Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.01.2024

1. Санкції США направленні на скорочення енергетичних доходів росії починають діяти.

- Оператор ПАТ «Новатек» насилу знаходить покупців після запровадження санкцій у листопаді, і тепер перший рейс відкладено принаймні до лютого.

- Іноземні партнери в проекті Arctic LNG 2, включаючи французьку TotalEnergies SE і китайські нафтові компанії, оголосили про форс-мажор щодо своєї участі.

- Довгострокові клієнти, які підписалися на постачання, тепер відмовляються від поставок через можливість застосування вторинних санкцій від США.

- Проекту, ймовірно, буде важко забезпечити стабільний бізнес або працювати на запланованій потужності.

- Проект є критично важливою частиною програми Кремля збільшити виробництво СПГ більш ніж у три рази до кінця десятиліття та знайти покупців за межами Європи.

- Ці грандіозні плани зараз зазнають серйозної поразки завдяки зусиллям політиків у Вашингтоні.

2. Танкери, у кількості 14 одиниць, завантажених 10 млн барелів російської нафти сорту "Сокіл" стоять вже кілька тижнів біля узбережжя Південної Кореї .

- Труднощі з продажем сорту "Сокіл" є однією з найбільш серйозних проблем, з якими зіткнулася росія після введення Заходом санкцій.

- За інформацією Reuters, постачання нафти "Сокол" до індійської нафтової корпорації (IOC) було затримано через проблеми з оплатою, що змусило найбільший нафтопереробний завод Індії використовувати свої запаси та купувати більше нафти на Близькому Сході.

- Наразі індійська компанія не очікує на отримання будь-яких партій російської нафти найближчим часом через розбіжності у питанні з приводу того, яка валюта використовуватиметься для оплати.

3. Влада Анголи змушує АЛРОСУ, яка потрапила під санкції ЄС, вийти з капіталу гірничорудного об'єднання «Катока», четвертого у світі родовища за обсягом покладів та видобутку алмазів.  

- Ангольська сторона стверджує, що через наявність серед партнерів російського алмазодобувача, якому належить 41% акцій підприємства, з компанією відмовляються працювати міжнародні банки та постачальники.

4. Тайвань став найважливішим постачальником металообробних верстатів до рф після лютого 2022 року.

- Верстати незамінні у виробництві детонаторів, високоточного озброєння та іншої військової продукції.

- З початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну Тайвань запровадив санкції проти росії, однак не на металообробні верстати.

- росія для якої інші ринки виявилися закритими, переключилася на Тайвань у пошуках високотехнологічних верстатів.

- У січні 2023 року Мінекономіки Тайваню включило до санкційного списку високотехнологічні металообробні верстати.  

- Однак тепер майже 80% комплексних металообробних верстатів тайванського виробництва росія отримає через треті країни, зокрема, Туреччину та Китай.

5. Грузинські митники виявили понад 1700 спроб обходу санкцій проти рф, - Мінфін Грузії.

- З початку російського вторгнення в Україну працівники митниці виявили 1770 спроб ввезти до Грузії товари в обхід санкцій проти росії. Про це заявив міністр фінансів Грузії Лаша Хуцішвілі.

- Зазначається, що влада Грузії не запровадила економічних обмежень щодо росії, проте стверджує, що дотримується міжнародних санкцій.

- Водночас міжнародні партнери країни неодноразово висловлювали стурбованість з приводу ймовірного отримання росією підсанкційних товарів через Грузію.

6. Єменські хусити атакували у Червоному морі танкер з російською нафтою.

- Єменські хусити обстріляли ракетами танкер Marlin Luanda компанії Trafigura Group.

- Атакований єменськими хуситами танкер Marlin Luanda компанії Trafigura Group, перевозив російські нафтопродукти для виробництва бензину і пластмас.

- Сировину завантажили на судно в Греції, що свідчить про порушення перевізником санкцій ЄС та США на експорт російських нафтопродуктів.

Більше на https://t.me/OmelyanNews