Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.07.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.07.2022

1. За даними росстату від 20 липня, ціни на популярні непродовольчі товари в росії з початку року зросли на 25-40%.

- Туалетне мило – на 39,9%, пральні порошки – на 27,3%, зубна паста – на 32,8%, шампуні – на 31,1%, гігієнічні прокладки – на 40,5%.

- Серед причин експерти назвали ускладнення та подорожчання логістики, підвищення курсів, ускладнення міжнародних розрахунків та включення постачальниками до цін валютних ризиків.

2. Голова дипломатії ЄС Жезеп Боррель зазначив, що ВВП росії цього року скоротиться на 10%.

- За його словами, це призведе до "найбільшої рецесії з часів розпаду Радянського Союзу. Дуже скоро президенту росії путіну "доведеться обирати між зброєю та маслом для народу", – сказав Боррель.

3. Конгрес США веде розробку критеріїв щодо визнання рф державою-спонсором тероризму

- «Коли йдеться про спонсорування тероризму, існують критерії. Нам потрібно встановити ці критерії, щоби назвати країну спонсором тероризму. Наш Конгрес встановить ці критерії», - заявила представник Держдепу Андреа Калан.

4. У той же час в Нижній палаті Конгресу США подали законопроект про визнання рф державою-спонсором тероризму.

- "Сполучені Штати мають перелік інструментів для того, щоб притягнути росію до відповідальності, обмежити її машину війни, ізолювати її економічно та дипломатично, включаючи визнання її державним спонсором тероризму та застосуванням відповідних санкцій", - йдеться у документі.

5. Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав країни Євросоюзу запровадити заборону на видачу туристичних віз для громадян росії.

6. Латвія з 1 серпня призупинить дію угоди з росією щодо спрощення взаємних поїздок мешканців прикордонних районів.

7. Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що запропонує Євросоюзу закрити в'їзд до країн спільноти для громадян росії. Естонія також припинила видачу навчальних віз та посвідки на проживання громадянам рф.

8. Адміністрація фінського міста Турку розірвала договір із генконсульством рф про безоплатне користування будівлею православної церкви в історичному районі Луостарінмякі.

- Будівлю церкви повертають у власність міста через російське вторгнення в Україну.

9. Компанія Starbucks продала свої російські активи путінському реперу Тіматі.