«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

19.02.2017 НЕДІЛЯ — ВОСКРЕСЕНЬЕ

Новини тижня одним постом. Отже.

-На полях щорічної Мюнхенської безпекової конференції відбулись перша зустріч президента України Порошенка з віце-президентом США Пенсом, а також чергова зустріч голів МЗС країн Нормандської четвірки.

-Зростання ВВП України у четвертому кварталі 2016 року відносно такого ж періоду 2015 року прискорилось до 4,7% порівняно з 2% для третього кварталу.

-Україна подала позов проти Росії у WTO через обмеження на транзит українських товарів територією Росії.

-До порядку денного пленарного засідання Європарламенту внесено дебати за участі голови дипломатії ЄС Федеріки Моґеріні про ситуацію на сході України.

-Нижня палата парламенту Канади остаточно ратифікувала угоду про ЗВТ з Україною.

-Ізраїль готовий надати допомогу Україні у реабілітації бійців АТО.

-Велика Британія створить фонд у розмірі £700 мільйонів для підтримки союзників у світі. Більшу частину коштів заплановано використати для допомоги Україні та балтійським державам.

-Новим президентом Німеччини обрано колишнього голову МЗС Франка-Вальтера Штайнмаєра.

-Туреччина розраховує створити зону безпеки в Сирії після звільнення від "Ісламської держави". Заплановано зону безпеки площею 4-5 тисяч кв.км. Також потрібна й безпольотна зона.

-США розглядають чисельнішу участь своїх військ на землі Сирії (поки-що там діють лише спецпризначенці).

-Через відсутність українських двигунів Росія продає Індії два недобудовані фрегати, які призначались для Чорноморського флоту.

-НАТО вирішила значно збільшити свою присутність у Чорному морі, а також ухвалила новий план кіберзахисту.

-Президент Трамп прямо заявив, що Крим треба повернути Україні.

-Радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн пішов у відставку 13 лютого через свої контакти та обговорення скасування санкцій з російським послом у Вашингтоні паном Кисляком ще до обрання Трампа президентом.

-Комітети Сенату та Палати Представників з розвідки починають власні розслідування стосовно зв'язків оточення Трампа з Росією.

-Новий голова Мінфіну США Стівен Мнучін підтвердив, що санкційна політика США проти Росії за влади Трампа не зміниться.

-Міністр оборони США Джеймс Таттіс порекомендував американським дипломатам вести перемовини з Росією з позиції сили.

-Привіт, гонка озброєнь: США виділять $400 мільярдів на модернізацію ядерних сил.

***

#RussiaGate. Відставка Флінна - лише початок. Це буде справжній Рашаґейт. Матеріалів у спецслужб та розвідників вдосталь. А через те, що там працюють патріоти саоєї країни, люди, що стоять на сторожі інтересів США й демократії - то цих матеріалів буде багато і в ЗМІ. Буде багато різних комісій. Буде багато закритих слухань у Конґресі, буде багато розслідувань (і офіційних і журналістських). Буде й «Роснефть».

Росія... Чому їм так "не фартить"? Бо вони оцінюють світ за своїми лекалами й поняттями. Вони гадали, що допоможуть Трампові стати президентом, він скасує санкціїі і буде "happy end". Але! Так би сталось, якби США були Росією. Та ви самі розумієте, що це зовсім не так. Більше того, Росія й Трамп розбудили великого звіра демократії й справедливості в США, який спав ще з часів Мартіна Лютера Кінґа чи в'єтнамської війни. Пружина розпрямилась з великою силою, і виглядає на те, що Росії краще би було обрання Клінтон — від неї хоч відомо чого чекати.

Таку саму фатальну помилку Росія зробила й з Україною. План був простим — забираємо Крим, нападаємо на Донбас, обмінюємо Донбас на Крим, розповідаємо по ТБ, що ми знову брати і "happy end". Та Україна — не Росія. І пружина розпрямилась зовсім в інший бік. Росія знову посіяла ненависть та зневагу до себе в українців на кілька поколінь вперед (адже молодь вже не пам'ятала Голодомор та депортації до Сибіру, наприклад). А ця ненависть тепер буде надійним запобіжником від спроб повернути Україну до зони впливу Росії років на сто вперед як мінімум.

***

Указ Путіна про визнання "орко-паспортів". Цю подію треба розглядати у контексті подій останніх днів. А саме:

-Події на фронті. Українська Армія показала свою силуі не прогнулась ні на міліметр.

-Події у Мюнхені. Дуже сильна заява віце-президента США, що Росія є відповідальною за агресію на Донбасі та що Росія має беззастережно виконати Мінські угоди. Нормандська четвірка підтвердила слова Пенса. Дуже сильний виступ нашого Президента, що угод за спиною України українці не приймуть. Зустріч Порошенка з генсеком НАТО і заява Столтенберга, що НАТО продовжує працювати над зміцненням української Армії. І, нарешті, заява лідерів ЄС, що будь-яке послаблення санкцій неможливе.

А після цього приходить відповідь Кремля. З двох частин:
-Заява Лаврова, що Москва не скасує ))) санкції проти ЄС до виконання Києвом ))) Мінських угод.
-Указ Путіна про визнання "орко-паспортів".

Як можна оцінити цю відповідь Росії?
1.Надії на Трампа остаточно втрачено.
2.Відповідь практично порожня, бо в указі Путіна орко-республіки названо частиною України.
3.Значить, нерви в Москви здають, але йти на конфронтацію немає з чим. Козирів в Москви більше нема.
4.Мінський процес триває. Санкційні зашморг і капкан діють далі. Час, як і раніше, працює на Україну та Західних союзників.

Ось таку виставу розіграли республіканці з морквою в кінці тунелю)

Олег Пономар