Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.02.2024

1. Мінфін США включив до нового санкційного переліку найбільших російських провайдерів центрів обробки даних (ЦОД), серед яких "Ростелком-ЦОД", 3data, Oxygen, "Міран", підрядник з будівництва дата-центру "Сбера" та інші.  

- Раніше масштабні санкції щодо цього сегменту IT-ринку росії не запроваджувалися.

- Експерти припускають, що список складався виходячи з контрактів комерційних ЦОД із якимись підсанкційними підприємствами ВПК.  

- Для самих учасників ринку включення до списків санкцій стало несподіванкою.

- Багато хто з них купував західне серверне обладнання та ліцензії на софт, але тепер можуть цього позбутися.

2. США ввели санкції проти 26 юросіб в 11 країнах, включаючи КНР, Сербію та ОАЕ за постачання технологій та обладнання рф в обхід санкцій.

3. Канада ввела санкції проти десятьох росіян і 152 компаній.

- Під обмеження, зокрема, потрапив помічник президента рф Ігорь Левітін.

4. Австралія ввела санкції проти 55 російських громадян та 37 організацій.  

- Глава МЗС Австралії Пенні Вонг зазначила, що до списків включено підприємства російського ВПК, енергетичного та гірничодобувного секторів, а також низку медіакомпаній.

5. Нові експортні обмеження Південної Кореї щодо росії та білорусі вступили в силу 24 лютого.  

- У списку 682 нових найменування, які включають металоконструкції, авіакомплектуючі, верстати, важку будівельну техніку, транспортно-розвантажувальне обладнання, автомобільні акумулятори, батареї, а також автомобілі з обсягом двигуна, що перевищує 2,0 літра.

- Згідно з поясненнями міністерства торгівлі промисловості та ресурсів Республіки Корея, експорт цих предметів тепер принципово забороняється через їхню «високу ймовірність використання в озброєннях», і робиться це в цілях «координації експортних обмежень з міжнародною спільнотою».  

- Незважаючи на те, що товари не потрапляють під визначення «стратегічних», відтепер південнокорейським компаніям необхідно буде отримувати спеціальні дозволи на їх поставку в росію та білорусь.

6. Попри санкції росія заробила мільярд євро від купівлі палива Євросоюзом.

- Попри масштабні санкції на російську нафту, ЄС минулого року поповнив військову скарбницю росії на 1 мільярд євро шляхом закупівель палива.

- Згідно з аналізом організації Global Witness на основі даних про постачання Kpler, у 2023 році ЄС закупив близько 35 мільйонів барелів очищеного палива (переважно дизельного), яке щонайменше частково походить з росії.

- Ці покупки стали можливими завдяки великій і вже відомій лазівці: попри заборону ЄС на майже весь імпорт російської нафти, країни все ще можуть законно купувати російську нафту, якщо вона спочатку переробляється на паливо в інших місцях.

- Результатом є постійний потік російського палива до ЄС через такі місця, як Індія та Туреччина.

7. Банки закликають Британію підготувати законодавство до можливої передачі російських активів.

- Міжнародні банки, прагнучі уникнути юридичних проблем, закликають встановити правові принципи перш ніж передавати кошти Україні.

- Повна сума заморожений російських грошей у Великій Британії невідома, але дехто називає суму в 26 мільярдів фунтів активів Центробанку рф.

- Деякі банкіри та юристи у Великій Британії попереджають, що гучні конфіскації активів ризикують зашкодити репутації Лондона як міжнародного фінансового центру і можуть викликати питання щодо верховенства права.

8. США ухиляються від запровадження найризикованіших санкцій проти росії.

- США запровадили найбільший одноденний пакет санкцій проти росії з моменту вторгнення в Україну два роки тому, зачепивши понад 500 фізичних і юридичних осіб.

- Як зазначає Bloomberg 200-сторінковий список об’єктів, розташованих у росії, Об’єднаних Арабських Еміратах, Китаї та інших країнах, став найбільшим одноденним пакетом фінансових санкцій із 24 лютого 2022 року.

- Однак не менш примітні компанії та сектори, відсутні у великому списку – металургійний сектор, більш жорсткі санкції щодо енергетичного сектору і вторинні санкції щодо банків.

- Ця обережність відображає той факт, що, незважаючи на всі розмови Байдена про санкції, його команда все ще не бажає боротися з потоками доходів, відсутність яких дійсно може підірвати російську економіку.

- Вони побоюються викликати серйозні потрясіння, які можуть позначитися на економіці США.

Більше на https://t.me/OmelyanNews