Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 30.04.2023

1. Дефіцит федерального бюджету росії в 2023 може перевищити прогноз, це вже визнає очільник російського Мінфіну.

- Сировинні доходи російського бюджету впали майже вдвічі. У першому кварталі він зібрав 1,6 трлн рублів нафтогазових податків проти 2,9 трлн за той же період роком раніше.

- Збори з несировинних секторів економіки також впали (на 9%), і в результаті січень-березень бюджет закрили з «діркою» в 2,4 трлн. рублів.

- До 26 квітня, згідно з даними російської системи електронного бюджету, дефіцит досяг 5,9 трлн рублів.

2. путін дозволив своїм указом поставки нафти та нафтопродуктів за договорами з дружніми країнами, укладеними до 1 лютого, з урахуванням «стелі» цін.

- Таким чином, він вніс зміни до свого указу від грудня, який заборонив постачання будь-якому іноземному бізнесу та громадянам, якщо контракт враховував «стелю» цін.

- При цьому, на формування тіньового танкерного флоту для обходу санкцій і стелі цін, було витрачено близько 10 млрд доларів.

3. Французькі компанії братимуть участь у будівництві двох реакторів на угорській АЕС "Пакш-2" спільно з російським "Росатомом", повідомляє газета Le Monde.

- Дозвіл на це дало міністерство енергетичного переходу Франції.

4. Французька фінансова прокуратура з 2020 року веде розслідування щодо російської «дочки» «Ашана» через підозри в корупції.

- Приводом стала заява колишнього топ-менеджера ретейлера про те, що через корупційні схеми компанія втрачає в росії 2-3% обороту або €80-100 млн.

5. Україна бойкотуватиме чемпіонат світу з дзюдо через допуск до змагань спортсменів з рф та білорусі в нейтральному статусі.

- "Ми чекали і сподівалися, що здоровий глузд переможе. На жаль, перемогли російські рублі", — головний тренер української збірної Віталій Дуброва.

- Також Дуброва звернув увагу на те, що Міжнародна федерація дзюдо не провела перевірку спортсменів, які потрапили до заявки на чемпіонат світу від рф.

- Серед них є низка представників "Центрального спортивного клубу армії".

- У рекомендаціях МОК від 28 березня 2023 року було вказано, що атлетів з контрактами зі збройними силами рф чи білорусі до змагань не мають допускати.

6. Міжнародна федерація веслування на байдарках та каное (ICF) ухвалила рішення про допуск російських та білоруських спортсменів на міжнародні змагання у нейтральному статусі.