Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.10.2022

1. Обсяг російського фонду національного добробуту до кінця 2024 року щодо ВВП знизиться до мінімальної позначки за 20 років – 3,7%.

- Показник був нижчим лише в момент створення інституту таких «подушок» безпеки.

2. Уряд росії заклав до бюджету рекордне з часів анексії Криму зниження реальних пенсій росіян.

- Закладена до бюджету індексація для страхових пенсій на 4,4% буде нижчою за рівень інфляції, який прогнозує Мінекономрозвитку (5,5%).

- Таким чином, у реальному вираженні страхові пенсії скоротяться на 1,1%, а їхнє річне зниження стане першим з анексії Криму, коли на тлі санкцій і обвалу цін на нафту влада скасувала щорічну індексацію.

- Соціальні пенсії влада планує проіндексувати лише на 3,3%, тобто майже вдвічі нижче за очікувану інфляцію.

- У реальному вираженні соціальні пенсії впадуть таким чином на 2,2%.

- Середні пенсії у росії перебувають нижче нормативів Міжнародної організації праці, які вимагають, щоб дохід пенсіонера становив 40% від середньої зарплати країни.

- За оцінкою Рахункової палати росії, цього року пенсіонери отримуватимуть у середньому 31,4% від доходу працюючих, а до 2025 року цей показник опуститься до 29,6%.

3. російський АвтоВАЗ розглядає можливість скорочення плану виробництва автомобілів у 2023 році.

- Обговорюється зниження планових показників менш як до 400 тис. одиниць.

- Це вже друге скорочення виробничої програми заводу наступного року.

- У першому згадувався показник «понад 400 тис. одиниць», що приблизно на 15% менше від початкового плану в 500 тис. машин.

4. У жовтні потік заявників з росії на оформлення туристичних шенгенських віз скоротився приблизно на 30% порівняно з показниками серпня-вересня.

5. Німеччина, США, Великобританія та Франція закликали ООН провести розслідування імовірного використання росією іранських ударних безпілотників під час війни в Україні.

- Вони вважають, що постачання цих дронів стало порушенням резолюції Ради безпеки ООН, прийнятої у зв'язку з ядерною програмою Ірану.

6. Наприкінці жовтня чи на початку листопада Мозамбік може відправити першу партію зрідженого природного газу (ЗПГ) до Європи з плавучого терміналу Coral Sul, який знаходиться під управлінням нафтогазової компанії Eni.

- Новий постачальник дозволить пом'якшити енергетичну кризу в Європі, збільшивши пропозицію на ринку ЗПГ.

- ЗПГ-проекти стали особливо цікавими для інвесторів через намір Європи відмовитися від російських енергоресурсів.