«ОБАМА ЧИ ТРАМП» - Олег Пономар

«ОБАМА ЧИ ТРАМП» - Олег Пономар

Дехто каже, що Обама лише красиво говорив, та не допомагав Україні, малював червоні лінії Путіну, залишив Україну наодинці з агресором у 2014, тощо. А ось, мовляв, Трамп, хоч і заграє постійно з Московією, але при ньому почалась конкретна допомога Україні, тощо. Так ось, це абсолютна неправда. Насправді — все навпаки.

•1 Крим. Так, США дійсно радили нам не починати повномаштабну війну за Крим. З таких причин:
а) Україна не мала війська у 2014 році. Зовсім. А Моковія має одну з найбільших армій у світі. Україна втратила б десятки тисяч людей. А на Московії втратами ніхто не переймається (так звана "Велика вітчизняна", Чеченія, тощо)
б) це дало би підставу та виправдання Московії перед світовим товариством вести великомаштабні військові дії регулярною армією на половині території України (до Дніпра)
в) замість великої війни США хотіли (та почали) війну санкційну.

•2 Санкції. Обама застосував 9 пакетів санкцій (як і Трамп). Але пакети Обами є важкими (Газпром, Роснефть, Лукойл, ВПК, держбанки, енергетика, кооператив Озеро, тощо). А пакети Трампа є декоративними (окрім Вексельберґа). Трамп тричі не виконав у лютому 2018 Закон Конґресу про санкції — не збільшив санкції проти ВПК, не заборонив купівлю московських боргових зобов'язань, не наклав санкції на персон з "кремлівського списку" (лише опублікував його).

•3 Макрофінансова допомога Україні. За Обами США надали $3,000,000,000 кредитних гарантій, за Трампа — НУЛЬ.

•4 Військова допомога Україні в бюджеті США. За Обами, у 2016, вона сягала від $350,000,000, а за Трампа вона зменшилась до рівня 2014 року — $200 мільйонів.

•5 Зброя. За Обами нам дали контрбатарейні радари, Humwee, дрони, засоби зв'язку. За Трампа — лише джавеліни (їх надання лобіювали Тіллерсон, якого потім Трамп звільнив, та Маттіс, який теж зараз в опалі президента).

•6 Рівень опіки. За Обами Україною дуже тісно опікувався віце-президент Байден. За Трампа нею займається заступник голови держдепартаменту Волкер.

•7 Ціни на нафту. Обама опустив ціни до $30 за барель Бренту, за Трампа ціни зросли до $70 (іранські санкції, домовленності Обами з саудитами, тощо)

•8 Різне. За Обами ухвалено програму переходу України на стандарти НАТО до 2020 року з метою вступу до альянсу. Трамп цю тему замовчує. Обама діяв як лідер монолітного Заходу, йшов на компроміси зі союзниками. Трамп почав торгові війни, вносить розлад в НАТО та Евросоюз, хоче вивести війська з Німеччини та Сирії. Трамп хоче повернути Путіна до G8. Трамп допускає можливість перемовин щодо статусу Криму.

•9 Найголовніше! Обама не зраджував дружині )

Ось такі два президенти. Дякую за увагу.

Олег Пономар