Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 24.01.2024

1. Українські дрони паралізували роботу найбільшого виробника ЗПГ.

- У вихідні внаслідок удару дрону було вражено порт Усть-Луга на Балтійському морі.  

- Він паралізував роботу експортного терміналу "Новатека" - найбільшого в рф виробника зрідженого природного газу (ЗПГ). Через три дні після нальоту БПЛА термінал, через який за кордон щорічно продавалося до 5 млн тонн нафтопродуктів, продовжує простоювати.

- Внаслідок удару на терміналі, який розташований в головному порту росії на Балтійському морі, було пошкоджено дві цистерни і насосну станцію, а пожежу екстрені служби гасили більше доби.

- «Новатек» повідомив, що зупинив технологічні процеси на заводі, який відвантажував на експорт лігроїн та авіагас покупцям у Малайзії, Сінгапурі, на Тайвані та в Китаї.

- Термінал "Новатека" продовжує стояти. Це коштує компанії $2 млн на день, оцінюють аналітики.

- Ремонт може тривати кілька тижнів, а в найгіршому випадку — розтягнеться на кілька місяців.

2. За два роки війни в Україні, ціни на авіаквитки в росії зросли на 48,4%.

- 2022 року авіакомпанії трималися на запасах, 2023 року запаси вичерпалися, та й рубль упав – утримувати літаки стало дорого.  

- Також спочатку стримувати ціни допомагала держпідтримка. У 2023 році грошей стало мало і обсяги субсидування закінчилися.

- Перевізники стали безпосередньо переносити зростання витрат у ціни для пасажирів.

- Працюючих літаків у країні ставатиме дедалі менше, ціни на квитки зростатимуть все вище, поки авіаперельоти не перетворяться на розкіш.

3. Продажі алкоголю в росії зростають. Росіяни п’ють все більше.

- 2023 року росіяни придбали майже 230 млн дал спиртного, що на 4% більше, ніж роком раніше. Це абсолютний рекорд із продажу алкоголю.  

- Традиційний попит на горілку скоротився на 1%, а реалізація коньяку зросла на 10%, джину, віскі та рому – на 15.

- На стільки ж виросло споживання слабоалкогольної продукції – пива та сидру.

4. Два інциденти сталися з літаками Airbus російських авіакомпаній у середу.

- У літака А321 авіакомпанії «Аерофлот» при заході на посадку в Шереметьєво відмовила навігаційна система, в результаті чого екіпаж прийняв рішення піти на друге коло.

- У А320 авіакомпанії S7 відбулася відмова зеленої гідросистеми в польоті.

5. російський виробник літаків "Яковлєв" продовжує торгувати з компаніями з країн НАТО. Торік європейські та американські заводи поставили до рф запчастин на $8 млн.

- Журналісти отримали доступ до митних даних імпорту "Яковлєва", з яких випливає, що компанії з Франції, Німеччини, США та низки інших країн продовжують постачати в росію запчастини та деталі для розробки і виробництва літаків.

- Найбільше компанія, яка виробляє цивільні борти і бойові літаки, купила у американської компанії Honeywell — на понад $3,9 млн.

- Поставки здійснювалися після початку широкомасштабної війни росії проти України.

- Розслідувачі припускають, що придбані "Яковлєвим" деталі могли використовуватися для будівництва та ремонту винищувачів Су-30 які на озброєнні російської армії

6. У росії не вистачає грошей на заміну десятків тисяч аварійних ліфтів.

- Через рік по всій росії необхідно замінити понад 100 000 із 550 тис. ліфтів, але коштів на оновлення 45 000 з них немає.

- Заміна близько 45 000 із 81 500 ліфтів у багатоквартирних будинках по всій росії, термін служби яких спливає у лютому 2025 року, не включена до плану капремонту таких будинків та не забезпечена фінансуванням.

7. BMW відключила для росіян функцію CarPlay у своїх авто.

- Ввезені в росію за паралельним імпортом автомобілі BMW відключають можливість підключення смартфона через Bluetooth до штатної медіасистеми, перестає працювати CarPlay.

- При спробі синхронізувати автомобіль із смартфоном виникає помилка. Проблема виникає у разі виявлення машиною свого перебування у рф.

8. Азербайджану увійшов до топ-10 постачальників нафти до ЄС.

- з січня по листопад 2023 року країна імпортувала 1,17 млн. тонн нафти з росії, що у 4,1 раза більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

- В свою чергу, країна увійшла до топ-10 постачальників нафти до ЄС, причому головними покупцями у січні-жовтні були Чехія, Іспанія, Італія, Хорватія та Німеччина.

- Отже, москва має можливість збільшити продажі, Брюссель має шанс не закривати налаштовані на «важку» нафту НПЗ через санкції, а Баку – зняти вершки з посередництва.

9. У Нідерландах заарештували трьох осіб за підозрою в обході санкцій проти росії.

- Вони постачали до рф електронне та лабораторне обладнання подвійного призначення, вважають у Голландському управлінні по боротьбі з фінансовими та податковими злочинами.

- За даними телеканалу NOS, йдеться про компанію ETW-Technology, яка переправляла товари через країни Східної Європи, переважно через Латвію.

10. Болгарія хоче конфіскувати великий російський туристичний курорт на узбережжі Чорного моря.

- У Болгарії депутати від правлячої більшості готують закон, який дозволить передати під контроль держави великий російський туристичний курорт Камчія, що на узбережжі Чорного моря.

- Курорт "Камчія" належить російській столиці, але управляється громадянами Болгарії, які формально не підпадають під режим санкцій ЄС.

- Депутат Івайло Мірчев описує курорт як російський анклав на узбережжі Болгарії, який діє понад 14 років.

11. Японія збільшила імпорт російського ЗПГ у грудні 2023 року до рекордних значень із лютого 2017-го .

- Як свідчать дані японського Мінфіну, за останній місяць минулого року імпорт досяг 833 тис. т. До грудня 2022 р. зростання склало 42,5%.

- При цьому за весь 2023 імпорт російського ЗПГ Японією скоротився на 10,7%, до 6,13 млн т.

Більше на https://t.me/OmelyanNews