Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.01.2024

1. Найбільші у росії родовища срібла, що у Сибіру і на Далекому Сході, перейшли під контроль уряду Омана.

- Група ІСТ мільярдера Олександра Несіса продала консорціуму оманських інвесторів 23,9% Polymetal International - другого в росії виробника золота та найбільшого виробника срібла.

- Група ІСТ була найбільшим акціонером Polymetal.

- Згідно з сайтом компанії, ще 9,9% у американського фонду BlackRock, у компанії Fodina B.V. - 3,3%, у менеджменту та директорів - 0,9%.

- Polymetal у серпні змінив «прописку» з російської на казахстанську і оголосив про плани повністю позбавитися російського бізнесу — восьми копалень, які забезпечують три чверті річного виробництва компанії.

- Продаж пакету оманському інвестфонду є продовженням стратегії на «зниження ризиків для бізнесу шляхом продажу російських активів».

2. Частка юаня в експорті рф за два роки зросла у 86 разів – до 34,5%, в імпорті – більш ніж у 8 разів, до 36,4%

3. Російські експортери втрачають ринки збуту через «курсове мито».

- Погіршення платіжного балансу росії в останньому кварталі минулого року відбулося через скорочення експорту, у тому числі ненафтогазового.  

- Воно було зумовлене, перш за все, падінням світових цін на низку сировинних товарів порівняно з IV кварталом 2021–2022 років. через очікування уповільнення зростання світової економіки (вугілля, нікель, алюміній).

- Також впали і обсяги поставок через запровадження чергової заборони ЄС на ввезення низки виробів з російського заліза та сталі (з 30 вересня) та російського уряду на вивезення відходів та брухту дорогоцінних металів.

- На фізичні обсяги постачання також вплинули введені з жовтня «курсові мита», розмір яких прив'язаний до курсу рубля. Для добрив ставка становила 10%, для багатьох інших товарів нафтогазового експорту – 7% у жовтні-листопаді та 5,5% у грудні.

- Після введення мит деякі російські експортери були змушені підвищити ціни для покупців, які відповідно частково переорієнтувалися на постачання з інших країн за нижчими цінами.

4. Понад третина російських компаній не готові відмовитися від зарубіжних серверів.

- Більш ніж дві третини – 69% – російських компаній у 2023 році використовували сервери іноземних вендорів для зберігання даних та систем їхнього захисту.

- 40% російських компаній не планують відмовлятися від такого обладнання.

- У 2022 році набув чинності указ путіна, який наклав заборону на використання з 1 січня 2025 року на об'єктах критичної інформаційної інфраструктури (КІІ) програмного забезпечення та «заліза» з недружніх країн.

- Експерти зазначають, що російські сервери в середньому суттєво дорожчі за іноземні аналоги і темпи виробництва окремих частин не встигають за потребами ринку.

5. Черговий російський літак не зміг злетіти.

- Літак авіакомпанії S7 Boeing 737-800, який мав вилетіти з Улан-Уде до Москви, перервав зліт через технічну несправність.

- Це вже третій випадок за останні дні, коли зліт літаків авіакомпанії переривався через помпаж двигуна.

6. Росія впала нижче за Африку у світовому рейтингу корупції.

- Росія втратила дві позиції і відкотилася на 141 місце зі 180 у світовому рейтингу сприйняття корупції, який щорічно складає міжнародна неурядова організація Transparency International.

- За підсумками 2023 року росія отримала 26 балів зі 100 найнижчий результат за весь час досліджень.

- Пропустивши всі країни Східної Європи, майже всі пострадянські республіки, а також більшість держав Африки та Латинської Америки, росія розташувалася у рейтингу-2023 по сусідству з Угандою та Гвінеєю.

- «Останній рік став сигналом про те, що в росії ситуація з корупцією набагато гірша, ніж була останні десять років», повідомили у Transparency International

7. США й Британія посилили санкції проти Ірану.

- Велика Британія та Сполучені Штати 29 січня оголосили про нові санкції проти високопосадовців Ірану, які, як стверджується, загрожують національній безпеці цих держав і чинять тиск на іранських активістів і опозиціонерів за кордоном.

- Санкції США й Британії стосуються сімох фізичних та однієї юридичної особи, пов’язаної з Корпусом вартових ісламської революції – мілітарної структури, яка організовує підривні операції за кордоном.

8. Посли Євросоюзу досягли згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні.

- Рішення було одноголосним, проте воно має бути офіційно оформлене в найближчі тижні. Його прийняття стало частиною демонстрації підтримки Києва з боку блоку напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення.

- Це рішення було ухвалено напередодні саміту 1 лютого, на якому лідери ЄС, як очікується, підпишуть угоду про фінансову підтримку України в розмірі 50 млрд євро.

- Прередбачається, що кошти надходитимуть до спеціального фонду, з якого гроші в майбутньому будуть спрямовані на відновлення України.

- Йдеться про російські активи на 191 млрд євро, які розміщені у бельгійському депозитарії Euroclear.  

- Це дві третини від усіх заморожених на Заході резервів росії, які оцінюються у 260 млрд євро. Відповідно до досягнутої угоди, прибуток депозитарію Euroclear від інвестування російських активів реєструватиметься окремо, а акціонери не зможуть розраховувати на дивіденди.

- Такий механізм «відповідатиме договірним зобов'язанням, а також праву ЄС та міжнародному праву», наголошується у проекті угоди. При цьому рішення про передачу прибутку на відновлення України країни ЄС також мають підтримати одноголосно.

- Згідно з підрахунками Єврокомісії, доходи від російських активів у ЄС можуть становити 15–17 млрд євро на рік.

9. Країни витратять $223 млрд на остаточний перехід ЄС з російського газу на СПГ.

- Стільки компанії в усьому світі (Європа, Північна Америка тощо) збираються вкласти в нові проєкти в найближчі 10 років, щоб задовольнити європейський попит. Після цього головним постачальником газу в Європу стануть США.

- Найбільші інвестиції планують американські виробники скрапленого природного газу - компанії Venture Global LNG ($37 млрд), Cheniere Energy ($22,7 млрд) і Energy Transfer ($16,8 млрд) - і тільки слідом за ними йдуть європейські Total і Equinor.

- Європа десятиліттями залежала від російського природного газу, але менш ніж за два роки поставки були скорочені до мінімуму з 1970-х років.

- Росія європейський ринок втратила і навряд чи туди повернеться.

10. У Латвії керівна коаліція готує заборону імпорту зерна з рф та білорусі.

- Повідомляється, що прем’єр-міністерка країни Евіка Сіліня, міністр сільського господарства Армандс Краузе та очільник фракції "Прогресивної партії" у Сеймі Андріс Шуваєвс після коаліційної зустрічі оголосили, що планують підготувати і схвалити відповідний законопроект протягом лютого.

11. Турецький термінал допомагає замаскованій російській нафті потрапити до Європи.

- За даними компанії Kpler, з березня по червень 2022 року турецький термінал Дертйол отримав лише три партії нафти морем — з Ізраїлю, Єгипту та Греції.

- А з липня 2022 року, коли почали діяти перші західні обмеження на російську торгівлю, морські постачання нафти в Дертйол різко зросли.

- Більшість нафти, що надходить на термінал морем, це перероблене паливо з росії, яке потім вирушає до Європи порушуючи санкції ЄС.

- Відколи ЄС та G7 ввели обмеження на торгівлю нафтою з Москвою, Туреччина стала ключовим центром постачання російської нафти та нафтопродуктів. В даний час це третій за величиною одержувач російської нафти після Індії та Китаю та найбільший ринок для російських нафтопродуктів.

- У деяких випадках Туреччині вдається використовувати імпорт зниженого в ціні російського палива, наприклад, дизельного, для задоволення внутрішнього попиту, одночасно вигідно експортуючи дизельне паливо, вироблене на турецьких НПЗ, покупцям в Європі.

- В інших випадках, як, наприклад, на заводі в Дертйолі, нафтопродукти з росії поставляються до Європи без будь-якої істотної переробки, порушуючи санкції ЄС, які забороняють такий імпорт.

12. Бразилія різко збільшила імпорт російських нафтопродуктів.

- У 2023 році Бразилія імпортувала з росії 6,1 млн. тонн дизельного палива, що на 6000% більше, ніж 101 000 тонн у попередньому році.

- Згідно з офіційними урядовими даними, вартість імпорту в доларовому вираженні зросла на 4600% - з $95 млн до $4,5 млрд.

- Бразилія також збільшила закупівлі мазуту в росії - імпорт зріс до $5,3 млрд минулого року щодо $1,1 млрд роком раніше.

- За даними Kpler, Бразилія випередила Туреччину і в жовтні стала найбільшим покупцем російського дизельного палива. А росія, у свою чергу, обігнала США як найбільший постачальник палива для Бразилії.

Більше на https://t.me/OmelyanNews