Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.08.2023

1. У росії почався перерозподіл ринку експорту нафтопродуктів.

- Експорт нафтопродуктів, що приносить російській економіці більше $100 млрд на рік, може бути перерозподіленим на небагато обраних компаній.

- Російський уряд вже розпочав розробку “списку” тих, кому буде дозволено продавати дизель та бензин за валюту.

- Розглядається два варіанти: запровадити список експортерів нафтопродуктів чи запровадити ліцензування експорту.

- За даними Vortexa, росія експортує нафтопродукти обсягом приблизно 2,5 млн барелів на добу.

- На піку – у березні 2023 року – обсяги доходили до 3 млн барелів на день, але до серпня знизилися до 2,2 млн.

- Майже 40% паливного експорту припадає на дизель, який активно купують країни Африки і європейські держави, що не приєдналися до санкцій.

- Майже п'яту частину становить лігроїн, ключова сировина для виробництва бензину, а залишок - пічне паливо та авіагас.

2. 80% російських компаній постраждали від падіння курсу рубля.

- За результатами опитування серед генеральних директорів, керуючих менеджерів та засновників російського бізнесу, від стрімкого падіння російської валюти на початку серпня постраждала переважна більшість (81,1%) російських компаній, а майже половина з них (44%) відчула серйозні збитки для бізнесу.

- Основною проблемою для бізнесу у зв'язку з девальвацією рубля понад 67% респондентів назвали зростання закупівельної вартості товарів та сировини.

- Зниження купівельної спроможності відзначили 47,6% опитаних, а близько 40% заявили про суттєве падіння рентабельності бізнесу.

- На зростання вартості логістики поскаржилися 34,7%.

- Вживають заходів, щоб компенсувати збитки, понад 70% учасників опитування. Зокрема, 42,5% скорочують витрати, а 44,6% підвищили ціни.

- Майже половина учасників опитування планує підвищити ціни на 5–10%, третину – на 20–30%, 17,4% – у межах 5%, близько 5% – більш ніж на 30%.

3. Росіянам почали масово відмовляти у здійсненні платежів у валютах так званих "дружніх країн".

- SWIFT-перекази в юанях відхиляються набагато частіше, ніж доходять до одержувачів: станом на 28 серпня було зафіксовано 361 успішний платіж проти 783 проблемних.

- Ще гіршим виглядає картина для дирхамів ОАЕ, де частка відмов сягає 80%: 15 успішних переказів проти 59 проблемних.

- Дві третини транзакцій на рівні SWIFT блокуються в казахстанських тенге: 35 проблемних переказів проти 17 успішних.

- Шанси перевести за кордон швейцарські франки становлять приблизно 50 на 50.

- В той же час у доларах проходять понад 90% транзакцій (27577 успішних проти 2026 проблемних), а в євро — приблизно дві третини (1955 вдалих та 1190 проблемних).

4. П'ять суден під російським прапором «Балтійський-111», «Омський 103», «Скіф V», «Муса Джаліль» та «Бегей» за останній рік здійснили 73 рейси через Каспійське море до портів Ірану, йдеться у документі українського уряду, заснованому на даних розвідки та інших джерел.

- Вони возять військові безпілотники.

- Жодне із цих суден не потрапило під санкції США.

- На думку експертів, росія пристосовується до санкцій, звертаючись до компаній та суден, які мають менш явні зв'язки з російською державою і поки що не потрапили під санкції Вашингтона.

- москва також використовує маловідомі турецькі, грецькі та індійські судноплавні компанії для підтримки експорту нафти.  

- Документ українського уряду надіслали всім членам G7. У ньому є заклик до посилення експортного контролю за комерційною електронікою, виявленою у дронах.

5. Вірменія допомагає рф обходити санкції.

- Товарообіг між Вірменією та росією за сім місяців 2023 року становив $3,7 млрд, що на 70% більше за показник за аналогічний період 2022 року.  

- $2 млрд - це експорт з Вірменії, $1,7 млрд експорт з росії.

- Це на 70% більше, ніж у 2022 році, коли був подвоєний товарообіг в порівнянні з 2021 роком.

6. Найбільша за обсягом операцій у світі криптовалютна біржа Binance проводить переоцінку свого російського бізнесу.

- 26 серпня Binance заборонила росіянам P2P-операції з будь-якими іноземними валютами.

- Поки що користувачам із рф, які проживають в інших країнах, дозволено торгувати будь-якими валютами, окрім рубля, євро, долара та гривні.

- Обмеження ввели після публікації WSJ про те, що Binance, як і раніше, допомагає росіянам переказувати гроші за кордон, незважаючи на взяте на себе зобов'язання дотримуватися західних санкцій.

7. Чехія розпочала розслідування проти Raiffeisen у справі про тероризм.

- Національний штаб боротьби з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю Чехії розпочав розслідування щодо австрійської банківської групи Raiffeisen Bank International (RBI) та її операцій у росії.

- Банк звинувачують у підтримці тероризму та фінансовій підтримці агресії.

- Група клієнтів банку у Чехії випустила петицію, яка закликає його припинити працювати з москвою. Ініціатори петиції зазначають, що прибуток банку в росії залишається «вражаюче високим», а податки потрапляють до бюджету держави і «використовуються для фінансування агресії проти України».

8. Федеральна прокуратура Німеччини веде розслідування щодо підприємця, завдяки якому німецька електроніка могла опинитися у російських безпілотниках "Орлан".

- Громадянина Німеччини та росії, підозрюють у 26 випадках порушення закону про зовнішню торгівлю і платежі, його підозрюють у тому, що його компанія продавала до росії компоненти електроніки, які використовуються у російських безпілотниках "Орлан".  

- Такий експорт відбувався у проміжку з 2020 року до березня 2023 року.

- Слідство вважає, що підозрюваний намагався приховати цей експорт, відправляючи вантаж до росії через треті країни, у тому числі Литву та Дубай.

9. Чехія відмовиться від нафти з рф у 2025 році

- Чехія поки що не може відмовитися від російської нафти з нафтопроводу «Дружба», але зробить це з будівництвом нафтопроводу IKL, заявив Міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікела.

- Країна не може припинити імпорт нафтової сировини з рф. За його словами, це можна буде зробити лише після запуску реконструйованого нафтопроводу IKL (Інгольштадт-Кралупи-Литвинів). Він приєднує Чехію з Трансальпійським нафтопроводом (TAL) у німецькому населеному пункті Інгольштадт. Тільки після завершення цього будівництва та значного збільшення пропускної спроможності Трансальпійського нафтопроводу можна буде відмовитись від нафтопроводу «Дружба».

10. Основним постачальником критично важливих компонентів для російських дронів є Китай, на який припадає 67% поставок, 17% із них відбуваються через Гонконг, на Туреччину та Об'єднані Арабські Емірати припадає 5% та 2% компонентів відповідно.

- Також у дронах були виявлені складники, вироблені в Японії, Республіці Корея, Швейцарії та інших країнах, зокрема процесори, мікросхеми, транзистори та інші життєво важливі компоненти.