«NORD STREAM 2 ТА НОВА ХОЛОДНА ВІЙНА» - Олег Пономар

«NORD STREAM 2 ТА НОВА ХОЛОДНА ВІЙНА» - Олег Пономар

Десять днів тому, 28 березня цього року я писав, цитую: "Для тих, хто перехвилювався від новини про те, що Німеччина дала екологічний дозвіл на будівництво Nord Stream 2. Ще не сказала своє слово Еврорада. Ще Европарламент, Еврокомісія та Еврорада мають схвалити спільну позицію. А потім почнеться найцікавіше — пошук €10 мільярдів для самого будівництва. І тут США дуже захочуть подивитися на ті сміливі европейські компанії та банки, які не побояться санкцій міністерства фінансів США (сам Газпром вже давно під санкціями), адже протидію Nord Stream 2 зацементовано у США окремим законом."

Після цього Фінляндія видала один (і то — з багатьма умовами) з двох екологічних дозволів, і всі кинулись у ЗМІ та соцмережі з "радісними" зойками. Всі раптом забули, що ще своє слово не сказали Швеція, Данія, Евросоюз, де взяти кошти на проект, і найголовніше (що переважає навіть все попереднє) — яка буде реакція США та їхні потенційні санкції.

Отже, вчора, після новини з Фінляндії, з'явилось дві новини, про які я писав у березні:

Еврокомісія: Проект будівництва Nord Stream 2 не сприяє диверсифікації постачання газу до Европи, Еврокоміся його не підтримає.

США: Накладено санкції на голову «Газпрому» Алєксєя Міллєра (сам «Газпром» вже давно під санкціями). Тож як тепер Міллєр буде просувати в Европі Nord Stream 2, якщо санкції США передбачають повну токсичність у світі?

До чого це я пишу? Бо якщо раптом завтра Швеція дасть свій екологічний дозвіл, то ЗМІ та соцмережі знову зійдуть з розуму. Знову всі миттєво забудуть про ЕС, кошти, США. Історія з Nord Stream 2 є тривалою і боротьба буде довгою. Тому не треба перезбуджуватися кожного разу. Суперечливих новин та гойдалок буде дуже багато цілий рік. Бережіть нерви.

***

Хочу нагадати, що новий етап "анаконди" після виборів на Московії у березні ми назвали "Нова холодна війна". Формально цей етап почався з промови Бориса Джонсона та пакету санкцій "Скрипаль". Тож надалі всі новини на цю тему я маркуватиму виразом "Нова холодна війна". Отже, дві новини:

Міністерство фінансів США зобов'язало американських інвесторів до 7 травня 2018 позбутися акцій та активів московитських компаній, яких вчора було додано до санкційного списку. Також громадянам і компаніям США треба до 5 червня 2018 згорнути всі операції та угоди, включно з імпортом товарів, послуг і технологій до США з тими 12 компаніями, яких додано вчора до списку, а також навіть з тими їхніми дочірніми фірмами, де вказані 12 компаній володіють 50% і більше акцій. Тут мушу уточнити, що активи, які до п'ятниці вже встигли вивести зі США особи та компанії, які попали під санкції, повністю відстежуються міністерством фінансів США і жодна західна фінансова установа не прийме їх на зберігання. Інвестуйте у Пенсійний фонд Московії )) Ще уточню, що за моєю інформацією, санкції не стосуються дітей вказаних у новому списку 24 осіб, а також додам, що США працюють над тим, аби Европа теж посилила свої санкції проти Московії подібно до США.

До Конґресу США подано новий законопроект про санкції проти Московії через замах на Скрипаля у Великій Британії.

Приємного дня.

Олег Пономар