Очільника Донеччини перевіряють на патріотизм


Навколо першого крісла в Донецькій обласній державній адміністрації не припиняється боротьба. Уряд створив міжвідомчу комісію, яка перевіряє діяльність голови ОДА Олександра Кіхтенка, повідомляє bbc.co.uk.

Приводом стали звинувачення на адресу очільника регіону з боку низки українських політиків. Йому закидали, зокрема, бажання налагодити співробітництво із непідконтрольними Києву територіями та недостатній патріотизм.

На Донеччині у Олександра Кіхтенка є достатньо і прихильників, і опонентів. Він став чи не першим "чужинцем", призначеним на посаду голови місцевої ОДА.

Протягом десятиліть областю керували чиновники, які народилися і робили кар‘єру на її території.

Із призначенням пана Кіхтенка обласна влада переїхала з Маріуполя до Краматорська. До кабінету на третьому поверсі міської ради, де розташувалися чиновники облдержадміністрації, новий господар, військовий за фахом, прийшов без власної команди заступників і начальників управлінь. Це було незвичним для області.

Під час загострення бойових дій у районі Дебальцевого та Авдіївки взимку цього року керівник ОДА відправляв чиновників разом із військовими і рятувальниками організовувати евакуацію населення.

Представники обласної влади особисто їздили по бомбосховищах, складали списки людей та вмовляли батьків із дітьми виїхати.

І якщо до Кіхтенка-генерала претензій майже не лунало, то з оголошенням перемир‘я на Донбасі Кіхтенка-"цивільного" почали критикувати.

"Клоака із контрабандистів"

Очільник області не схвалював деяких дій уряду та командування АТО щодо непідконтрольних Києву територій.

Голова облдержадміністрації закликав відновити виплату пенсій та соціальної допомоги мешканцям тамтешніх населених пунктів, а також скасувати систему перепусток для перетину лінії фронту.

Губернатор заявив, що економічні зв‘язки з підприємствами на непідконтрольній території потрібно відновлювати. І пояснив: 80 відсотків цих підприємств зареєстровані і сплачують податки в Україні.


Нещодавно у Краматорську патріоти повалили пам'ятник Леніну. В ОДА критично поставилися до цієї ініціативи.

"Для мене як для голови обласної державної адміністрації люди на непідконтрольній території є заручниками, яких потрібно визволяти", - заявляв пресі пан Кіхтенко.

"Ратувати за підтримку окупаційного режиму, коли весь світ вводить санкції?! Це позиція... колаборанта!" – так оцінив пропозицію економічного співробітництва із непідконтрольною Києву територією міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

В середині квітня на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook міністр пообіцяв ініціювати відставку голови Донецької ОДА на найближчому засіданні уряду.

Утім, наразі до цього не дійшло. Глава МВС поки що не ініціював відставки Олександра Кіхтенка.

"Йде опрацювання документів", – пояснили ВВС Україна у прес-службі пана Авакова.

Але позицію головного міліціонера країни підтримали деякі інші політики.

Не потрібно займатися популізмом, розповідати тут про якесь фінансування тероризму. Ми повинні вижити.Олександр Кіхтенко

Депутат парламенту від Радикальної партії Ігор Мосійчук звинуватив співробітників обласної держадміністрації в тому, що ті кожні вихідні їздять до окупованого Донецька, а колектив ОДА назвав "клоакою із сепаратистів і контрабандистів".

А радник пана Кіхтенка, депутат Краматорської міської ради Володимир Ржавський написав заяву, в якій просив звільнити його із посади "у зв‘язку з непідтримкою головою Донецької ОДА проукраїнської та державницької позиції Президента України".

Це сталося після стихійного повалення пам‘ятника Леніну в Краматорську, яке прес-служба адміністрації назвала незаконним.

"Там наш дім"

Звинувачення у колабораціонізмі Олександр Кіхтенко відкидає.

В ефірі телепрограми "Шустер live" він заявив, що підтримує контакт із керівниками промислових підприємств на території області, однак особисто, наприклад, ніколи не говорив із бізнесменом Рінатом Ахметовим.


Олександр Кіхтенко виступає за відновлення економічних зв'язків з непідконтрольними Києву територіями

"Я спілкуюся з його керівниками підприємств, вони перебувають на території нашої області, вони працюють, сьогодні забезпечують роботою людей. Є заборгованості по зарплаті на деяких підприємствах, на деяких ні, але там працюють теж українці", – заявив пан Кіхтенко.

Співпраця з підприємствами на тих територіях - необхідність, переконаний очільник області: "Є полеміка: брати вугілля на тій території чи не брати. Брати, тому що більше брати його ніде. Або в Росії, або на своїй території, в Україні. Якщо не брати, завтра зупиняться теплові електростанції. Не потрібно займатися популізмом, розповідати тут про якесь фінансування тероризму. Ми повинні вижити".

Співробітники Донецької ОДА прокоментували поїздки на непідконтрольні Києву території.

"Ви називаєте нас "клубком сепаратистів" тільки тому, що ми їздимо до окупованих Донецька, Горлівки чи Авдіївки? Там наш дім. І ми змушені це робити, ризикуючи життям. Ми не впевнені, чи повернемося назад, чи опинимося з мішком на голові в підвалах "ДНР". Там, на "тій" території, залишаються наші родини, літні батьки і хворі родичі. Вони потребують нашої любові й уваги, а часто, банально - ліків і продуктів", - написали вони у зверненні до Ігоря Мосійчука.

Від "довоєнного складу" ОДА на роботі залишилися близько 30% співробітників. Деякі з них зараз мешкають у гуртожитку в Краматорську, інші – у літньому дитячому таборі в Святогірську.

Теперішній комплект заступників голови ОДА дуже схожий на костюм із чужого плеча, назвати який командою не повертається язикАндрій Романенко, журналіст

"Більше харизми"

"Патріотична частина населення міста не в захваті від Кіхтенка і чекає на якогось більш "рухливого" губернатора на зразок Москаля (Геннадій Москаль – голова Луганської ОДА. –Ред.) Більше харизми, більше активності. "Гарний хлопець" - це не посада і не професія. Потрібні справи. Наприклад, Кіхтенко обіцяв зайнятися проблемою перепусток. А все залишилося, як і було", - коментує ситуацію головний редактор газети "Новости Краматорска" Андрій Романенко.


Слабке місце Олександра Кіхтенка - відсутність власної команди, кажуть спостерігачі.

За словами журналіста, слабким місцем теперішнього очільника області є відсутність власної команди.

"Теперішній комплект заступників дуже схожий на костюм із чужого плеча, назвати який командою не повертається язик. Швидше, це дуже дивна група людей із цілком протилежними інтересами і дуже сумнівними історіями", - зазначає пан Романенко.

Повалення пам‘ятника Леніну у Краматорську, яке відбулося після мітингу патріотичних сил, виявилося деякою мірою вигідним і місцевій владі.

Депутатам, більшість яких обиралася від Партії регіонів, тепер не потрібно голосувати за "незручне" для них питання на сесії. Ліквідацію монумента можна пояснити самодіяльністю громадських активістів.

Що далі?

На фоні критики голови ОДА на півдні області – в Маріуполі – почали збирати підписи за створення Приазовської області. Не в останню чергу на такі настрої вплинув факт перенесення обласної держадміністрації до Краматорська. У приморському місті вважають, що обласна влада повинна залишатися поруч із лінією протистояння.

"Це якась дивна ситуація. Швидше за все, образа. Адже в місті залишаються всі обласні силові структури – міліція, прокуратура, СБУ. Поки триває війна, про утворення "Маріупольської області" не може бути й мови", - говорить координатор волонтерського руху "Новий Маріуполь" та радниця голови ОДА на громадських засадах Марія Подибайло.


У Маріуполі, почали збирати підписи за створення окремої області.

Частина закидів на адресу пана Кіхтенка мають бути скеровані не до нього, каже вона:

"Проблема з перепустками для перетину лінії розмежування – це справді болюча тема для людей. Але губернатор не може вплинути на її вирішення. Він проти (перепусток. – Ред.), але йде війна, і хто може зробити інакше?"

Зі створенням Донецької обласної військово-цивільної адміністрації в березні цього року повноваження "генерал-губернатора" зросли.

Адміністрація перебрала на себе частину функцій обласної ради. Наприклад, це - право затверджувати і розподіляти бюджет.

Відомий громадський активіст з Донеччини Олександр Меланченко каже, що "атака" на пана Кіхтенка пов’язана з тим, що "комусь просто захотілося це місце", причому своїх кандидатів на цю посаду можуть висунути і в пропрезидентському таборі, і в Кабміні.

"Але виглядає так, що президент поки що не готовий міняти керівника області", – каже він.


У березні Олександр Кіхтенко очолив військово-цивільну адміністрацію і так отримав додаткові повноваження

Пан Меланченко припускає, що чинний губернатор працюватиме, поки зберігається ймовірність наступу озброєних прибічників "ДНР" на підконтрольні Києву території.

Спостерігачі припускають, що створення міжвідомчої комісії для перевірки діяльності пана Кіхтенка може бути спробою затягнути час з боку людей, від яких залежатиме остаточне рішення щодо губернатора.

Зрештою, звинувачення, які пролунали на адресу пана Кіхтенка, навряд чи можна підтвердити чи спростувати документально.