"Оцінка російської наступальної кампанії, 3 жовтня" - Institute for the Study of War

"Оцінка російської наступальної кампанії, 3 жовтня" - Institute for the Study of War

1. Українські сили продовжували досягати значних успіхів у районі Лиману та в Херсонській області за останні 48 годин.

Українські та російські джерела повідомляють, що у період з 2 по 3 жовтня українські війська здійснили значний прорив на півночі Херсонської області.

Геолоковані кадри підтверджують заяви Росії про те, що українські війська продовжують просуватися на схід від Лиману і, можливо, прорвали кордон Луганської області у напрямку Кремінної.

Як раніше повідомляв ISW, російські угруповання у північній частині Херсонській області і на Лиманському напрямку переважно складалися з підрозділів, які до війни вважалися одними з основних традиційних збройних сил Росії.

Повідомляється, що до 2 жовтня частини 144-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії відійшли з Лиману на тилові позиції в районі Кремінної.

Російські джерела раніше повідомляли, що частини Повітряно-десантних військ Росії (ВДВ), особливо 76 гвардійська десантно-штурмова дивізія діє в Херсонській області.

І 144-а мотострілецька дивізія, і 76-а гвардійська десантно-штурмова дивізія раніше вказувалися як одні з найелітніших сил Росії, і їх очевидна нездатність утримувати територію проти великих контрнаступальних дій України узгоджується з попередньою оцінкою ISW, згідно з якою навіть найелітніші російські сили дедалі більше деградують у міру продовження війни.

Це також було помітно при розгромі 4-ї танкової дивізії 1-ї гвардійської танкової армії на початку Харківського контрнаступу.

2. Президент Росії Володимир Путін, можливо, продовжує спроби перекласти провину за недавні військові невдачі Росії у Харківській області.

Російська агенція РБК, з посиланням на джерела в російському уряді 3 жовтня, повідомила, що генерал-лейтенант Роман Бєрдніков змінив генерал-полковника Олександра Журавльова на посаді командувача Західним військовим округом (ЗВО).

Як раніше оцінював ISW, підрозділи ЗВО переважно діяли на північному сході Харківської області протягом останніх кількох місяців, але без чіткого командира.

Журавльова вже давно не бачили, а Путін змінив двох командувачів «західним угрупованням військ» в Україні за два тижні.

Можливо, Путін намагається перенаправити лють, що зростає, через втрати росіян у Харківській області та Лимані, призначивши нове обличчя на чільне місце до ЗВО.

Ця заява може бути також спробою захистити генерал-полковника Олександра Лапіна, командувача Центрального військового округу (ЦВО), від поширеної критики за недавні невдачі росіян навколо Лиману.

Путін може спробувати перекласти провину за майбутні втрати Росії у Харківській та, можливо, Луганській областях на Бєрднікова.

Критика Лапіна в останні дні послужила каталізатором більш масштабного розколу в російському націоналістичному інформаційному просторі, і призначення Бєрднікова може бути спрямоване на те, щоб відволікти і перенаправити невдоволення, що зростає.

3. Російські офіційні особи звільнили з-під варти директора Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) Ігоря Мурашова та, ймовірно, продовжують підривати український контроль над станцією.

«Енергоатом» повідомив, що російські військові затримали генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова 30 вересня та відпустили його на підконтрольну Україні територію 3 жовтня після переговорів із генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі.

Російські офіційні особи, найімовірніше, не дозволять Мурашову повернутися на свою посаду на ЗАЕС.

Російські офіційні особи, швидше за все, намагатимуться використати своє фізичне усунення Мурашова, щоб встановити подальший контроль над атомною електростанцією.

4. Ключові висновки

Українські сили досягли значних успіхів у районі Лиману та на півночі Херсонської області за останню добу.

Російські частини, що зазнали поразки на цих фронтах, раніше вважалися одними з основних традиційних збройних сил Росії.

Президент Росії Володимир Путін може використати призначення генерал-лейтенанта Романа Бєрднікова командувачем Західного військового округу, щоб перекласти провину за недавні чи майбутні військові невдачі Росії у Харківській області.

Російські офіційні особи звільнили директора Запорізької АЕС, якого вони незаконно затримали, і ймовірно продовжують підривати український контроль над станцією.

Українські сили просувалися на ділянці річка Оскіл — Кремінна у бік кордону з Луганською областю.

Українські війська просунулися на півночі Херсонської області.

Президент Росії Володимир Путін запроваджує каральні заходи щодо російських бюрократичних структур, відповідальних за проведення часткової мобілізації.

Російські офіційні особи визнали, що Кремль має намір вторгнутися, окупувати та незаконно анексувати додаткові українські території на півдні та сході і може змінити заявлені кордони своїх окупованих територій.

Російська Державна Дума схвалила незаконні договори Кремля про приєднання 3 жовтня та встановила строки для приєднання незаконно анексованих українських територій до Російської Федерації.

Переклад Августин Волошин