Новообраний Конгрес США зібрався для присяги - що слід знати про новий склад

Новообраний Конгрес США зібрався для присяги - що слід знати про новий склад

117 склад Конгресу зібрався, щоб скласти присягу - згідно з конституцією США, процедура відбувається опівдні 3 січня. Окрім присяги, обрані конгресмени та конгресвумен також обирають спікера Палати представників. Очікується, що цю посаду збереже за собою Ненсі Пелосі, яка була спікеркою і в попередньому складі Конгресу.

За результатами виборів, демократи зберегли за собою контроль над Палатою представників, хоча й втратили частину крісел. Тож тепер розподіл сил між двома партіями є вужчим, ніж попереднього разу: 222 місць у демократів та 212 - у республіканців.

117 склад Конгресу США є найбільш різноманітним у історії США - до нього увійшла найбільша кількість жінок, етнічних меншин та представників ЛГБТ. В цьому складі, зокрема, буде рекордна кількість жінок від Республіканської партії. Серед них до Конгресу вперше обрали уродженицю України - Вікторію Спартц, а також американку іранського походження - Стефані Байс.

Крім того, в Палату представників потрапило більше членів прогресивного крила Демократичної партії. Колишній директор школи Джамаал Боуман здолав на виборах в штаті Нью-Йорк Еліота Енгеля, який був конгресменом багато років. Новообрана конгресвумен з штату Міссурі Корі Буш, яка починала як активістка руху Black Lives Matter, також замінила досвідченого конгресмена Лесі Клея, який в представляв свій округ з 2001 року.

Наймолодшим конгресменом в історії став 25-річний республіканець Медісон Каутгорн з Північної Кароліни - до нього наймолодшою законодавицею США була демокартка Александрія Оказіо-Кортез.

В Палаті Представників є 435 місць, однак на момент складання присяги одне з них залишилось вакантним. За декілька днів до цього від COVID-19 помер новообраний конгресмен-республіканець з Луїзіани Люк Летлоу - на його місце мають обрати нового представника, однак про додаткові вибори ще не оголосили.

Окрім членів Палати Представників, присягу складають також сенатори. Втім, остаточний склад Сенату ще не визначено - 5 січня в штаті Джорджія має відбутись другий раунд виборів, який визначить долю двох місць у Сенаті.

Там змагаються кандидати від Республіканської партії Девід Пердю та Келлі Лофлер і демократи Джон Оссофф і Рафаель Варнок. Від результатів виборів у Джорджії залежатиме, яка з партій зрештою отримає контроль над Конгресом. Якщо там переможуть обидва кандидати від Демократичної партії, то вона матиме більшість як у Палаті Представників, так і у Сенаті.