Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 26.12.2023

1. Путін запровадив тотальний контроль за валютою великих компаній, щоб стабілізувати рубль перед виборами.

- У понеділок, 25 грудня путін підписав закон, який запроваджує практично тотальний контроль за валютними «запасами» компаній-експортерів.

- З 1 березня 2024 року «учасники зовнішньоекономічної діяльності» будуть зобов'язані надавати Центробанку рф повну інформацію про валютні активи та зобов'язання, причому не лише свої, а й ті, що належать усім дочірнім структурам за кордоном.

2. Російський тіньовий танкерний флот, створений для перевезення нафти в обхід стелі цін, опинився під загрозою.

- США вже точково запроваджують санкції. Вперше вони були накладені у жовтні на компанію Lumber Marine SA з ОАЕ та її танкер SCF Primorye, а також на Ice Pearl Navigation Corp із Туреччини та її танкер Yasa Golden Bosphorus.  

- Судна заходили до російських портів та перевозили російську нафту.

- До кінця року у списку санкцій США вже 11 таких танкерів.

- За тією ж схемою США можуть поширити санкції ще на 100 танкерів тіньового флоту, у тому числі на три чверті танкерів «Совкомфлоту» (має 80 танкерів).

3. Південна Корея через санкції відмовилася будувати блоки для російських ЗПГ-танкерів.

- Samsung Heavy Industries повідомила у вівторок про припинення виробництва блоків та обладнання для 10 із 15 арктичних ЗПГ-суден, контракти на які уклала із суднобудівною компанією Зірка.

- Samsung після отримання дозволу від уряду Південної Кореї постачала блоки та обладнання для п'яти суден на російську верф, що здійснює збирання цих танкерів.

- За словами представника корейської компанії, Samsung близька до завершення виготовлення блоків та обладнання для п'яти суден.  

- Для 10 суден, що залишилися, Samsung припинила виробництво блоків і обладнання.

4. Нерозпродані китайські вантажівки заповнили склади росії.

- Китайські вантажівки забили склади російських дилерів та дистриб'юторів, яким доведеться розпродувати поточні запаси до весни 2024 року.

- Загалом у росії накопичилося понад 11 тис. нерозпроданих сідельних тягачів та 6,5 тис. самоскидів китайського виробництва.

5. Частка Китаю в російській торгівлі за підсумками десяти місяців 2023 року становила 32%.

- На основі даних китайської митниці експерти розрахували, що частка КНР у російському імпорті за цей період становила 41%, в експорті – 26%.  

- У січні—жовтні китайський експорт до рф у грошовому вираженні становив $90,1 млрд (зростання на 51% до того ж періоду 2022-го), $54,9 млрд із цієї суми припали на ввезені до рф машини, обладнання та транспортні засоби.

6. Уряд Південної Кореї заборонить постачання ще 682 видів товарів до росії та білорусії, у тому числі автомобілів.

- Відповідні зміни влада Південної Кореї внесла до списку експортного контролю, у результаті він зріс до 1159 видів товарів. Нововведення набудуть чинності на початку 2024 року.

Зокрема, обмежено постачання:

- важкого будівельного обладнання,

- батарей з можливістю заряджання,

- компонентів для авіаційної техніки,

- легкових автомобілів з робочим об'ємом двигуна понад 2000 куб см.

7. На переконання європейських лідерів, влада Китаю має намір скористатися поразкою росії в Україні.

- Саме тому шеф європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав членів ЄС до "послідовної стратегії" у питанні стримування амбіцій КНР.

- Як вдалося дізнатися журналістам, Боррель надіслав листи до очільників МЗС ЄС. У них йдеться про те, що питання Китаю набагато складніше, ніж питання росії.

- Ясно, що амбіції Китаю полягають у побудові нового світового порядку з Китаєм у його центрі. Поразка росії в Україні не зіб'є з курсу Китай. Йому вдасться скористатися цим геополітичною перевагою, – попереджає своїх колег головний європейський дипломат

8. Міністерство економіки Тайваню у вівторок оголосило про розширення переліку товарів, експорт яких до росії та білорусі заборонений через повномасштабне російське вторгнення в Україну, аби запобігти їхньому використанню у військових цілях.

- До переліку потрапили обладнання для виробництва напівпровідників, у виробництві яких Тайвань є світовим лідером, а також певні хімічні речовини та медикаменти.

- Нові санкції відповідають аналогічним крокам Європейського Союзу, Сполучених Штатів та інших країн, що ґрунтуються на виявлених у російській техніці на полі бою в Україні високотехнологічних компонентах західного виробництва, йдеться в заяві тайванського міністерства.

Більше на https://t.me/OmelyanNews