Обстріли Харківської та Дніпровської областей, важка ситуація поблизу Часового Яру

Обстріли Харківської та Дніпровської областей, важка ситуація поблизу Часового Яру

У суботу вранці Росія здійснила атаку з безпілотників на Харківську та Дніпровську області України, є поранені, пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури, комерційні та житлові будинки.

За словами керівника Харківської області Олега Синегубова, від падіння уламків зі збитих безпілотників постраждали щонайменше троє людей, у тому числі 13-річна дитина.

Військово-повітряні сили України заявляють, що по регіонах на північному сході та в центрі країни російські війська запустили 13 безпілотників іранського виробництва Shahed , але підрозділи ППО збили їх усіх.

За повідомленням місцевої влади, у Кіровоградській області внаслідок російського ракетного обстрілу щонайменше одна людина отримала серйозні поранення та пошкоджено приватні будинки та об’єкти інфраструктури.

Енергетична інфраструктура України найбільше постраждала від інтенсивних атак Росії протягом останніх місяців, тоді як Києву бракує засобів протиповітряної оборони.

Двоє людей загинули в п'ятницю під час російської атаки на місто Курахове, розташоване на сході Донецької області.

"Постраждали різні багатоповерхівки. Двоє людей постраждали, двоє загинули", - повідомив у соцмережах голова військової адміністрації Роман Падун.

Курахове знаходиться поблизу лінії фронту на сході України, за 40 кілометрів (25 миль) на захід від окупованого Росією головного міста Донецька.

Штурм на Часового Яру

Українські війська намагаються стримати російські війська, які просуваються до ключового міста Часів Яр.

Українські чиновники заявили, що російські війська мають на меті захопити місто на вершині пагорба до 9-го травня, у річницю перемоги у Другій світовій війні, щоб дати президенту Володимиру Путіну символічну перемогу.

В інтерв'ю британській The Times командувач Сухопутних військ України Олександр Павлюк описав вкрай важку ситуацію навколо ключового міста.

"Ми намагаємося зробити все можливе, щоб зупинити російський план захоплення Часів Яру до 9 травня", – сказав Павлюк.

«Але росіяни мають тут артилерійську перевагу та загальну перевагу в повітрі у співвідношенні 10 до 1», — сказав він.

Росія хвалиться просуванням на сході України

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що цього року його війська захопили 547 квадратних кілометрів території України на територіях, які він назвав «новими регіонами» Росії, маючи на увазі чотири українські регіони, які Москва, як каже, анексувала.

Шойгу на зустрічі з вищим військовим керівництвом у п'ятницю зазначив, що російські війська просуваються через українські опорні пункти в Донецькій області, а українські війська відступають по всій лінії фронту.

"Підрозділи української армії намагаються чіплятися за окремі рубежі, але під нашим натиском змушені залишити позиції та відступити", – сказав він.

Західні політики та військові експерти заявляли, що російський наступ відбувається ціною великих людських втрат.

За оцінками Франції, під час вторгнення Росії в Україну було вбито 150 000 російських солдатів, заявив в інтерв’ю міністр закордонних справ Стефан Сежурн.

Наприкінці квітня британське міністерство заявило, що, за його оцінками, Росія у війні проти України втратила близько 450 тисяч військовослужбовців вбитими і пораненими.

За даними Генеральний штаб ЗСУ, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 473 400 своїх військових, зокрема 1260 – за останню добу, повідомляють українські військові вранці 4 травня.

У британській розвідці вважають, що середньодобові втрати російських військ у квітні залишилася загалом на рівні 2024 року – 899 військових на день. Але британські експерти не виключають, що кількість жертв у Росії знову зросте протягом наступних двох місяців, коли російські військові відновлюють активні наступальні операції на сході України.

Британська розвідка зауважує, що після взяття Авдіївки російський наступ дещо уповільнився.

Українські сили страждають від нестачі боєприпасів, частково через місячні затримки допомоги США, які були схвалені президентом Джо Байденом минулого тижня після того, як Конгрес нарешті ухвалив цей захід.