Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.07.2024

1. російські вугільні компанії отримують багатомільярдні збитки після обвалу експорту до Індії, Туреччини та Китаю.  

- Масові відмови від закупівлі російського вугілля поставили на межу виживання російську вугільну промисловість. За підсумками січня-травня кожна друга вугільна компанія в росії виявилася збитковою, а ті, що спрацювали в плюс, зафіксували обвал прибутків більш ніж утричі.

- За п'ять місяців 2024 року фінансовий результат по вугільній галузі, що включає понад 30 мономіст і 650 тисяч зайнятих, зменшився в 27 разів і склав 9,3 млрд рублів. Прибуткові компанії заробили 81,1 млрд рублів - на 178 млрд менше, ніж за той же період роком раніше.

- При цьому втрати збиткових компаній злетіли на 270% до 72 млрд. рублів.  

- Собівартість вугілля зросла на 30%, оскільки збільшились витрати на імпортне обладнання, тарифи на залізничні перевезення, вартість оренди вагонів, перевалки в портах, фрахту та страховки морських суден, а також витрати на обслуговування кредитів через різке підвищення ключової ставки Центробанку.  

- Відрізані санкціями від західних ринків вугільні компанії стрімко втрачають покупців в Азії і тому вже почали скорочувати видобуток (на 3% за півроку, за даними Росстату).  

- До кінця червня морський експорт вугілля з росії впав на 17%, а вивіз вугілля, що коксується, став мінімальним за два роки після того, як головні клієнти вугільників: Китай, Індія та Туреччина, різко скоротили закупівлі.

2. У рф автотрейдери чекають на зростання цін на автомобілі як мінімум на 10% і різкого падіння попиту.  

- Серед підприємств торгівлі автотранспортними засобами склалися найменш позитивні очікування розвитку бізнесу в найближчі три місяці.  

- Насамперед це пов'язано з очікуванням спаду активності покупців на тлі скорочення доступних програм автокредитування.  

- Дилери та незалежні експерти побоюються, що посилення умов автокредитування (очікуване підвищення ключової ставки, посилення вимог до позичальників), а потім заплановане урядом на жовтень різке зростання ставок утилізаційного збору — на 75% і повністю зупинять зростання автомобільного ринку.

- На найпопулярнішу у масового споживача категорію нових легкових автомобілів - з двигуном від 1 до 2 літрів - утильзбір пропонується збільшити на 85%.  

- Вже в першому півріччі в країні було встановлено антирекорд за доступністю нових автомобілів: вони подорожчали так сильно, що, незважаючи на зростання зарплат, на новий автомобіль тепер потрібно зібрати 41 середню зарплату. Десять років тому потрібно менше 30 зарплат.

3. Китайські автомобілі можуть випередити французькі та американські за обсягом парку в рф у найближчі роки.  

- З січня по червень кількість зареєстрованих у росії китайських машин зросла на 28%, майже до 1,9 млн, що відповідає 4% всього парку.

- Істотний обсяг реєстрацій припав на останні півтора роки — після відходу глобальних брендів та відновлення авторинку.  

- Зараз склалася безпрецедентна ситуація, коли у продажах нових автомобілів фактично не присутні інші закордонні марки, що дозволяє китайським швидше нарощувати частку.

4. росія в обхід санкцій імпортувала західних чіпів на $4 млрд. через 6 тисяч підставних компаній.

- росії вдалося обійти заборону на постачання західних напівпровідників, які можуть бути використані для озброєнь.

- У IV кварталі 2023 р. їхній імпорт практично зрівнявся з імпортом наприкінці 2021 р.  

- Для забезпечення закупівель була створена велика мережа підставних компаній, а значна частина чіпів надходила через Гонконг, показало розслідування NYT на підставі аналізу майже 800 000 товарних партій, митних, корпоративних та санкційних даних.

- Щоправда, цього року постачання через Гонконг та Китай, інший центр паралельного імпорту електроніки різко скоротилися.  

- Свою роль могло зіграти посилення санкцій США, яке стало загрожувати потраплянням до чорного списку банкам, які обслуговують розрахунки за подібні операції.  

- За період з початку війни понад 6000 фірм забезпечили постачання до росії заборонених чіпів майже на $4 млрд.  

- Хоча їхні американські та європейські виробники, дотримуючись санкцій, не працюють з росією, посередники підключаються після того, як чіпи потрапляють до міжнародних дистриб'юторів — у Гонконгу, Китаї, Туреччині, Індії, Сербії та Сінгапурі.

- Якщо в якійсь із фірм виникають складності або її починають підозрювати в роботі на росію, на її місці відразу виникає інша, нерідко з тими ж власниками.

5. В росії пообіцяли "уповільнення" YouTube на 70%.

- До кінця поточного тижня швидкість завантаження YouTube на стаціонарних комп'ютерах може знизитися до 40%, а до кінця наступного - вже до 70%. Про це заявив голова комітету Держдуми рф зі зв'язку та IT.

- Він повідомив, що захід "торкнеться тільки "десктопних" версій. Мобільного зв'язку він поки не торкнеться". Це пов'язано з тим, що обладнання для уповільнення не може аналізувати трафік мобільних мереж.  

- Російський депутат уточнив, що "деградація" YouTube - крок, спрямований проти адміністрації іноземного ресурсу, а не росіян.

6. Угорщина отримує китайське кредитне фінансування на 1 мільярд євро.

- Угорщина заявила, що в квітні взяла від Китаю позику в розмірі 1 мільярда євро, додавши, що таке фінансування, ймовірно, стане більш поширеним у майбутньому, оскільки економічні зв’язки з цією азіатською країною зростатимуть.  

- Уряд отримав 3-річну позику від Банку розвитку Китаю, Експортно-імпортного банку Китаю та угорського підрозділу Bank of China Ltd. Позика допоможе фінансувати інфраструктурні, транспортні та енергетичні проекти.

- Раніше Угорщина взяла кредит у розмірі 917 мільйонів доларів у 2022 році від Експортно-імпортного банку Китаю для фінансування проекту залізниці Белград-Будапешт, який є частиною китайської ініціативи «Один пояс, один шлях».  

- Останній кредит надійшов безпосередньо перед тим, як президент Китаю Сі Цзіньпін відвідав Будапешт у травні, щоб підписати угоди з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном щодо нових залізничних та енергетичних проектів. Вони становитимуть від 5 до 10 мільярдів євро, як правило, за рахунок позик.  

- Окрім поглиблення економічних зв’язків із Китаєм, Орбан засмутив західних союзників, посиливши дипломатичні зв’язки з Сі та путіним під час самозваної «мирної місії» цього місяця.  

- У травні Сіярто також оголосив про низку спільних інфраструктурних проектів з Китаєм, включаючи високошвидкісну залізницю до аеропорту Будапешта, вантажну залізничну лінію навколо угорської столиці, нафтопроводи між Угорщиною та Сербією та ядерну співпрацю в той час, коли значна частина фінансування Угорщини Європейським Союзом залишається призупиненою.

7. Путін допоміг відновити економіку Північної Кореї за мільйони боєприпасів.

- Економіка Північної Кореї почала різко відновлюватись після трьох років скорочення.

- Пожвавлення відбулося на тлі зближення з росією та постачання російської армії понад мільйон боєприпасів для війни в Україні.  

- Згідно з даними Центробанку Південної Кореї, ВВП КНДР у 2023 році зріс на 3,1%, що стало рекордним зростанням із 2016 року.

- Тяжка та хімічна промисловість показали найбільшу динаміку — вони додали 8,1% рік до року.  

- Зокрема, у КНДР збільшилося виробництво первинних металів, у тому числі заліза, сталі, міді, нікелю та алюмінію, які необхідні для виробництва зброї.  

- У той же час, з серпня минулого року до січня 2024-го Північна Корея поставила росії близько 1,6 млн артилерійських снарядів. При цьому за оцінкою південнокорейської розвідки це число може бути втричі вищим.

8. Хакери з Північної Кореї прагнуть викрасти військові секрети інших країн, щоб підтримати свою ядерну програму. Про це йдеться в доповіді Федерального бюро розслідувань США, Агентства національної безпеки США, Національного центру кібербезпеки Великої Британії та Національної розвідувальної служби Південної Кореї.

- У доповіді вказується, що хакери, відомі як група Anadriel, здійснювали атаки або зламували комп’ютерні системи безлічі оборонних та інженерних компаній, включно з виробниками танків, підводних човнів, військових кораблів, винищувачів, ракет і радіолокаційних систем.  

- Anadriel є підрозділом розвідувального агентства Пхеньяна.

- Вони намагалися отримати відомості про переробку і збагачення урану, а також про ракети і системи протиракетної оборони. ФБР, у зв’язку з цим, закликало компанії, що працюють в оборонній, аерокосмічній, ядерній та машинобудівній галузях, «зберігати пильність під час захисту своїх мереж від кібератак, спонсорованих Північною Кореєю».

9. Під вторинні санкції США через зв'язок з росією з початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року і до кінця першого півріччя 2024 року підпали 494 компанії з 57 країн.  

- Їх основною причиною стали постачання електроніки та промислових товарів, а також допомога в обході санкцій особам, які вже підпали під них.

- Більшість компаній належить до так званих «дружніх» країн, які не вводили рестрикцій проти Москви, – 378 юросіб (76,51%). Інші 116 постраждалих юрособ (23,49%) зареєстровані в «недружніх» державах, що вводили антиросійські санкції.  

- Максимальна кількість таких компаній зареєстрована в Китаї - таких виявилося 107, на другому місці - ОАЕ з 75. Ще 66 компаній "прописані" в Туреччині, а 52 - на "недружньому" і Кіпрі, що входить до ЄС. На ці чотири країни припадає 300 випадків, або 60,73%.  

- Найнебезпечнішою зараз для росії є загроза вторинних санкцій проти банків у третіх країнах за транзакції з підсанкційними особами, і низка фінансових організацій у Китаї, Туреччині та інших країнах призупиняють платежі саме під цією загрозою.

10. Вашингтон загрожує ввести санкції проти Делі за військово-технічну співпрацю з Москвою.

- Міністерство фінансів США попередило індійські банки, що Вашингтон може запровадити проти них санкції за взаємодію із російським оборонно-промисловим комплексом.  

- У зверненні, спрямованому до Асоціації банків Індії, фінансове відомство США дає Делі 30-денний термін для вжиття заходів, покликаних вивести з-під загрози американських санкцій індійські банки, які здійснюють транзакції в рамках військово-технічного співробітництва з росією.

- Попередження про те, що індійські банки ризикують втратити доступ до фінансової системи США, стало першим подібним кроком після візиту до Москви прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, реагуючи на який влада США пообіцяла протидіяти російсько-індійському партнерству.

11. У травні США наростили експорт ЗПГ.

- Сполучені Штати збільшили експорт зрідженого природного газу в травні поточного року на 0,3 відсотка в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року, досягнувши обсягу близько 10,4 млрд куб м.

- Ці дані були представлені в щомісячному звіті Міністерства енергетики США.

- Порівняно з квітнем 2024 року експорт ЗПГ зріс на 20 відсотків.  У травні було відправлено 122 танкери із ЗПГ.

- Головними імпортерами американського ЗПГ є Індія, Японія, Нідерланди, Південна Корея та Німеччина, які разом споживали майже половину всього імпорту США.

- Частка поставок до Азії цього місяця збільшилася до 50,8 відсотків, а у Європу знизилася до 38 відсотків. Інші обсяги були відправлені до країн Латинської Америки.

- У січні-травні цього року загальний обсяг експорту ЗПГ із США досяг майже 51 млрд куб м, що на майже 1,5 відсотка вище за дані за аналогічний період минулого року.

- Минулого року США експортували 86 млн т ЗПГ, ставши лідером поставок. Трійку експортерів замикає Катар та Австралія, де на кожну припадає по 80 млн т ЗПГ.

12. Єменські повстанці-хусити атакували найбільше торгові судна, які перевозили російські товари, ніж кораблі з інших країн, незважаючи на гарантії безпечного проходу.

- На початку року повстанці заявляли, що не атакуватимуть російські та китайські судна, але з 83 кораблів, які постраждали від атак у Червоному морі та Аденській затоці з листопада минулого року, 19% вийшли з російських портів.

- Усі судна, на які нападали хусити, були нафтовими танкерами та контейнеровозами. Крім кораблів, що залишили російські порти, повстанці нападали на судна, що вийшли з гаваней Сінгапуру, таких інцидентів було 11%.

- Хусити не стріляли по кораблях, які йшли під російським прапором, але нападали на судна з моряками — громадянами рф. При цьому багато кораблів перед атакою передавали супутникові сигнали «екіпаж із Росії» та «на борту росіяни».

- Минулого тижня повстанці атакували одразу два судна з російськими вантажами. Першим під удар потрапило судно Bentley I, що належить Ізраїлю і плаває під прапором Панами, яке перевозило олію з росії до Китаю.

- Після цього повстанці обстріляли і пошкодили дистанційно керованим човном нафтовий танкер Chios Lion, зареєстрований на Маршаллових островах і плаваючий під прапором Ліберії. Танкер перевозив 100 тис. тонн сирої нафти з порту Туапсе у Краснодарському краї.

Більше на https://t.me/Omelyan_News

П.С. Голова Центробанку Набіулліна не витримала кремлівської реальності. Помітив Evgeny Istrebin