Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 08.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених 08.08.2023

1. У росіян вперше з січня одночасно скоротилися всі види валютних заощаджень.

- У червні 2023 року у росіян вперше з початку року одночасно скоротилися всі види накопичень в іноземній валюті: у готівці, на депозитах у російських та закордонних банках, а також на брокерських рахунках.

- Валютні заощадження росіян у готівковій валюті скоротилися на 1,2% за місяць. Це найбільший спад із початку року;

- Валютні депозити росіян у російських банках у червні скоротилися на 3,7% у доларовому вираженні, а з початку року – на 19%;

- У червні вперше з початку року скоротилися валютні депозити росіян у іноземних банках. Якщо до цього, у лютому-травні поточного року, ця сума в доларах щомісяця збільшувалася на 1-3 млрд доларів, то в червні вона вперше скоротилася на 13 млн, до $72,9 млрд;

- Кошти в іноземній валюті на брокерських рахунках скоротилися вперше з березня поточного року. Тоді цей показник упав на 8,6%, а в червні скоротився на 9,4%, до $2,9 млрд.

2. З початку 2023 року інтенсивність виведення грошей в іноземні депозити  втричі вища, ніж до війни.

- Йдеться про грошові потоки (2.8 трлн з початку війни), тоді як з урахуванням валютної переоцінки грошові активи в іноземних банках зросли на 4.1 трлн (з 2.3 до 6.4 трлн руб).  

- У січні 2022 року валютні депозити в російських банках утричі перевищували валютні депозити в іноземних банках (90 млрд проти 30 млрд дол), а тепер у 1.6 рази менше (44.6 vs 73 млрд дол).

- Важливо, що у цій статистиці враховується в повному обсязі витік капіталу російських фізосіб, лише легальний висновок і те, що вдалося встановити (реальні обсяг значно більше, зокрема через трасти і фонди). За фактом девалютизації немає жодної.

- Обсяг валютних депозитів, який скоротився у російських банках, було компенсовано зростанням валютних депозитів у іноземних банках.

3. Продовжується перетікання грошового потоку російських фізичних осіб у валютні депозити у іноземних банках.  

- З початку війни фізособи (резиденти рф) розподілили 2.8 трлн руб у валютні депозити в іноземних банках, що в 2.2 рази більше, ніж накопичений обсяг виведення з грудня 2017 року по лютий 2022 року (період ведення статистики).

- У розрахунку на місяць інтенсивність витоку капіталу зросла в 6.2 рази з 26.5 (за 4 роки до війни) до 164 млрд руб (після початку війни до липня 2023 року).

4. Нестача суден у росії та зниження інтересу західних зернотрейдерів до роботи з москвою призводять до зростання вартості транспортування російської пшениці.

- Фінансові ризики та ризики безпеки, посилені руйнуванням чорноморського коридору, призводять до зростання вартості перевезень для москви і змушують її використовувати більш старі та невеликі судна, керовані менш авторитетними судноплавними операторами.

- Ситуація викликає сумніви, що росія зможе зберегти рекордні темпи експорту, і може призвести до зростання світових цін на пшеницю.

- Світові сировинні компанії більше не допомагають росії у організації торгівлі зерном. Компанії Cargill, Louis Dreyfus та Viterra припинили цю роботу з 1 липня, що посилює тиск на москву, яка сама повинна займатися всіма аспектами зернових угод, включаючи транспортування.

- За даними морської платформи Shipfix, у липні кількість запитів на фрахт суден у росії збільшилася вдвічі порівняно з тим же місяцем минулого року та становила 257.

- Запити на судна зросли на 40% порівняно з червнем і, швидше за все, зростатимуть і надалі, оскільки експортний сезон набирає обертів.  

- Наразі страхування суден, що прямують до чорноморських портів росії, обходиться в десятки тисяч доларів додаткових премій щодня, причому ставки зростають після нападів росії на інші водні шляхи України через Дунай в останні дні та дій Києва у відповідь.

- В даний час російські компанії не мають замовлень ні всередині країни, ні за кордоном, а вік багатьох з 31 суховантажів, що експлуатуються росією, перевищує 30 років, що ускладнює доступ до деяких портів, де діють жорсткі вимоги до суден старших за певний вік.

5. Посилення контролю за транзитом передбачено 11-пакетом санкцій ЄС.

- З 1 вересня країни ЄС повністю заборонять транзит санкційних вантажів територією росії до третіх країн.

- Це скасовує популярну схему постачання європейських товарів на російський ринок через кордон країн Балтії — псевдотранзит до Узбекистану, Казахстану чи Киргизстану.

- Продукція, зокрема автоматика і устаткування, лише у документах йшла у Середню Азію, а фактично перепродавалася у росії місцевим фірмам.

- У росії залишалася приблизно половина вантажів, що відправляються транзитом до країн Закавказзя та Середньої Азії.

- Кільце стискалося поступово: з початку року не можна було везти через росію транзитом продукцію подвійного призначення, з червня Польща та Литва відмовлялася пропускати будь-які санкційні коди до середньоазіатських республік через кордон із білоруссю чи росією. Але через Латвію схема й досі працювала.

6. США посилять санкції проти Північної Кореї через те, що остання допомагає рф, — речник Держдепу Метью Міллер.

- "Ми чітко заявили про нашу стурбованість щодо співпраці між Москвою та Пхеньяном. Ми чітко визначили, що Північна Корея прагне допомогти росії у війні проти України. Наша позиція щодо цього питання залишається непохитною — ми посилюватимемо обмеження проти КНДР", — наголосив спікер зовнішньополітичного відомства США.

7. Товарообіг росії та Китаю за січень-липень зріс на 36,5% і досяг 134,1 млрд. доларів.

- Водночас товарообіг КНР та США за той же період упав на 15,4% ($381,5 млрд).

8. На тлі дешевої російської нафти Китай нарощує потужності з переробки.

- Китайська Shaanxi Yanchang Petroleum Group може подвоїти закупівлю російської нафти до кінця 2023 року.

- У серпні компанія має намір запустити установку для переробки нафти потужністю 50 тисяч б/д. Це має збільшити пропускну спроможність заводу. Представник НПЗ Yanchang підтвердив, що до кінця року завод перероблятиме більше імпортної сировини, але не уточнив, хто його продаватиме.

- За інформацією Reuters, завод уже домовився про постачання трьох вантажів нафтопроводу Східний Сибір-Тихий океан. Відвантаження пройдуть у серпні та вересні.

- Таким чином, до кінця року НПЗ отримає близько 4,4-5,1 млн. барелів нафти.

9. Велика Британія додала 19 нових позицій до антиросійського списку санкцій, повідомив уряд.

- Також на шість позицій розширено список санкцій щодо білорусі.

10. Італія призупинила дію програми видачі так званих "золотих віз" в обмін на інвестиції для російських та білоруських громадян.

- Як нагадують на сайті відомства, програму Investor Visa for Italy було розроблено та запущено у грудні 2017 року владою Італії для залучення стратегічних інвестицій з-за кордону.

- Згідно з правилами, громадяни країн, які не входять до ЄС, бажають інвестувати у стратегічні активи для розвитку італійської економічної системи, могли подавати заявку на отримання спеціальної візи, яка діє протягом двох років.

11. Виконком Міжнародної федерації важкої атлетики не допустив жодного росіянина до участі у чемпіонаті світу 2023 року — пресслужба IWF.

- До списку нейтральних атлетів увійшли лише 12 представників білорусі, а також обслуговуючий персонал та один технічний суддя, які представляють цю країну.

- Чемпіонат світу проходитиме з 4 по 17 вересня в Ер-Ріяді.

12. Виробник спиртних напоїв компанія Bacardi, яка минулого року заявила про призупинення роботи в росії, насправді не пішла з країни.

- Газета зазначає, що компанія продовжує ввозити горілку Grey Goose, вермут Martini та ром Bacardi і навіть звітувала про зростання продажів та прибутку.