"«НОВІ ОБЛИЧЧЯ» ПОЛТАВЩИНИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"«НОВІ ОБЛИЧЧЯ» ПОЛТАВЩИНИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Дивовижна історія відбувається наразі у обласній раді Полтавщини. Група депутатів облради заблокувала її роботу, вимагаючи від голови облради Олександра Біленького відзвітувати про розхід бюджетних коштів та про роботу підприємств на Полтавщині. Брати участь у сесії депутати відмовилися.

Лідером цієї «полтавської фронди» називають депутата Ірину Степаненко, представницю фракції… БПП. Так, не дивуйтеся. Цієї теми ми торкнемося також.

Історія почалася ще наприкінці березня поточного року. Тоді, прямо напередодні першого туру виборів президента, група депутатів облради на чолі з Іриною Степаненко намагалася усунути з посади голову бюджетного комітету ради Миколу Бондаря і призначити на його місце Степаненко. Ще ця група жадала збільшення фонду кожного депутата до 5 мільйонів грн. Тоді їхній задум провалився. Але прибічники Степаненко не вгамувалися і і 3 травня, перед початком роботи 25-ї сесії Полтавської облради вони заблокували трибуну і зірвали пленарне засідання. Очевидно, на Полтавщині у керівництво областю уже рвуться «нові обличчя». Які саме?

Придивимося до особи лідера «полтавської фронди» - Ірини Степаненко. Навіть поверхневий пошук у ГУГЛ видає тони цікавої інформації. Ірина Степаненко – фінансовий директор ПП «Альфа-Капітал», керівник якої Олександр Павлюченко, за твердженнями полтавської преси у кримінальних колах відомий як «Саша Браслет». Пан Павлюченко має судимість за розкрадання газового конденсату, він вніс 10 мільйонів грн. судової застави за начальник полтавського обласного ДАІ Петра Блажнівського, звинуваченого в корупції. Пан Павлюченко був дотичний до «віджиму» в Полтаві приміщення обласної дитячої бібліотеки.

Ім’я пані Степаненко зазвучало в пресі ще у 2015 р. через конфлікт ПП «Альфа-Капітал» з Руніщинківською сільською радою. За твердженням регіональної преси ПП «Альфа-Капітал» займалася самозахопленням землі та вперто не платила зборів в бюджет сільради. Крім того фірма затіяла несанкціоноване будівництво, знявши родючий шар ґрунту з площі у 1000 кв. м. Небажання ПП «Альфа-Капітал» платити по боргах, призвело до конфлікту з головою сільради Володимиром Сухаренком, після чого будівлю сільради захопили члени ГО «Військово-патріотичний клуб «Айдар». Коли ж на виборах знову переміг Сухаренко, Руніщинківська виборча комісія майже рік не оголошувала переможця виборів, ігноруючи навіть рішення ЦВК.

Цікава деталь, вже згаданий Олександр Павлюченко є помічником народного депутата Ігоря Котвицького, а той – давній бізнес-партнер міністра МВС Арсена Авакова. До поліції була дотична і Ірина Степаненко – вона очолювала поліцейську комісію, яка відбирала кадри для реформованої поліції. Ці факти мусять були гарним тлом для наступного скандалу.

5 квітня 2017 р. в Полтаві біля будинку на вул. Соборності 27, сталася бійка між громадськими активістами і працівниками охоронної фірми. Двоє активістів – учасників АТО, зазнали ножових поранень. Постраждав також працівник поліції. Причиною стала спроба забудувати арку в житловому будинку, яка водночас слугувала проходом для мешканців. Забудовником виступав бізнес брата Ірини Степаненко, проте активісти звинувачували в участі саму пані Ірину. Скандал вийшов настільки гучний, що відреагувала президія БПП – вона рішуче засудила безвідповідальні дії місцевих депутатів і закликала виборців відкликати депутата Ірину Степаненко з посади депутата. Але – відкликати не вийшло. Виборці «не захотіли».

Нині Ірина Степаненко робить все аби повалити голову полтавської облради Олексадра Біленького і аби самій зайняти посаду голови бюджетного комітету облради. Шмат цей – неабияк ласий, Полтавщина наразі стала одним з центрів українського видобутку газу, рента «Укрнафти» за один лише квітень склала 649 мільйонів грн. Те, що пані Степаненко досі виступає під маркою «БПП» відволікати нас не мусить. Саме такі як Степаненко своїми діями убили авторитет влади команди Порошенка на Полтавщині – треба чесно це визнати. Визнати і позбутися таких людей, решту мусить зробити прокуратура.

Хоча – прокуратури пані Степаненко не надто й боїться. Злі язики стверджують, що себе і своїх прибічників Ірина Степаненко в розмовах позиціонує як представників на Полтавщині команди президента Зеленського, й відтак обіцянка президента Зеленського змінити старих управлінців на «нові обличчя» – це не про неї. Так чи це ні – скоро дізнаємося.

Та схоже, на виборців Зеленського чекають дивовижні «нові обличчя».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко