Новини зі США. 25-26 вересня 2024. Американська допомога Україні - Igor Aizenberg

Новини зі США. 25-26 вересня 2024. Американська допомога Україні - Igor Aizenberg

* Четвер, 26 вересня 2024. Заява президента Джо Байдена про підтримку Сполученими Штатами України:

«Я пишаюся тим, що сьогодні знову вітаю Президента Зеленського в Білому домі. Протягом майже трьох років Сполучені Штати об'єднували світ, щоб підтримати народ України в його захисті своєї свободи від російської агресії, і це було головним пріоритетом моєї адміністрації — забезпечити Україну необхідною допомогою для перемоги. За цей час Україна виграла битву за Київ, повернула понад половину території, яку Росія захопила на початку війни, і зберегла свій суверенітет та незалежність. Але роботи ще багато. Саме тому сьогодні я оголошую про новий етап підтримки України в галузі безпеки та низку додаткових заходів, щоб допомогти Україні перемогти в цій війні.

Сьогодні я оголошую, що:

1. Я доручив міністерству оборони виділити всі залишки коштів, що були асигновані на допомогу Україні в галузі безпеки до кінця мого терміну. У рамках цієї ініціативи міністерство оборони виділить залишки коштів Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) до кінця цього року. Я також санкціонував виділення $5,5 мільярдів у рамках повноважень Президента щодо термінової допомоги, щоб ці повноваження не втратили чинності, і щоб моя адміністрація змогла повністю використати кошти, виділені Конгресом, для підтримки передачі обладнання США Україні та поповнення американських запасів.

2. Міністерство оборони оголоcить про виділення $2,4 мільярдів допомоги в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), що передбачає надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони, безпілотних систем і авіаційних боєприпасів «повітря-земля», а також зміцнення оборонно-промислової бази України та підтримку її технічного обслуговування.

3. Для посилення далекобійних ударних спроможностей України я вирішив надати Україні боєприпаси Joint Standoff Weapon (JSOW) великої дальності.

4. Для подальшого зміцнення протиповітряної оборони України я доручив Міністерству оборони відновити та надати Україні додаткову батарею ППО Patriot і додаткові ракети для Patriot. Це доповнює моє рішення, ухвалене на початку цього року, перенаправити експорт американських засобів ППО в Україну, що дозволить Україні отримати сотні додаткових ракет Patriot та AMRAAM протягом наступного року і допоможе захистити її міста та народ.

5. Для зміцнення спроможностей Військово-Повітряних Сил України я доручив Міністерству оборони розширити підготовку українських пілотів F-16, включно з підготовкою додаткових 18 пілотів наступного року.

6. Щоб протидіяти ухиленню від санкцій та відмиванню грошей Росією, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів та Секретна служба США сьогодні вжили заходів, щоб припинити діяльність глобальної криптовалютної мережі у співпраці з міжнародними партнерами. Сполучені Штати продовжуватимуть збільшувати витрати Росії на її війну в Україні та позбавляти російську оборонно-промислову базу ресурсів.

7. Наступного місяця я скличу на рівні лідерів засідання Контактної групи з питань оборони України в Німеччині для координації зусиль понад 50 країн, що підтримують Україну в її обороні від російської агресії.

Цими діями я надсилаю чіткий сигнал: Сполучені Штати нададуть Україні всю необхідну підтримку для перемоги в цій війні.»

* У середу, 25 вересня, ще до цієї заяви президента було оголошено про новий пакет американської військової допомоги Україні.

Президент Джо Байден схвалив новий пакети американської військової допомоги Україні, на $375 мільйонів.

Допомога надається у рамках процедури PDA, згідно якої президент має право передати дружній державі у надзвичайній ситуації зброю, боєприпаси та військове обладнання безпосередньо з баз Пентагону. Цей пакет буде в Україні у найкоротші терміни.

Це вже 66-й пакет допомоги у рамках процедури PDA починаючи з серпня 2021 року.

Згідно прес-релізу Пентагону до пакету допомоги входять:

• Боєприпаси класу «повітря-земля» (мова йде про ракети JSOW класу «повітря-земля», які застосовуються з літаків F16 та мають дальність 130 км) ;

• Ракети для високомобільних ракетних систем HIMARS;

• 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди;

• Важкі протитанкові ракети з оптичним відстеженням TOW;

• Протитанкові системи Javelin та AT-4;

• Броньовані машини M1117;

• Протимінні автомобілі з захистом від засідок (MRAP);

• Легкі тактичні машини;

• Броньовані мостові системи;

• Стрілецька зброя;

• Патрульні катери;

• Саперна техніка та боєприпаси;

• Запчастини, допоміжне обладнання, послуги, навчання та транспортування.

Слава Україні! Слава ЗСУ!