Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.04.2024

1. Влада рф погіршила прогноз експортних цін на газ і нафту на найближчі 4 роки.

- Російська влада знову знизила свій прогноз експортних цін на газ, у тому числі в Китай, а також погіршила очікування щодо ціни на нафту в умовах санкційного тиску на економіку країни з боку Заходу, що триває, випливає з прогнозу соціально-економічного розвитку рф до 2027 року.

- Базовий прогноз експортної ціни на газ у дальнє зарубіжжя у 2024 році знижено на 7,6% до $297,3 за 1.000 кубометрів, майже на стільки ж погіршено оцінки на 2025 рік.

- Експортна ціна на російський газ для Європи та Туреччини в 2024-2026 роках буде на рівні близько $320 за 1.000 кубометрів, що на 27-30% нижче за оцінки, зроблені трохи більше півроку тому.

- При цьому ціна російського газу для Китаю в цей період також буде на 4-5% меншою від колишніх оцінок, знижуючись з $257 за 1.000 кубометрів у 2024 році до $227,8 - у 2027 році.

- Мінекономіки рф знизило прогноз експортної ціни на російську нафту в 2024 році до $65 за барель порівняно з колишньою оцінкою $71,3 за барель. У 2025-2027 роках вона збережеться на тому ж рівні, очікує міністерство.

- Консервативна та стресова оцінка прогнозу передбачають ще значніше падіння цін на російські енергоресурси.

- У стресовому сценарії експортна ціна на російську нафту може впасти до $58,5 за барель у 2024 році та до $51,8 за барель у 2025 році, а експортні ціни на газ до Європи та Туреччини знизяться до $295,4 за 1.000 кубометрів у 2024 році і впадуть до $218,2 у 2027 році, до Китаю - до $236,9 за 1.000 кубометрів у 2024 році і до $157,6 - у 2027 році.

2. Росія прогнозує зниження ціни на свій газ для Китаю порівняно з Європою.

- Зосередженість росії на збільшенні експорту природного газу до Китаю виявляється менш прибутковою для країни, ніж її колишня залежність від поставок із заходу на європейські ринки.

- Очікується, що ціни на газ для Китаю будуть на 28% нижчими, ніж для інших європейських клієнтів росії, принаймні до 2027 року, згідно з економічним прогнозом, підготовленим Міністерством економіки рф.

- Цього року міністерство бачить ціну експорту газу до Китаю на рівні 257 доларів за 1 тис. кубометрів проти 320,30 доларів на поставки на західні ринки за базовим сценарієм.

- З 2025 року до 2027 року ціна для Китаю буде поступово знижуватися, а ціна на поставки в західному напрямку, за прогнозами, залишиться приблизно незмінною.

- Зараз «Газпром» постачає газ до Китаю напряму по трубопроводу «Сила Сибіру» і поступово нарощуватиме обсяги до запланованого річного максимуму в 38 мільярдів кубометрів наступного року.

- У 2022 році, безпосередньо перед вторгненням в Україну, російський виробник газу підписав другу угоду про постачання 10 мільярдів кубометрів на рік до Китаю, поставки якого заплановано розпочати до 2027 року .

- Очікується, що експорт газу зросте й надалі, оскільки росія та Китай обговорюють можливе з’єднання «Сила Сибіру 2», яке збільшить поставки «Газпрому» до 98 мільярдів кубометрів на рік.  

- Проте, навіть якщо плани здійсняться і всі три трубопроводи запрацюють на повну потужність, вони транспортуватимуть лише приблизно половину того, що росія відправляла до Європи до війни в Україні.

3. Експорт із росії до Європи впав удвічі на початку 2024 року.

- Російський експорт до країн Європи за підсумками січня – лютого 2024 року скоротився до $9 млрд із $18,3 млрд за аналогічний період минулого року, випливає з опублікованих митною службою даних зовнішньої торгівлі.

- Загальний показник постачання з росії на початку року також продемонстрував негативну динаміку: порівняно з першими місяцями 2023 року він знизився на $5,4 млрд і склав $58,5 млрд.

- Також, за весь 2023 рік експорт до країн Європи знизився більш ніж утричі і склав $84,9 млрд після $265,6 млрд 2022 року.

- Частка європейських країн у структурі російського експорту таким чином становила за підсумками минулого року 20%, тоді як у 2021 році на цей регіон припадало 51%.

- Російський експорт до Європи практично повністю зводиться до природного газу та інших сировинних ресурсів.

4. У росії різко подорожчав хліб

- Ціни на хліб в росії почали різко зростати та додали з початку року до 30% у деяких регіонах.

- Виробники підняли відпускні ціни на масові сорти в середньому на 10–15%.

- Головною причиною зростання відпускних цін стало підвищення витрат виробників на логістику, на частку яких припадає до 30% у собівартості.

- Темпи зростання цін на логістику помітно випереджають вартість сировини для хлібопечення. При цьому представники галузі сумніваються, що уряду вдасться вирішити проблеми з подорожчанням палива та нестачею водіїв.

5. Росіянам різко підняли тарифи на проїзд платними дорогами

- Держкомпанія «Автодор» різко підняла тарифи за проїзд платними дорогами «у зв'язку з інфляційним процесом». Нові розцінки почали діяти з 23 квітня. Тарифи зросли на 10–25% залежно від ділянки.

6. У росії виник дефіцит баранини через різке збільшення експорту до Ірану

- У росії за рік ціни на баранину зросли на 30-40%. Однією з основних причин цього є дефіцит такого виду м'яса, який виник через різке збільшення його експорту до Ірану.

- Протягом останніх трьох років росія збільшила постачання на експорт живих баранів та їх м'яса. Головним покупцем баранини у напівтушах, є Іран, який у 2023 році збільшив обсяги закупівель удесятеро, що становить 90% від усього російського експорту.

7. Виробник одягу та аксесуарів Hugo Boss отримав схвалення угоди з продажу російського бізнесу від урядової підкомісії рф з іноземних інвестицій.

- Очікується, що операцію буде закрито у III кварталі 2024 року після завершення необхідних юридичних та адміністративних процедур.

- Hugo Boss призупинив онлайн-продаж та роботу своїх магазинів у росії в березні 2022 року.

- Компанія також заявила, що припинила свою діяльність у сфері електронної комерції на російському ринку та припинила рекламу.

8. Глава дипломатії ЄС Боррель озвучив механізм вилучення російських активів.

- "Перший крок було зроблено в лютому. Введено правила для центральних депозитаріїв цінних паперів, які генерують доходи від активів. Їх потрібно відокремити, ідентифікувати та враховувати їх окремо", - заявив глава євродипломатії.

- Боррель повідомив, що тепер такі доходи перебувають на окремих накопичувальних рахунках.

- Механізм вилучення російських активів, озвучений Боррелем, може дати три мільярди євро на рік.

9. ЄС готує нові санкції проти компаній, які постачають росії товари для підтримання війни.

- Європейський Союз розглядає потенційні санкції проти понад десяти компаній, які продовжували закуповувати обмежені товари в блоку та постачати їх до рф.

- Компанії, розташовані в рф, Туреччині, Об’єднаних Арабських Еміратах, Китаї та Гонконзі, імпортували заборонені європейські товари на мільйони євро, вони використовувалися російськими військовими попри торговельні обмеження ЄС.

- Також ЄС розглядає можливість запровадження санкцій проти невеликої кількості китайських та гонконгівських компаній, які, ймовірно, надали рф супутникові зображення та інші технології.

- Кілька компаній, щодо яких розглядаються можливі санкції, розташовані за межами рф , але мають зв’язки з російськими та білоруськими особами та компаніями.

- Імпорт до рф включав технології, пов’язані з навігаційними системами для ракет, виготовлені в ЄС антени, а також компоненти, що використовуються у військових комп’ютерних засобах.

- Велика частина обладнання має маркування ЄС або США.

10. Канада дозволила Airbus використовувати титан із росії у виробництві літаків, попри санкції.

- Канада надала компанії Airbus дозвіл на використання російського титану у виробництві після того, як стала першим західним урядом, який заборонив постачання цього стратегічного металу в рамках останнього пакету санкцій.

- Цей крок надає Airbus гнучкості на його канадських заводах і, як очікується, зменшить занепокоєння щодо того, що його основна діяльність може постраждати від фактичної заборони імпорту до Канади його літаків європейського виробництва, які найбільше залежать від легкого титану.

11. Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією.

- Франція просить Європейський Союз запровадити новий режим санкцій проти російської дезінформації та операцій втручання у вибори по всьому світу.

- Пропозиція, яку підтримують Естонія, Латвія, Литва, Нідерланди та Польща, дозволить ЄС посилити санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до спонсорованої росією дестабілізуючої діяльності в усьому світі.

- У чернетці документа йдеться, що «дестабілізаційна діяльність, яку здійснюють пов’язані з росією суб’єкти, також посилилася скрізь у Європі, оскільки російський режим вжив заходів, щоб підірвати демократію, стабільність і верховенство права за допомогою різних гібридних інструментів».

- У спільних висновках після саміту лідерів ЄС минулого тижня блок заявив, що буде «уважно стежити за будь-якими ризиками, пов’язаними з дезінформацією, в тому числі за допомогою штучного інтелекту, а також маніпулюванням іноземною інформацією та втручанням у виборчі процеси».

Більше на https://t.me/UA_ONews