Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 31.10.2023

1. У росії загальна сума боргів населення за житлово-комунальні послуги зросла за рік на 8,7%.

- Зараз заборгованість становить 833,5 млрд рублів.

- Раніше борги зростали на 7% на рік.

2. Росія заборонила західним компаніям, які продають свої російські активи, виводити виручені кошти в доларах та євро.

- Було введено додаткові заходи валютного контролю. Західні компанії, що виходять із росії, повинні узгоджувати ціну продажу в рублях.

- Якщо продавці наполягають на одержанні іноземної валюти, то стикаються із затримками та навіть втратами щодо сум, які можуть переказати за кордон.

- Цього року курс рубля по відношенню до долара США знизився більш ніж на 20% і у серпні перевищив 100 рублів за долар.

3. Російський автомобільний завод Hyundai у Петербурзі продовжив режим простою до грудня.

- Завод призупинив випуск авто з 1 березня 2022 через проблеми з поставками комплектуючих. З того часу режим простою регулярно продовжується.

4. Одна з найбільших чартерних російських авіакомпаній Azur Air, використовує лише частину свого флоту через санкції.

- Використання авіалайнерів Boeing ускладнюється забороною на постачання запчастин та техобслуговування.

- Наразі Azur Air використовує лише 14 літаків із 22.

- Оскільки авіаперевізник літає лише на американських літаках – Boeing 757 та Boeing 767, їх використання ускладнене через санкції, які забороняють офіційне обслуговування та постачання оригінальних запчастин.

5. Влада росії готує підвищення вартості мобільного зв'язку, щоб поповнити бюджет.

- Уряд рф має намір вдвічі збільшити плату мобільних операторів за використання всього радіочастотного спектру, що призведе до зростання тарифів.

- Мінцифри готується затвердити нову методику розрахунку плати за частоти на 2024 рік, виключивши з неї знижки для операторів використання частот для 4G (LTE).

- Плата за спектр для швидкого мобільного інтернету може зрости вдесятеро.

- За новою методикою оператори платитимуть за частоти близько 1% від своїх доходів.

- Таке зростання стане приводом для підвищення тарифів на мобільний зв'язок. Таким чином, усі витрати перекладуть на абонентів.

6. росія все краще ухиляється від санкцій Заходу щодо електроніки.

- На початку цього року росія змогла реімпортувати певні ключові категорії електроніки приблизно на довоєнному рівні, оскільки москва посилила зусилля, щоб обійти санкції, - сказав Джим О'Браєн, координатор із питань санкцій у Державному департаменті США.

- Проблема полягає в тому, що європейські компанії продають ключові мікрочіпи та електроніку в інші країни, які, у свою чергу, перепродують матеріали до росії.

- Обхід санкцій залишається "суттєвою проблемою", торгівля між росією та кількома країнами Кавказу та Центральної Азії, близькими до москви, включаючи Грузію, Казахстан та Вірменію, різко зросла з початку повномасштабного вторгнення кремля в Україну.

7. У Франції у справі про відмивання грошей затримали російського олігарха, співвласника «Альфа-Груп» Олексія Кузьмічова.

- Силовики прийшли з обшуками до квартири Кузьмічова у Парижі та на його віллу у Сен-Тропе. До обшуків залучили близько шістдесяти осіб. На місцях «виявили пачки грошей».

- Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Кузьмічова внесли до списку санкцій Євросоюзу.

8. Японія запровадила санкції проти приватних осіб і компанії, пов'язаних із ХАМАСом.

- МЗС країни оприлюднив перший пакет санкцій, які Японія ввела проти ХАМАСу після вторгнення бойовиків на південь Ізраїлю 7 жовтня.

- Заморожено активи дев'яти членів палестинського бойового угруповання і пов'язаної з ними компанії.

- Згідно з даними міністерства, серед них є палестинці, суданці, єгиптяни та йорданці, причому один із них має подвійне громадянство Туреччини та Йорданії.

- Активи цих фізичних і юридичних осіб будуть заморожені на території Японії, а користуватися ними власникам буде заборонено.

9. З січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно той самий обсяг російського зрідженого природного газу (ЗПГ), що й за аналогічний період минулого року.

- Але в Іспанії та Бельгії обсяг подвоївся, а у Франції зріс на 40%.

- В Іспанії від загального обсягу споживаного ЗПГ 57% припадає на російський, у Бельгії – 37%, у Франції – 15%.

10. Carlsberg розірвала всі зв'язки зі своїм російським бізнесом і не піде на угоду з москвою, яка б дозволила надати законного характеру захопленню активів, сказав генеральний директор Carlsberg Якоб Ааруп-Андерсен.

- «Ми досі не маємо жодної ясності щодо нашого російського бізнесу. Взаємодія з керівництвом компанії Балтика та російською владою дуже обмежена. Вони вкрали наш бізнес у росії, і ми не збираємось допомагати їм узаконити це», - додав глава Carlsberg.

- 16 липня влада росії на підставі квітневого указу путіна про тимчасове управління деяким майном передала Росмайну пивоварну компанію Балтика, що належить Carlsberg.

11. Українці зможуть купити конфісковані у росіян квартири в Україні.

- Уряд зареєстрував у Раді законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо квартир, які стягнули до доходу держави за рішенням суду відповідно до Закону України "Про санкції".

- Законопроект дозволить реалізацію нерухомого майна – квартир, які стягуються у дохід держави за рішенням суду відповідно до Закону України "Про санкції".