«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

05.02.2017 НЕДІЛЯ — ВОСКРЕСЕНЬЕ

Доброго вечора, друзі. Події й думки тижня — одним постом. Отже.

-Все більше свідчень стосовно щораз більшого впливу Великої Британії: Тереза Мей відправила один з найкращих есмінців країни HMS Diamond, обладнаний протиракетами, у Чорне море з метою захисту України від російської агресії.

-Ще більше кораблів НАТО у Чорному морі: іспанський фрегат Almirante Juan de Borbon, обладнаний системою ПРО Aegis, та канадський фрегат Saint John`s ввійли в акваторію Чорного моря.

-На фронті загострення. «Випадково» почалось після розмови Путіна з Трампом. Путін вирішив зайти з «шістки» і почати торг. Адже він може «на них повпливати». Та «шістка» Росії виявилась битою. Міжнародний резонанс величезний. А наш військовий тигр показав кігті.

-Данія з 1 лютого починає реалізацію «Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні».

-ЄС надасть Україні €27,2 мільйони на реалізацію проекту з управління міграційними процесами.

-В березні у Міжнародному суді ООН в Гаадзі почнуться слухання щодо позову України проти Росії. Це позов стосовно порушення Росією Конвенції з протидії фінансуванню тероризму.

-Ще для Гааґи: за запитом нідерландської прокуратури Фінляндія вирішила передати їй усі дані про системи «БУК», адже Фінляндія раніше купувала їх в Росії і має всю технічну документацію, та була пов’язаною угодою щодо нерозголошення секретної інформації. Враховуючи важливість справи, угоду вирішено проігнорувати. На прохання нідерландської прокуратури, Фінляндія також здійснила випробувальні запуски ракет з «БУКа» для слідчого експерименту.

-Уряд Польщі планує притягнути Росію до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді в Гаадзі через відмову Москви віддати Польщі уламки літака Ту-154.

-Дуже дорого мати справи з Росією: Deutsche Bank виплатить США $425 мільйонів за виведення з Росії $10 мільярдів, вкрадених режимом Путіна.

-У другій палаті парламенту Нідерландів (Палата представників) зареєстровано законопроект, який рекомендує прийняти Закон щодо ратифікації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

-Європарламент ухвалив скасування віз для громадян Грузії. Вітаємо Грузію, наступна — Україна.

-НАТО: завершується процес формалізації країнами членства Чорногорії. Також НАТО оголосила, що вона готова приступити до Плану про членство для Боснії та Герцеґовини.

-За це й люблять та поважають Канаду в усьому світі: після заборони Трампом імігрантам семи країн перетинати кордон США, прем’єр-міністр Канади Трюдо запросив біженців до своєї країни: «ті, хто втікає від переслідувань, терору та війни — канадійці приймуть вас незалежно від вашої віри. Розмаїття — наша сила».

-Сковорідка Трампа: Федеральний суддя в Сіетлі тимчасово заблокував дію указу президента про заборону імігрантам семи країн перетинати кордон США, особи з чинними ґрін-картами та візами почали знову в’їжджати до США.

-Петро Порошенко поговорив телефоном з Дональдом Трампом. США залишаються нашим головним союзником у війні проти Росії. Ось що важливо.

ЛИХОМАНКА ПО ТРАМПУ-5 АБО АМЕРИКАНСЬКИЙ РАСПУТІН.

Я писав ще в першій лихоманці про коридор для Трампа. У США є чотири реальні гілки влади* законодавча (Конґрес), виконавча (уряд на чолі з президентом), судівська та незалежна преса. Вони чинять тиск на президента з трьох боків, не випускаючи його з вузького коридору національних інтересів та здорового глузду. Останнім часом ми бачимо:

-Конґрес знову ініціює Акт про підтримку України
-Суд скасовує скандальний указ Трампа на в́їзд з семи мусульманських країн
-Опозиційні ЗМІ (CNN, The New York Times, тощо) жорстко “дубасять” Трампа

Крім того, є ще п’ята (таємна, але впливова) гілка — спецслужби та розвідка, які служать не одній людині, а усьому американському суспільству й національним інтересам.

А ще шоста гілка, найважливіша — американський Народ. Тож якщо це розумієте і запам’ятаєте раз і назавжди, то у вас не виникатиме питань про Стіва Беннона. Бо Трамп — це не цар, не монарх, не Ніколай ІІ, і могутній таємний радник Распутін не можливий засадничо. Не та система. Трамп — лише чиновник.

І ще. Окрім цих шести гілок влади, які уперджують Трампа від помилок та самодурства, є сьомий запобіжник — НАТО. Та восьмий — Мей та Меркель. Ще кілька місяців і бравада Трампа пройде. Його попустить.

НАТО Й УКРАЇНА.

Не можу не прокоментувати заяву нашого Президента щодо референдуму стосовно вступу до НАТО.

1.Заява потрібна. Заява своєчасна. Адже ми як країна повинні знати куди рухаємось. Який наш геоплітичний вектор, де наше місце у світі та світовій системі безпеки. Де наші союзники, друзі й партнери, а хто наші вороги. Заява досить консервативно-обережна. Я, наприклад, впевнений, що за вступ до Альянсу прголосує значно більше 54% людей. І кожен день війни, кожен наш полеглий солдат додають умовний 1% до прихильників України в НАТО. Літній саміт НАТО у Брюсселі дасть новий імпульс. Скажу вам дуже точно й інформовано: нас у НАТО дуже чекають! Як і Грузію і Молдову.

2.Уважно слідкуйте за політиками, блогерами, тощо, які коментують цю заяву Президента. Сарказм, глузування, зневіра, застереження (невчасно, не чекають, тощо). І запам’ятовуйте )

3.Нагадаю про свою давню статтю-пояснення про те, що ніби до НАТО не приймають країни з невирішеними територіальними суперечками. Це міф та фейк. До зустрічі в Альянсі!

Олег Пономар