Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.08.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.08.2022

1. Міжнародні резерви росії за тиждень скоротилися на $6,6 млрд.

2. Виробництво нафти в рф у серпні знизиться вперше за 4 місяці на 1,9%

3. У росії у липні 2022 року було видобуто природного газу на 24,5% менше, ніж у липні 2021 року, та на 6,9% менше, ніж місяцем раніше.

- За сім місяців природного газу було видобуто на 8,8% менше, ніж за січень—липень 2021 року, випливає із даних росстату.

- У липні 2022 року зрідженого природного газу (ЗПГ) вироблено на 7% менше, ніж у червні.

4. Експорт російського вугілля морським шляхом фактично зупинено.

- Санкції ЄС, які набули чинності 10 серпня, забороняють операторам Євросоюзу страхувати постачання вугілля, що не дозволяє перенаправити його до Китаю та Індії.

- Найбільша в Росії компанія з видобутку енергетичного вугілля СУЕК не може відвантажувати паливо із середини серпня.

- На ринках страхування та перестрахування домінують компанії з ЄС, Великобританії та Швейцарії, що ускладнює пошук страховки для судновласників.

5. Продаж російської зброї впав у 6 разів.

- За результатами роботи форуму "Армія-2022" обсяг укладених "Рособоронекспортом" закордонних контрактів скоротився у 6 разів.

- Попит на російську зброю падає, зокрема, після того, як увесь світ побачив її в дії в Україні: війна завдала «величезного удару» по репутації російських постачальників.

- Крім того, саме виробництво озброєння виявилося на межі колапсу: санкції відрізали російських виробників від імпортних компонентів, а таких, у різних видах озброєння, щонайменше 450.

- Американська розвідка вважає, що «Рособоронекспорт» не зможе виконати контракти з африканськими країнами через війну, де армія втратила сотні танків, половину бойової авіації Чорноморського флоту, а також продовжує «пропалювати» запаси дронів та артилерії.

6. У російського бізнесу продовжують погіршуватися очікування майбутнього.

- Оцінки бізнес-клімату знову погіршилися, насамперед у виробництві.

- Важливим фактором, який стримує ділову активність, залишається нестача персоналу.

- Найбільш гостро ці проблеми стали у сфері обробки, транспортуванні та зберіганні, а також сільському господарстві.

7. У РФ виник дефіцит ліцензій на програмне забезпечення Adobe Creative Cloud, яке потрібне дизайнерам для розробки контенту для соцмереж, створення ілюстрацій, 3D-проектів та рішень з додатковою реальністю.

8. ЄС хоче обмежити ціни на російський газ.

- В жовтні лідери ЄС планують обговорити питання обмеження цін на російський газ.

9. Тайвань більше не купуватиме вугілля у рф.

- Тайванська державна енергетична компанія Taipower здійснила останній платіж за російське вугілля за угодою, підписаною ще до війни в Україні, і не укладатиме жодних нових угод про закупівлю в рф.

- Замість цього вугілля надходитиме з Індонезії, Австралії, Колумбії та ПАР.

10. Citigroup підтвердила рішення згорнути банківські операції в рф.

Компанія скоротить близько 2300 працівників.

11. Компанія Shell не збирається знову підписувати довгострокову угоду з новим російським оператором «Сахаліна-2», але дочекається розірвання контракту і вимагатиме компенсації збитків від втрати ЗПГ.

- Після розірвання договору Shell має намір подати позов про відшкодування збитків, виходячи з п'ятиразової різниці між вартістю Сахалінського ЗПГ за цим контрактом та його поточною ціною на спотовому ринку.

12. Компанія Grundfos назавжди залишить росію.

- Майже через чверть століття після першого відкриття офісу в росії датський гігант рішень для водопостачання Grundfos оголосив про свій намір назавжди піти з країни.

- Grundfos тимчасово призупинила діяльність у росії та білорусі у березні після вторгнення росії до України.

«Не маючи жодних ознак того, що ситуація зміниться, і відповідно до своїх цінностей, Grundfos ухвалила рішення повністю закрити свій бізнес у Росії та Білорусі», - повідомляє компанія.