Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.01.2024

1. Технічні проблеми продовжують переслідувати російських авіаперевізників, відрізаних від можливості ремонтувати іноземні літаки та закуповувати запчастини для них.

- Сьогодні, під час виконання рейсу зламався двигун у лайнера S7 – найбільшої приватної авіакомпанії росії. Літак Airbus A-320, який вилетів із Омська зі 170 пасажирами на борту, приземлився в Домодєдово. Борт усунули від подальшого виконання рейсів.

- Ще один інцидент стався сьогодні із літаком Sukhoi Superjet 100, який виконував рейс із китайського Харбіна. Він здійснив екстрену посадку в аеропорту Якутська після спрацювання датчика пожежі у багажному відсіку.

- З початку року літаки російських авіакомпаній щонайменше 14 разів ламалися під час рейсу.

- За січень–листопад минулого року, за даними Росавіації, у росії сталося 670 серйозних авіаінцидентів, з яких 400, або 60%, були пов'язані з відмовою авіатехніки.

- Проблеми є очевидними: перевізники не можуть легально закуповувати оригінальні запчастини.

2. Російські дилери почали відчувати складності з обслуговуванням автомобілів китайських марок, ввезених за паралельним імпортом.

- Проблема торкнулася марок Geely, Exeed і Li Auto. Складність у техобслуговуванні таких автомобілів полягає в тому, що офіційне діагностичне обладнання не бачить у своїй базі машину.

- У Geely Motors Russia це пояснили тим, що блоки керування в автомобілі, виробленому для Європи або Китаю, відрізняються від російських, через що обладнання не може підключитися до транспортного засобу.

- У великих китайських концернах заявили, що гарантії виробника поширюються тільки на машини, куплені у офіційного дилера.

3. Число доступних у російських аптеках ліків продовжує скорочуватися.

- 2023 року з асортименту зникли 2,2 тис. торгових позицій. Загалом на аптечних полицях за підсумками року було доступно 19,4 тис. лікарських засобів, або на 11% менше, ніж роком раніше.

- Найшвидше за рік скоротилося число найдешевших препаратів - вартістю до 100 руб. за упакування. Їх стало на 24% менше рік до року – з 5,7 тис. торгових позицій у 2022 році показник упав до 4,6 тис.

- У категорії препаратів вартістю від 100 до 500 руб. зниження склало 5,5% щодо 2022-го - з 9,2 тис. до 8,7 тис. товарних позицій.

- Із 2,2 тисяч зниклих торгових позицій 1,3 тис. найменувань припадає на імпортні ліки. Їхній асортимент за рік скоротився на 20%, до 6,4 тис. позицій, а щодо довоєнних рівнів впав більш ніж на третину: у 2019 році в аптеках було майже 9 тис. іноземних препаратів.

4. ЄС ще на пів року продовжив економічні санкції проти росії.

- Рада ЄС продовжила на наступні пів року економічні санкції проти росії, запроваджені за агресію проти України.

- Санкції продовжили на наступні шість місяців – до 31 липня 2024 року.

- Йдеться про усі економічні санкції, запроваджених ЄС проти росії починаючи з перших обмежень у липні 2014 року.

- У комюніке наголосили, що ЄС вважає за потрібне зберігати усі санкції доти, доки росія продовжує застосовувати силу і порушувати міжнародне право.

5. ЄС оновив список санкцій проти РФ за порушення прав людини.

- Рада Європейського Союзу 29 січня схвалила додаткові обмежувальні заходи проти чотирьох людей та однієї організації в межах Глобального режиму санкцій ЄС у сфері прав людини. Зокрема, санкції ввели за причетність до справи Володимира Кара-Мурзи.

- У списки додано трьох посадовців, які працюють в російській судовій системі і відповідальні за серйозні порушення прав людини, включно зі свавільними арештами й затриманнями

- Відтепер під санкціями також російська неурядова організація "Ліга безпечного інтернету", яка допомагає РФ впроваджувати цензуру, та очільниця цієї організації Катерина Мізуліна.

- Санкції передбачають заморожування активів і заборону на в'їзд до ЄС.

6. Суд ухвалив рішення ліквідувати найбільшого забудовника Китаю Evergrande через борги.

- Суд Гонконгу 29 січня ухвалив рішення про ліквідацію гіганта нерухомості China Evergrande Group.

- Це, ймовірно, спричинить хвилі на фінансових ринках Китаю, що руйнуються, оскільки політики намагаються стримати поглиблення кризи.

- Суд вирішив ліквідувати найбільшого боржника у світі із зобов’язаннями понад 300 млрд дол після того, як відзначила, що Evergrande не зміг запропонувати конкретний план реструктуризації понад два роки після невиплати боргів та кількох судових слухань.

- Ліквідатором компанії призначили Alvarez & Marsal.

7. Китайські компанії допомагають росії нарощувати виробництво металу.

- Росії необхідно постачання китайського обладнання, оскільки альтернативи немає.

- Китайська Sinosteel Engineering & Technology та сотні її співробітників будують коксохімічний завод для Магнітогорського металургійного комбінату.

- "Сєвєрсталь" нещодавно уклала контракт на закупівлю в Китаї обладнання для заводу переробки руди, а "Русал" - на будівництво виробничої лінії китайської Metallurgical Corp. of China.

- Китай вийшов на російський ринок у середині 2010-х років. з обладнанням за демпінговими цінами та захопив значну його частину. Нинішня ситуація із втратою західних конкурентів унаслідок санкцій призвела до експоненційного прискорення цього тренду.

- Росія загалом та окремі сектори її економіки потрапляють у надмірну залежність від Китаю.

8. Парламент Норвегії на початку січня 2024 року проголосував за пропозицію уряду відкрити акваторію океану для комерційного глибоководного видобутку.  

- Країна стала першою у світі, яка законодавчо наблизилась до діставання корисних копалин з морського дна.

- Норвегія виправдовує таке рішення необхідністю відходити від залежності від росії та Китаю, зважаючи на розвиток зеленої енергетики.

- «Сьогодні ми майже залежні від росії та Китаю, і ми повинні диверсифікувати глобальний ланцюжок постачання мінеральної сировини по всьому світу. Ми довго шукали можливості корисних копалин морського дна. У нас є дійсно надійні традиції щодо того, як ми використовуємо ресурси на норвезькому континентальному шельфі. Ми робимо це стабільно і робимо це крок за кроком», — сказав міністр енергетики Норвегії Тер’є Асланд.

9. Попри повномасштабну війну, компанія Avon досі працює в рф.

- Компанія Avon зазнала критики за підтримку зв’язків з росією, попри війну проти України.

- Фірма все ще набирає нових торгових агентів у країні-агресорці та продовжує виробництво на заводі в Московській області рф.

- Avon, штаб-квартира якої знаходиться у Великій Британії, почала вести бізнес у рф 30 років тому.

- На початку повномасштабної війни Avon оголосив, що припиняє інвестиції та призупиняє експорт косметичних засобів з рф на інші ринки, зокрема в Україну.

- Однак, журналісти BBC виявили, що все ще можна зареєструватися як новий торговий агент для фірми в рф.

Більше на https://t.me/OmelyanNews