Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.02.2024

1. Залежність економіки рф від військових витрат досягла такого рівня, що вона не може дозволити собі ні виграти, ні програти війну - повідомив старший викладач економіки в Ланкастерському університеті Рено Фукарта.

- За даними російського уряду, у третьому кварталі 2023 року ВВП росії зріс на 5,5% у річному обчисленні. МВФ очікує, що цього року зростання ВВП росії становитиме 2,6%.

- Це значно більше, ніж у Великобританії (0,6%) та ЄС (0,9%). Аналогічно, дефіцит бюджету росії (сума, яку уряд повинен позичити) залишиться на рівні нижче 1% ВВП, порівняно з 5,1% у Великій Британії та 2,8% в ЄС.

- Більша частина цього зростання зумовлена гігантськими військовими витратами країни.

- рф не має жодного стимулу закінчувати війну і мати справу з такою економічною реальністю. Тому вона не може дозволити собі виграти війну, але й не може дозволити собі програти її.

- Її економіка зараз повністю орієнтована на продовження тривалого і дедалі смертоноснішого конфлікту, каже Рено Фукарт.

2. G7 обіцяє посилювати санкції проти рф і третіх країн, які їй допомагають.

- Лідери "Групи семи" за підсумками онлайн-саміту 24 лютого наголосили, що продовжуватимуть позбавляти росію доходів для ведення повномасштабної війни проти України та карати треті країни, які їй допомагають у цьому.

Головні заяви "великої сімки":  

- Країни G7 мають намір посилити цінову стелю на російську нафту, спробувати обмежити доходи рф від продажу енергоресурсів.  

- G7 продовжить санкційний тиск на рф і компанії з третіх країн, які допомагатимуть обходити санкції, випливає із заяви;  

- Російські суверенні активи залишатимуться знерухомленими, доки не буде відшкодовано шкоду, завдану Україні;  

- Лідери G7 обіцяли вжити заходів проти країн, які підтримують рф у конфлікті в Україні;

- G7 допоможе Україні задовольнити її термінові потреби у фінансуванні.

3. Уряд Японії також розширить санкційні списки щодо росії через війну в Україні, як раніше цього тижня зробили інші члени G7. Про це заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

4. Країнам Заходу слід сміливіше підходити до питання конфіскації російських активів, які були замороженні після повномасштабного вторгнення до України - заявив Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак.

- Це дозволить завдати сильного удару по російській економіці та фінансуванню Москвою війни в Україні. Україна потребує допомоги - потрібні зброя дальньої дії, безпілотники та боєприпаси.

- Сунак закликав США продовжувати підтримувати Україну фінансово та надавати їй військову допомогу.

- "Ми повинні бути сміливішими, завдаючи ударів по російській військовій економіці. І ми повинні бути сміливішими, блокуючи сотні мільярдів заморожених російських активів", - сказав Сунак.

5. Держдеп США застеріг компанії від ведення бізнесу в росії через введені Вашингтоном санкції. Про це йдеться в керівництві, складеному у відомстві за участю Мінфіну, Мінторгу та Мінпраці США.

- Уточнюється, що бізнес ризикує зазнати цивільних та кримінальних покарань у спробах подолати експортний контроль, санкції та обмеження на імпорт, запроваджені щодо росії США, їх союзниками та партнерами.

6. Південнокорейська компанія потрапила під санкції США через постачання до росії, щодо неї влада Республіки Корея проводить розслідування, пише Younhap з посиланням на МЗС країни.

- Фірма Daesung International Trading зареєстрована у місті Кімхе у провінції Кенсан-Намдо, за даними південнокорейських ЗМІ, її директором є громадянин Пакистану.

- Компанія потрапила до американського списку санкцій 23 лютого.