"Один з радянських міфів" - Павло Бондаренко

"Один з радянських міфів" - Павло Бондаренко

9 серпня 1942 року відбувся "Матч смерті", у якому полонені футболісти київського "Динамо", незважаючи на погрози нацистів, мужньо обіграли збірну Люфтваффе, і за це їх було розстріляно. Російський режисер Андрій Малюков навіть фільм зняв брехливий - "Матч" називається. Нині його заборонено в Україні як пропагандистський.

Насправді ніякого "Матчу смерті" не було. Взагалі. І грала не збірна Люфтваффе. І в команді киян більшість не була гравцями "основи" київського "Динамо". І ніякими не були вони полоненими.

Були МАТЧІ які проводилися ціле літо в рамках першості Києва з футболу, у якій брали участь 9 команд: 3 українські, 3 німецькі і 3 угорські. Організатори навіть тут паритету дотрималися.

І ніхто нікого не розстрілював - навпаки, панувала взаємна повага та спортивне суперництво. Німцям було дуже приємно зіграти з професіоналами київського "Динамо", "Локомотива", ЦДКА, "Рот-Фронту", які в цій першості виступали за команду, яка називалася "Старт".

А кількох українських футболістів було схоплено й розстріляно пізніше. Не за футбол, - з іншої причини. І все вказує на те, що трагедія сталася через провокацію НКВС, яке таким чином помстилося футболістам за футбол.

На фото - спільна світлина команд "Старт" та німецьких зенітників "Flakelf", яку пропагандисти видавали за "збірну Люфтваффе".