Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.02.2024

1. Золотовалютні резерви рф на 16 лютого знизилися за тиждень на $6,6 мільярда (-1,1%) до $573,8 млрд.

- Згідно з новими даними Центробанку рф, 1 січня 2024 року на частку іноземної валюти в ЗВР припадало 69%, на частку золота - 26%.

- На початок поточного року обсяг ЗВР становив $598,6 мільярда, абсолютного максимуму було досягнуто в лютому 2022 року - $643,2 мільярда.

2. Росія конфіскувала активи німецької Linde, яка відмовилася будувати завод для "Газпрому".

- Арбітражний суд Санкт-Петербурга ухвалив стягнути з компаній німецької групи Linde близько 114 мільярдів рублів на користь «Русхімальянсу» через невиконання зобов'язань щодо будівництва газопереробного заводу.

- Суд вирішив звернути стягнення на активи, що належать Linde в рф.

3. Росія закуповує запчастини до танків з Японії та Тайваню через Китай.

- Російський виробник зброї імпортує компоненти для точних приладів, виготовлених у Японії та Тайвані, які є необхідними для виробництва танків.

- За інформацією білоруської опозиційної організації Belpol, людина, пов’язана з урядом президента білорусі Лукашенка, заснувала Shenzhen 5G High-Tech Innovation у китайській провінції Гуандун у 2022 році, і компанія почала закуповувати запчастини для точних інструментів для двигунів, датчиків та іншого обладнання, необхідного для виготовлення танків та іншої зброї.

- Збройові підприємства білорусі та росії виготовляють ключові комплектуючі для танків, використовуючи високоточні прилади, закуплені в Азії компанією SALEO and LLC.  

- Їх відправляють до російського виробника танків «Уралвагонзавод» для виробництва Т-72, ​​Т-90 та інших магістральних російських танків.

- Інформація показує, що санкції, спрямовані проти російської військової промисловості, не функціонують ефективно при торгівлі через третю країну.

4. Президент США Джо Байден оголосив про нові санкції проти росії за війну проти Україні та смерть Алєксєя Навального.

- Понад 500 нових санкцій стосуватимуться:

- осіб, пов'язаних з ув'язненням Навального;

- російського фінансового сектору;

- оборонно-промислової бази; ️

- закупівельних мереж;

- тих, хто ухиляється від санкцій на багатьох континентах.

- "Ми також запроваджуємо нові експортні обмеження проти майже 100 організацій, які надають приховану підтримку російській військовій машині. Ми вживаємо заходів для подальшого скорочення доходів росії від продажу енергоносіїв", — йдеться у заяві Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

5. США мають намір конфіскувати російські заморожені активи на загальну суму $700 млн у рамках санкційної політики, повідомляє американський Мін'юст.

6. Мінторг США ввів санкції щодо 93 компаній. Серед них 63 російські та вісім китайських.

7. Євросоюз ввів санкції проти 106 фізичних та 88 юридичних осіб у рамках 13-го пакету санкцій проти росії.

- Узгоджені сьогодні нові списки спрямовані насамперед на військовий та оборонний сектори та пов'язаних з ними осіб, у тому числі причетних до постачання озброєння з КНДР до росії, а також на представників судової влади, місцевих політиків та осіб, відповідальних за незаконну депортацію та перевиховання українських дітей.

- Рада додала 27 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс.

- Деякі з цих підприємств розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі-Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд і Туреччина) та беруть участь в обході торгових обмежень, інші — російські підприємства, які займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для військово-промислового комплексу росії.

- Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки за рахунок додавання компонентів для розробки та виробництва безпілотних літальних апаратів.

- Нарешті, ЄС запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які сприяють зміцненню промислового потенціалу росії, таких як електричні трансформатори.

8. Євросоюз оголосив про введення санкцій проти шести осіб "за підрив верховенства права, стабільності та безпеки Молдови", йдеться у заяві Ради ЄС.  

- Санкції, зокрема, запроваджено проти "заступника керівника департаменту оперативної інформації ФСБ рф, генерал-майора Дмитра Мілютіна", який, на думку Ради ЄС, "керує російськими операціями в Придністров'ї".

9. Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС до другої річниці повномасштабної війни в Україні.

- Угорщина через незгоду з певними формулюваннями блокує ухвалення спільної заяви ЄС до другої річниці повномасштабної війни в Україні. За його інформацією,

- Будапешт заблокував ухвалення спільної заяви Євросоюзу до другої річниці повномасштабної агресії росії проти України.

10. Латвія забороняє імпорт сільськогосподарської продукції з росії та білорусі.

- Сейм Латвії затвердив поправки до закону "Про розвиток села і сільського господарства", які забороняють імпорт сільськогосподарської продукції з росії та білорусі.

- Закон забороняє ввезення або імпорт сільськогосподарської та кормової продукції до Латвії з росії та білорусі, навіть якщо продукція цих країн ввозиться до Латвії з інших третіх країн.

11. Західні країни планують відновити співпрацю з росією після закінчення війни в Україні.

- За даними видання, дехто на Заході «сподівається відновити бізнес з росією» після того, як конфлікт стихне.

- Така позиція може пояснити і «небажання конфіскувати заморожені російські кошти» через побоювання, що Москва може відповісти дзеркально та «вилучити на свою користь активи європейських компаній у росії на сотні мільйонів євро», зазначають співрозмовники Politico.

Більше на https://t.me/OmelyanNews