Одна з найголовніших битв між демократією та диктатурами відбувається саме сьогодні - POLITICO Europe

Одна з найголовніших битв між демократією та диктатурами відбувається саме сьогодні - POLITICO Europe

БОРОТЬБА ЗА МАЙБУТНЄ ІНТЕРНЕТУ: Понад 190 країн проголосують сьогодні на маловідомих виборах, які можуть визначити майбутнє інтернету.

Сьогодні міжнародні урядовці проводять таємне голосування, щоб обрати між американським та російським кандидатом на посаду керівника телекомунікаційного агентства ООН, відповідального за встановлення глобальних стандартів для телекомунікаційної та технічної інфраструктури, яке також регулює правила користування Інтернетом.

Вибір стоїть між збереженням інтернету в тому вигляді, в якому він відомий сьогодні, і закладенням фундаменту для посилення державного контролю. Авторитарні країни, такі як Китай, Саудівська Аравія та Іран, вже довели, як інтернет можна перетворити на потужний інструмент цензури та придушення інакодумства.

Забивання цвяхів: Західні чиновники згуртувалися навколо кандидата зі США Дорін Богдан-Мартін і протягом кількох місяців вели кампанію за більшість голосів проти російського кандидата Рашида Ісмаїлова, але вони попереджають, що радіти зарано.

Оскільки чиновники голосують таємно, країни практично не несуть відповідальності за взяті на себе зобов'язання, а деякі країни, як Саудівська Аравія та Іран, підтримують бачення Росії про контрольований державою Інтернет.

На місці: Понад 3000 делегатів з'їхалися до однієї з найбільших у світі адміністративних будівель, Палац парламенту Румунії, щоб визначити своїх лідерів та основні стратегічні напрямки на наступні чотири роки.

Масивна неокласична будівля кишить чиновниками - від регуляторів телекомунікацій та технологій до дипломатів, які намагаються заручитися голосами своїх кандидатів у найвищих ешелонах влади ООН.

Передвиборна кампанія у МСЕ багато в чому схожа на вибори учнів середньої школи. Головне - бути крутим і популярним (попри те, що геополітичний фон зараз досить напружений). Кенія влаштувала повноцінну денну вечірку з червоним світлом і гучною музикою, Австралія зробила ставку на талісман коалу, Японія запропонувала безкоштовні суші та саке, а Литва привезла свого дворазового учасника "Євробачення", щоб змусити натовп плескати під веселу пісню про телекомунікації.

Офіційні особи затаївши подих чекають результатів сьогодні ввечері. Тим часом європейці вболіватимуть за свого литовського кандидата (Томаса Ламанаускаса), який претендує на посаду заступника генерального секретаря та стикається з кандидатами з Кореї та Самоа.

Агія Загребельська