвело до скорочення закупівель енергоносіїв.  

- Згідно з джерелом в індійській нафтопереробній галузі, попит на російську нафту в Індії зростатиме далі, якщо санкції не будуть посилені.  У липні імпорт ESPO до Індії виріс до 188 тис бар на добу завдяки використанню більших суден Suezmax, що робить її ключовим покупцем сирої нафти марки ESPO.

Більше на https://t.me/Omelyan_News