Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.04.2024

1. Спостерігається стагнація промислового виробництва та інвестицій в росії, експорт товарів продовжує погіршуватися, а прибутковість у більшості галузей промисловості падає.

- Центр макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування оприлюднив у суботу негативну оцінку, також попередивши про дефіцит імпортних комплектуючих і сировини.

- У своєму щомісячному аналізі макроекономічних тенденцій за квітень центр зазначив, що бачить ознаки погіршення багатьох показників наприкінці 2023 року та на початку 2024 року.

- Обмеження імпорту через санкції Заходу через війну в Україні та проблеми з платежами були додатковою перешкодою, оскільки деякі підприємства критично залежали від постачання компонентів і сировини.

- росія більше не може покладатися на доходи від енергоносіїв і дешеву робочу силу для економічного зростання через санкції щодо вуглеводнів і нестачу персоналу, йдеться в повідомленні.

2. Реєстр електронних повісток та військового обліку та заборона виїзду закордон — в рф з 1 листопада діють нові правила для військовозобов’язаних.

- Електронна повістка буде вважатися врученою через 7 днів після розміщення в реєстрі повісток незалежно від того, чи побачив її там військовозобов'язаний чи ні.

- Окрім заборони виїзду закордон будуть і обмеження з поводженням з нерухомістю та отриманням документів.

- Таку схему рф зможе використовувати під час нового проведення чергової хвилі мобілізації.

3. Російські спортсмени будуть негайно покарані в разі політичних висловлювань на Олімпійських іграх в Парижі. Про можливі заходи розповів президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах.

- Російські атлети, які будуть висловлювати свої політичні погляди на спортивних майданчиках — зокрема демонструвати знак Z, символ російської війни проти України — можуть бути вилучені з-поміж учасників.

- «Негайно буде відкрита дисциплінарна процедура і вжиті необхідні заходи та/або санкції. Аж до негайного виключення з Ігор», — запевнив Бах.

4. Китайські банки продовжують затримувати та повертати зовнішньоторговельні платежі російських компаній під загрозою вторинних санкцій з боку США.

- Не проходять навіть звичайні платежі, із росії гроші йдуть, а в Китаї банк-кореспондент затримує платіж і не пускає далі.

- Гроші повертаються навіть не за підсанкційний товар. Кожен платіж у китайських банків обробляється в ручному режимі, і вони запитують у контрагентів компаній рф транспортні документи.

- Якщо у цих документах китайський банк виявляє російських залізничних перевізників, які перебувають під санкціями, платіж повертається.

- Найменше питань у китайських банків виникає до платіжних агентів із бенефіціарами з КНР. Посередники можуть бути з Гонконгу, Киргизії, Казахстану, ОАЕ.

5. Туреччина планує укласти угоду щодо СПГ з компаніями США, аби зменшити залежність від рф.

- Туреччина, яка імпортує майже весь свій природний газ з рф, прагне створити "новий портфель поставок", який зробить її менш залежною від будь-якого одного партнера.

- Туреччина отримає до 2,5 млн. тонн ЗПГ на рік завдяки довгостроковій угоді, яка обговорюється з Exxon.

- Цього обʼєму вистачило б для покриття приблизно 7% споживання природного газу Туреччиною минулого року.

- На росію припадає близько 40% турецького споживання ЗПГ. Москва також є найбільшим постачальником нафти в Туреччину.

- Комерційні умови угоди з Exxon все ще обговорюються, але 2,5 млн. тонн ЗПГ, що поставляються до Туреччини, наразі коштуватимуть близько 1,1 млрд. доларів.

- Анкара також зверталася до інших американських виробників природного газу щодо укладання угод про постачання ЗПГ, прагне "диверсифікувати" свої поставки природного газу до того, як деякі з її довгострокових контрактів з росією закінчаться у 2025 році, а контракти з Іраном - наступного року.

6. Для України існує три сценарії використання знерухомлених на Заході активів рф, повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська.

- Перший сценарій, «супероптимістичний», передбачає конфіскацію заморожених російських активів на користь України.

- Другий варіант, «нейтральний», передбачає вилучення доходів під позику — в такому разі доходи будуть нараховані за 10 років наперед, а виплачені вже зараз одним траншем.

- За песимістичного сценарію — лише поточне відрахування доходів, нарахованих від російських активів. Це максимум 5 млрд євро на рік.

- З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну США та союзники негайно заморозили 300 мільярдів доларів російських активів закордоном, однак ці гроші залишаються невикористаними — більшість з них знаходяться у країнах ЄС, та приблизно 5 мільярдів доларів — у США.

Більше на https://t.me/UA_ONews