Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.01.2024

1. Росія втратила найбільший офшор у Європі: банки Кіпру закрили рахунки 82% клієнтів із рф.

- Банки Кіпру в період з 2014 по 2022 роки закрили рахунки 82% клієнтам із рф.

- Обсяг «вигнаних» з Кіпру коштів оцінюється в 43,5 млрд євро. На Кіпрі роками відмивалися сумнівні гроші російського походження і була програма «золотих паспортів», за допомогою якої громадянство Кіпру видавалося за інвестиції в економіку республіки.

- Влада Кіпру навесні розпочала розслідування російської присутності на острові, відкривши загалом 29 справ після того, як США та Велика Британія у квітні ввели санкції проти 13 фірм та осіб, викритих у приховуванні активів олігархів.

2. У росії рекордно за 13 років злетіли ціни на труни.

- За 2022-23 рр. середня ціна виготовлення труни в країні підскочила на 22,2%.

- У перший рік війни труни подорожчали на 15,82%, а минулого року ще на 5,55%.

- В результаті накопичене за останні три роки зростання стало рекордним за минулі 13 років: порівняний стрибок цін — на 40% — офіційна статистика востаннє фіксувала в 2008–10 роках.

- Водночас, із двозначною швидкістю дорожчає «риття могил». Минулого року зростання цін на цю послугу досягло 11,25% і стало максимальним за весь час доступної статистики (з 2016 року).

3. У росії нестача кадрів у промисловості встановила новий рекорд.

- У січні 2024 року рекордні 47% керівників промислових підприємств вказали на нестачу кваліфікованих кадрів.

- Цей рівень кадрового дефіциту став найвищим за історію проведення опитувань з 1996 року.

4. США збільшать виробництво збагаченого урану для зниження залежності від рф.  

- Для цього планується виділити близько $2,2 млрд, повідомила помічник глави Міністерства енергетики Сполучених Штатів Кетрін Хафф.

5. Комітет Сенату США підтримав законопроєкт щодо конфіскації російських активів.

- Комітет Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе створити умови для конфіскації російських активів і передачі їх Україні для відновлення, повідомляє Reuters.

- Зазначається, що 20 членів комітету підтримали "Акт з відновлення економічного процвітання та можливостей (REPO) для українців".

- У випадку якщо законопроєкт пройде повне голосування в Сенаті та Палаті представників і буде підписаний президентом Байденом, це відкриє шлях до першого в історії захоплення Вашингтоном активів центрального банку країни, з якою він не перебуває у стані війни.

6. Організація Об'єднаних Націй підтвердила, що відкрила рахунок у російському банку, оскільки західні санкції ускладнили використання звичайних платіжних каналів.

- Рахунок було відкрито ще 2022 року, зараз його використовують для отримання обов'язкових і добровільних внесків у цю міжнародну організацію, повідомив представник ООН.

- Зокрема, таким чином організація отримує членські внески від трьох російських банків до програми кліматичного фінансування ООН.

7. НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни світового лідера у сфері виробництва зварювального обладнання та матеріалів - американсько-шведську компанію Elektriska Svetsnings-Aktiebolaget (ESAB).

- Компанія принципово залишається в рф, утримує там заводи та постачає свої товари через систему державних закупівель російському "Газпрому".  

- У червні 2022 року компанія офіційно оголосила про продовження роботи у росії та необхідність наростити виробництво, а також розширити локальний асортимент продукції, що там випускається.

8. Королівський дім Швеції виключив виробника шоколаду Marabou зі свого списку постачальників, оскільки його власник – компанія Mondelez потрапила до чорного списку НАЗК через діяльність в росії.

- Наприкінці минулого року було прийнято рішення припинити дію наказу, згідно з яким продукції компанії Marabou надавався титул "постачальник Королівського двору Швеції".

- Минулого року кілька магазинів прибрали продукцію Marabou зі своїх полиць, а низка організацій вирішили бойкотувати компанію.

Більше на https://t.me/OmelyanNews