Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.09.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.09.2022

1. Три чверті російських регіонів впали у рецесію.

- Війна в Україні та санкції призведуть до падіння економіки у 63 регіонах росії, йдеться у прогнозі Мінекономрозвитку рф - це 75% всіх суб'єктів федерації.

- Після виходу західних виробництв впаде економіка Калінінградської та Калузької областей, частини регіонів Поволжя та Уралу.

- Оголошена путіним мобілізація може підірвати економіку регіонів Північного Кавказу.

- Падіння внутрішнього регіонального продукту торкнеться в середньостроковій перспективі регіонів з високою часткою видобутку нафти та газу.

- У 2023 році спад видобутку нафти і газу очікується на рівні 4,5% після зниження на 2,8% цього року.

- Під ударом будуть економіки Ненецького автономного округу, який на 77% залежить від видобутку корисних копалин, Ямало-Ненецького автономного округу (залежить на 67%), Ханти-Мансійського автономного округу (62%), Магаданської області (56%), Сахаліну (56%) та Якутії (49%).

2. Вартість акцій "Газпрому" у ході основної сесії торгів на Московській біржі знизилася на 16,36%.

3. Російські видавці повідомили про аномальне подорожчання книг. Собівартість виробництва зросла на 20-30%.

4. Власник банкоматів Nosto у Фінляндії компанія Nokas CMS призупинить з 3 жовтня прийом карток China UnionPay.

- Це рішення пов'язане з напливом російських туристів, які «спустошують протягом кількох годин» банкомати, знімаючи гроші з кредитних карток UnionPay.

- За даними компанії, з однієї карти можна було зняти до декількох десятків тисяч євро. Nokas CMS домовилася з китайською China UnionPay про зупинення прийому карток.

5. Уряд Японії заборонив експорт 73 видів хімічних речовин до росії у зв'язку із затвердженим 26 вересня рішенням про введення заборони на постачання в рф товарів, які стосуються виробництва хімічної зброї.

6. Країни ЄС рішуче відкидають та засуджують приєднання чотирьох суб'єктів до росії, йдеться у заяві Євроради.

- Альянс пообіцяв посилити санкції проти москви.

7. Велика Британія ввела санкції проти голови Центробанку росії Ельвіри Набіулліної, а також заборонила росії доступ до послуг своїх інженерних, архітектурних, аудиторських, юридичних та рекламних компаній, повідомляє МЗС країни.  

- Крім того, влада королівства ввела заборону на постачання до рф близько 700 товарів.

8. США також запровадили санкції проти членів сімей Медведєва, Новака, Мішустіна, Собяніна та Шойгу, Держдуми та Радфеду, а також проти компаній з Вірменії, Китаю та білорусії за підтримку рф.

9. Міжнародна федерація лижного спорту(FIS) відмовилася обговорювати питання допуску росіян на міжнародні змагання через оголошену в країні мобілізацію та референдуми про приєднання до росії українських областей.

- Питання про це було виключено з порядку денного роботи FIS.

- До мобілізації та референдумів розглядався нейтральний статус для російських спортсменів.

- Росіян усунули від участі у міжнародних змаганнях через війну в Україні в березні.