Очікуйте на затяжний ріст цін на енергію? На Заході коментують припинення Росією поставок вугілля до України

Очікуйте на затяжний ріст цін на енергію? На Заході коментують припинення Росією поставок вугілля до України

З 1 листопада Російська Федерація зупинила поставки вугілля до України. Оглядачі на Заході ставлять це рішення російського уряду в загальний контекст європейської енергетичної кризи. Російська влада заперечує використання енергетики для політичного тиску.

Новим поворотом "російської енергетичної війни" а також спробою "обіграти Байдена" і поставити під сумнів заяви американського президента про повернення США до провідної ролі на міжнародній арені, назвав рішення Росії Том Роган в колонці для Washington Examiner. Він також переконаний, що заяви російського уряду про те, що зупинка пов'язана з внутрішніми потребами Росії є неправдою.

Експертка ICIS Аура Сабадус вказує, з посиланням на експертів в галузі, на наявність "політичного тиску". Також, заявляє аналіткиня, через зупинку постачання вугілля з Росії, Україні можливо доведеться купувати вугілля з непідконтрольних територій Донбасу та Луганську, адже можливості для імпорту вугілля є обмеженими.

Вона ставить під сумнів заяви українського уряду про можливість імпорту вугілля з Казахстану і, посилаючись на дані експертів галузі, зауважує, що такий імпорт ускладнюється тим, що Казахстан використовує необхідні залізничні потужності для експорту в Китай.

Згідно з заявою українського Міністерства енергетики, в листопаді Україна закупатиме вугілля у ПАР, Польщі та Казахстану, а прем'єр міністр України Денис Шмигаль заявив у вівторок, що поставки вугілля можливі з Білорусі. Корпорація ДТЕК також підтвердила ЗМІ, що чекає на прибуття вугілля зі США.

Дискусійна європейська платформа "Ініціатива трьох морів" поставила зупинку поставок вугілля в загальний контекст європейської енергетичої кризи. Варто очікувати на затяжний ріст цін на енергію, припускають аналітики.

"4 дні газ не йде до Німеччини з Ямальського трубопроводу. Вибух на "Балканському потоці" в Болгаріх припинив потік газу з "Турецього потоку" до Сербії, Угорщини та Румунії. Також Росія говорить, що припинить продаж теплового вугілля Україні. Очікуйте на місяці зростання цін на енергію", - твітують оглядачі.

Раніше в інтерв'ю "Голосу Америки" Сабадус вказувала, що Україна накопичила достатньо газу на зимовий період. А от запаси вугілля менші, що може призвести до перебоїв зі струмом.

Андерс Аслунд з Джорджтаунського університету в коментарі "Голосу Америки погоджувався: "Україна у відносно доброму стані, бо має 18,5 мільярда кубометрів газу в сховищах, близько трьох мільярдів – приватний газ, який можна законно експортувати".

Запаси вугілля низькі, що загрожує поставкам електроенергії, зауважує Аслунд. Він вважає - імпортувати вугілля на теперішньому етапі Україні практично неможливо.