"Нотатки консерватора ч.4" - Віталій Гайдукевич

"Нотатки консерватора ч.4" - Віталій Гайдукевич

СВІТЛО НА ВИХОДІ З ТУНЕЛЮ

Що таке націоналізм здорової людини зараз? Це тоді, коли у своїх вчинках керуються виключно реальними інтересами проєвропейської України. Не власними версіями, а реальним станом речей. Як в гуманітарно-суспільно-політичній площині, так і в економіці.

У нас парадокс - націоналістичні проекти, з одного боку переконують, які вони «праві», і тут же озвучують «ліві» думки. Скажімо: «ми проти ринку землі». Ну як так? Ну не може політик правого спектру бути проти побудови в Україні капіталізму. Не може! Тоді ти – не націоналіст! Ти лівак! А що таке націоналіст з лівацькими економічними позиціями? Це НСДАП, панове. Це націонал-соціалісти. Шо називається – дві великі різниці.

Бажання потурати електорату лівацькими ідеями – зло. Давайте бути послідовними. Якщо Україна (в будь-якій країні ця матриця працює) понад усе – ти зацікавлений, щоб добробут твоїх громадян був настільки стабільним, щоб їм вистачало не тільки «на хлєб намазати», а й поїхати відпочити, а й відкласти на пенсію батькам і собі, а й відправити вчитися дітей туди, куди вони хочуть. Націоналіст має бути кровно зацікавленим, щоб держава просто буяла економічно. Інакше де взяти гроші на культуру, освіту, військо тощо.

А що для цього треба зробити? Не заважати громадянам заробляти гроші. Не годувати «простих людей» візіями пролетарів. Не культивувати ненависть до заможності. Навпаки – держава, дай людям заробляти гроші – дай можливості! Виходить - справжній націоналіст в економічних візіях має бути лібералом? Але ж якщо спитати в націоналістичному середовищі: «Хлопці, а ви – ліберали?»… то по чуєш - «свят, свят, свят - ні, ми не ліберали, ми націоналісти!» Е-е-е, а мусите бути економічними лібералами!

Так, ви зобов’язані привчати ваших прихильників, що для вкорінення цивілізованого націоналізму потрібно виграти битву за українську ідентичність. Пояснити совкам, що ми не вийшли корінням з СРСР, ми маємо і перші визвольні, і другі, була Просвіта, були кооперативи, була лівобережно-, була правобережно-, було Велике Князівство Литовське, яке – наша держава теж. І це наш скарб! Природньо, щоб все це цікаво, сучасно, якісно розтлумачити людям, треба гроші. Тверезий націоналіст має це розуміти, що задаром - не буває. Де ці гроші взяти? Дати українцю вільно заробляти, щоб і на хліб, і до хліба. Не обіцяти соціальні подачки, а надавати можливості. Не рибу, а вудку. Здоровий націоналізм, це В І Д П О В І Д А Л Ь Н І С Т Ь.

Далі буде ч.5 і остання

Віталій Гайдукевич