"ОДНА ЛЮДИНА ТА П’ЯТЬ ХВИЛИН" - Николай Ильинов

"ОДНА ЛЮДИНА ТА П’ЯТЬ ХВИЛИН" - Николай Ильинов

Останнім часом, частіше чутно риторику, що юридичні особи, да і самі українці дуже погано платять податки.  Спочатку Гетьманцев натякнув,  що найбільші ІТ-компанії  такі як GOOGLE та Facebook треба якось трухануть. Потім Офіс самих простих рішень імені Саакашвілі з’ясував, що українці не заплатили 170 млрд податків с заробітної плати.  Потім Гетьманцев знову «порадував» тим, що українці безконтрольно накопили купу грошей і їх треба обкласти податком, а тут ще і прем’єр міністр сказав, що якщо у Вас є на депозиті 100 тис гривень то субсидія Вам не потрібна.

Отже, вітаю Вас, українці, бо Ви, на думку можновладців, богатієте не по днях, а на очах. Виходить з цього, що ті, хто НЕ платять податки в бюджет повинні жити добре, а той, хто фінансується з бюджету – повинен жити бідно.  Але,  виходить все навпаки: керівники державних збиткових компаній вже отримують матеріалу винагороду більшу, ніж їх колеги в приватному бізнесі, а на потреби української поліції купуються автомобілі MITSUBISHI OUTLANDER, які приблизно в 3-3.5 рази дорожче, ніж   Renault Duster, який купують, зазвичай, приватні охоронні компанії.

Коли в мене виникає відчуття, що українці мало платять в бюджет, я дивлюся на наше ВВП і порівнюю його з надходженнями в бюджет України, а потім порівнюю з іншими країнами.  

Ось, дивиться. ВВП України приблизно 150 млрд доларів США,  а доходна частина бюджету 37-38 млрд доларів США, тобто приблизно 25-26% від ВВП попадає в бюджет. В Польщі ВВП складає 600 млрд $,  а доходна частина бюджету Польщі  90 млрд $ (15% ВВП). В Німеччині 3,7 трлн ВВП і приблизно 370 млрд це дохід бюджету,  тобто десь 10% від ВВП.

І ось тут виникає питання: «Як же так сталося, що українці ніби то дуже погано платять податки, а частка в бюджеті, в порівнянні з ВВП, достатньо висока?"  Питання в тому, що влада вже давно навчилася брати з нас податки не з доходів, а з витрат, бо коли ти приходиш в супермаркет, то касиру все-одно платив ти податки чи ні, ти все одно заплатиш на касі. Подивиться свій чек, там обов’язково буде написано «у т.ч. ПДВ». Але, шановний читач скаже: «у всьому світі є ПДВ» і буде правий,  але, тут є наша національно особливість. Українці приблизно 40-50% свого сімейного бюджету витрачають на продукти харчування, а вони обкладаються ПДВ в розмірі 20%, а ось наприклад в Люксембурзі  3%, в Італії від 4 до 10%, в Польщі 7% , в Нідерландах 6%. Загалом,  український бюджет тільки на 20% наповнюється від податків на доходи фізичних осіб та на прибуток юридичних осіб, і приблизно на 50% складається з НДС та акцизу, тобто з того, що Ви платите, купуючи товари. Отже, коли Ви бачите, що Україна, як найбільший виробник соняшникової олії, продає українцям цю олію по цінам дорожче, ніж в Європі, це не означає, що все це прибуток виробника, хоча, як мені признався власник компанії, один з найбільших виробників курячих яєць: «Мені байдуже кому продавати, сьогодні я продаю в Україні, бо тут зараз ціна вища ніж в Європі, але раніше я  все продав у Єгипет, бо там була ціна вища».  

Скажіть, а Вас ніколи не дивувало те питання, що най збиткова компанія Нафтогаз,  в той же час є найбільшим платником податків в бюджет України? Це як раз той яскравий приклад, коли, так звана «ринкова ціна», складається з невеликої собівартості та великої кількості податків. Так що, Нафтогаз для нашого бюджету цінніша, ніж податкова служба України.

Як Ви бачите, головна проблема бідності українського бюджету, полягає не в тому, що українці мало платять, а в тому, що у нас дуже маленьке ВВП, воно в 4 рази менше, ніж у Польщі, а надходження в бюджет всього в 2,3 рази менше.  І ось залучення нових інвесторів, збільшення виробництва, це і є основні завдання влади,  а не шукати, кого ще можна трухануть, бо це ненормально, коли у всьому світі багатіють ті, хто впроваджують нові технології, а в Україні, ті, хто деребанять бюджет.

І в мене є один рецепт, як можна досить швидко залучити багато інвестицій в Україну.   Нам треба всього одна людина і 5 хвилин її часу. Людина така є, іноді ми її можемо бачити на екрані телевізора, коли вона зачитує чергові санкції проти невідомо кого.

Ось уявіть собі картину: економічний форум в Україні, виходить на початку форуму ЦЯ людина, вітає всіх учасників з початком форуму, і зачитує рішення РНБО про співпрацю з урядом США, та арештом всіх активів пана Коломойського. Потім, прямо в прямому ефірі, в камеру, де сидів Ріф заводять Коломойського.  ЦЯ людина завершує свій виступ словами: «Так буде з кожним, хто буде порушувати закони України», бажає всім успішного форуму і покидає зал.

Наприкінці форуму, інвестори в чергу шикуються з власними пропозиціями щодо інвестицій в українську економіку.