Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.04.2024

1. Росія звертається до низькотехнологічних рішень для протидії українським безпілотникам.

- Російська оборонно-промислова база рухається повільніше за українську, і обмежена жорсткою структурою закупівель.

- Враховуючи це, а також швидкі темпи розробок українських безпілотників, рф вирішила застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА.

- Це великі металеві сітки, які можуть повністю огородити будівлю і підтримуються швартовними тросами, закріпленими на металевих кілках у землі.

- Хоча ці сітки не такі передові, як системи радіоелектронної боротьби, вони виявилися ефективними.

- В умовах дефіциту засобів ППО у росії, здатних захистити кожну потенційну ціль, і неефективності багатьох існуючих систем проти українських безпілотників, ці сітки стали безцінними.

2. Європейські банки заплатили рф вчетверо більше податків, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну.

- Найбільші європейські банки, які продовжують працювати в росії, заплатили в 2023 році більше 800 млн євро податків до російського бюджету. Це вчетверо більше, ніж до повномасштабного вторгнення рф в Україну.

- Європейські банки Raiffeisen Bank International, Unicredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP у 2023 році повідомили, що їхній сукупний прибуток перевищив €3 млрд. Це втричі більше, ніж у 2021 році.

- Через стрибок прибутковості банки заплатили близько €800 млн податків порівняно з €200 млн 2021-го.

- Високий прибуток західних банків рф говорить про те, як іноземні компанії, які продовжують працювати в росії, допомагають їй підтримувати фінансову стабільність на тлі санкцій.

- Більше половини податкових виплат припало на Raiffeisen Bank International. Група Raiffeisen Bank International раніше повідомляла про плани щодо скорочення російського бізнесу. Deutsche Bank, OTP та Commerzbank скоротили свою присутність у росії. Intesa знаходиться на стадії продажу бізнесу.

- Американські банки не включалися до підрахунків Financial Times, оскільки вони не розкривають свої результати саме у росії у звітності. Зазначається, що Citigroup, за даними Київської школи економіки, виплатив у росії $53 млн і став четвертим за величиною платником податків серед західних банків. JPMorgan заплатив $6,8 млн.

- Крім того, іноземні банки виграли не лише від підвищення процентної ставки, а й від західних санкцій щодо російських банків.

- Російські кредитні організації втратили доступу до міжнародних платіжних систем, що підвищило привабливість західних банків.

3. Китайські фірми йдуть у "підпілля" через платежі з рф.

- Для здійснення платежів за свої товари деякі компанії у Китаї розглядають можливість використання валютних брокерів, які діють уздовж кордону Китаю з росією.

- "Оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов’язаних з росією, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних каналів фінансування, таких як грошові брокери – навіть використовуючи заборонену криптовалюту" – повідомили Reuters джерела.

- Інші повністю пішли з російського ринку.

- Компанії не можуть належним чином вести бізнес, використовуючи офіційні канали, оскільки великим банкам тепер потрібні місяці, а не дні, щоб провести платежі з росії.

- Великі державні банки стурбовані можливими санкціями США щодо російських транзакцій і посилюють перевірку пов’язаних з росією компаній, щоб запобігти ризику санкцій.

4. Байден готовий потроїти тарифи на імпорт сталі та алюмінію з Китаю.

- Байден закликав торговельного представника США Кетрін Тай «розглянути можливість потроїти» існуючу 7,5% тарифну ставку на китайську сталь і алюміній.

- Він звинуватив Пекін у «великому» субсидуванні китайських сталеливарних компаній, які продають свою продукцію на світових ринках за «несправедливо низькими» цінами.

- На Китай припадає майже половина світового виробництва сталі.

- Китай був сьомим за величиною експортером сталі до Сполучених Штатів у 2023 році із загальним обсягом поставок усієї сталевої продукції 598 000 нетто.

5. Євросоюз ще до кінця весни може затвердити 14-й пакет санкцій проти росії.

- Перш за все обмеження мають на меті зменшити можливості рф обходити вже запроваджені обмеження.

- Але також дискусії ведуться навколо заборони імпорту російського скрапленого газу, який з 2022-го приніс рф понад €30 млрд.

- Раніше Європарламент затвердив правила, які дозволяють державам-членам Євросоюзу самостійно забороняти російським та білоруським компаніям бронювати потужності газової інфраструктури.

- Також санкції мають вдарити по "тіньовому флоту" росії, який допомагає їй обходити нафтові санкції.

6. Італія не виступатиме проти заборони на російський СПГ.

- Італія звільнилася від російського природного газу і не матиме проблем із запропонованим пакетом санкцій ЄС щодо скрапленого природного газу (СПГ), який розглядає Європейська комісія, заявив міністр енергетики Італії Гілберто Пікетто Фратін.

- Італія була однією з країн, яка найбільше залежала від російського газу під час тотального вторгнення Москви в Україну в 2022 році.

- Але вона була надзвичайно спритною в диверсифікації поставок завдяки трубопроводу з Алжиру та збільшенню можливостей імпорту СПГ.  

- «Ми диверсифікували поставки; у нас є різні джерела, і у нас є регазифікаційні термінали, тому у нас є достатньо пропозицій, щоб бути спокійними», — сказав міністр.

- За офіційними даними, поставки з росії становили менше 5 відсотків загального імпорту газу в Італію в минулому році, порівняно з 43 відсотками в 2020 році .

7. Італійско-російська торгова палата призупинила оплату російськими рублями.

- Італійсько-російська торгова палата (ІРТП) призупинила роботу системи, за допомогою якої російські компанії могли купувати італійські товари за рублі.  

- Рішення пов'язане із побоюваннями влади можливого обходу санкцій через цей механізм.

- Палата почала проводити операції в тестовому режимі з лютого, проте комітет фінансової безпеки Італії повідомив, що не рекомендує цю схему. У відомстві висловили побоювання, що розроблений механізм може допомогти в обході санкцій.

8. Німеччина виступає проти того, щоб вилучати заморожені активи рф на відновлення і військову підтримку України.

- Німеччина побоюється провокацій нових позовів проти німців за злочини Другої світової війни, якщо активи рф вилучать, а не залишать замороженими.

- Берлін вважає, що активи росії потрібно залишити недоторканними, щоб їх можна було використати як важіль у будь-яких переговорах для закінчення війни і спонукання рф до поступок частини захоплених українських територій.

- Ще одним мотивом відмови Берліна від арешту активів може бути те, що він захищає німецькі компанії, які все ще працюють у росії, від заходів у відповідь.

- Країни G7 дедалі більше схиляються до передачі частини російських активів Україні. Однак позиція Німеччини може стати на заваді.

9. Естонія з травня обмежує роботу одного КПП на кордоні із росією.

- З 1 травня прикордонний перехід "Нарва-1 — Івангород" перейде з цілодобового режиму роботи на скорочений: з 7:00 ранку до 23:00 години вечора.

- Водночас міністр фінансів Естонії Март Вирклаев запропонував скоротити режим роботи також на ПП "Койдула" і не вести обслуговування вночі.

- На кордоні Естонії та рф функціонують п’ять КПП, "Койдула", що межує із Псковською областю росії, призначений для автомобільного руху.

Більше на https://t.me/UA_ONews