Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.07.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.07.2022

1. Спад ВВП у росії прискорився у червні до 4,9%.

2. Промислове виробництво в росії продовжує спад.

- Свіжі дані росстату про промислове виробництво свідчать про скорочення обсягів випуску у другому кварталі на 1,7%, у річному вираженні — зниження оцінюється у 1,8%.

- росстат фіксує погіршення ділової активності у липні: мінус 3,7% у обробній промисловості та мінус 1,1% у видобутку.

- Індекс ділового середовища також фіксує погіршення ділового клімату - він знизився до 40,1 пункту (п.), втративши 3,9 п. за місяць та 20,4 п. за рік.

- Третина компаній планує підвищити ціни продажу.

- Інвестиційна активність підприємств також істотно знизилася: реалізують інвестпроекти 49% підприємств проти 60% у червні.

- Бізнес рідше наймає співробітників і частіше оптимізує витрати за рахунок скорочення робочого часу та соціальних програм.

3. Російський бізнес почав масово скорочувати витрати на персонал.

- Російські компанії масово починають скорочувати витрати на персонал, урізаючи соцпакети та відмовляючись від бонусів співробітникам.

- Кожна п'ята компанія (20%) припинила платити премії, майже стільки ж (18,3%) відмовилися від практики безкоштовних корпоративних обідів, напоїв в офісі.

- Кожен третій бізнес (31,8%) не проводитиме корпоративних заходів, 22,4% респондентів повідомили, що призупинили навчання працівників.

- Найгірше доводиться бюджетникам – у реальному вираженні вони збідніли на 7,9%.

4. російська влада забороняє добувачам золота експортувати його з дисконтом до світових цін.

- Через санкції інших можливостей вивозити дорогоцінний метал із країни зараз немає, а продавати його Центробанку виробники будуть лише в крайньому випадку.

5. Російська інвестиційна брокерська компанія "Брокеркредитсервіс (БКС) з 8 серпня вводить комісії за зберігання валюти на брокерському рахунку та індивідуальному інвестиційному рахунку (ІІС), випливає із повідомлення на сайті брокера.

- Комісія залежатиме від сукупної сумарної вартості активів на рахунку та стягуватиметься в залежності від залишку по кожній із валют - долара США, євро та фунт стерлінгів.

6. Росіяни не зможуть подавати документи на отримання тимчасового посвідки на проживання чи візи з метою навчання в Естонії, відповідне рішення затвердив уряд Естонії.

7. Чорногорія почала заморожувати нерухомість, що належить російським громадянам.

- Відповідний документ було опубліковано на сайті Кабміну республіки.

- За оцінкою експертів, російські громадяни та компанії за минулий рік інвестували в економіку Чорногорії понад €129 млн., у тому числі €49,46 млн. було вкладено в нерухомість, яку росіяни придбали на території республіки.

8. Литовський "Шяуляй банк", який обслуговує весь калінінградський транзит, припинить з 1 вересня проводити операції з Росією.

- Повідомлення про це 28 липня з'явилось на сайті фінансової організації.

- «З 1 вересня 2022 року ми більше не здійснюватимемо платежі до російської федерації та республіки білорусь або з них у будь-якій валюті», — йдеться у повідомленні банку.

9. США, Євросоюз та Велика Британія заборонили своїм аудиторам надавати послуги росіянам та російським організаціям.

- Тепер аудитори вимагають від своїх клієнтів інформацію, що вони не мають суттєвих зв'язків із росіянами.

10. Компанія Volkswagen розпочала процедуру підготовки до продажу свого заводу в Калузі.

11. H&M виставив свій бізнес в росії на продаж.

- Покупцям пропонуються права довгострокової оренди на близько 170 магазинів в 65 містах рф, розподільний центр площею 57,7 тис. квадратних метрів, а також товарні запаси загальною вартістю 210 мільйонів доларів.