Офіційне повідомлення прес-секретаря Держдепартаменту США Неда Прайса

Офіційне повідомлення прес-секретаря Держдепартаменту США Неда Прайса

«12 грудня 2021. Текст наступної заяви оприлюднили міністри закордонних справ країн G7 Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також Верховний представник Європейського Союзу.

Ми, міністри закордонних справ країн G7 Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки, а також Високий представник Європейського Союзу, єдині в нашому засудженні нарощування Росією військової сили проти України та її агресивної риторики щодо України.

Ми закликаємо Росію до деескалації, задіяння дипломатичних каналів та дотримування своїх міжнародних зобов’язань щодо прозорості військової діяльності, як це зробив президент Байден під час розмови з президентом путіним 7 грудня. Ми знову підтверджуємо нашу підтримку зусиль Франції та Німеччини в Нормандському форматі для досягнення повного виконання Мінських домовленостей з метою врегулювання конфлікту на сході України.

Будь-яке застосування сили для зміни кордонів суворо заборонено міжнародним правом. Росія не повинна сумніватися, що подальша військова агресія проти України матиме серйозні наслідки та тяжку ціну у відповідь.

Ми підтверджуємо нашу непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України, а також праву будь-якої суверенної держави визначати своє майбутнє. Ми вітаємо стриманість України.

Ми активізуємо нашу співпрацю щодо спільної та всебічної відповіді».

* З інтерв’ю державного секретаря США Ентоні Блінкена недільній щотижневій програмі «Зустріч з пресою» на телеканалі NBC:

«Якщо Росія продовжуватиме здійснювати необдумані й агресивні дії, ми відповімо – і не тільки ми, партнери та союзники по всьому світу дадуть відповідь. Тому я минулого тижня був у НАТО. Тому я тут на зустрічі G7.

І я думаю, що людям потрібно зрозуміти, що Україна важлива (для нас), і ми рішучі у своїй відданості її суверенітету, її територіальній цілісності. Але тут поставлено на карту щось ще більше, і це основні правила міжнародної системи, правила, які кажуть, що одна країна не може змінити кордони іншої силою; одна країна не може диктувати іншій країні свій вибір, свої рішення у зовнішній політиці, з ким вона буде асоціюватися; одна країна не може проголошувати інші країни сферою свого впливу. Це те, чого домагається Росія; і якщо ми залишимо це безкарно, то вся система, яка забезпечує стабільність, запобігає війні, опиниться під загрозою. Ось чому це так важливо. Тому президент дуже чітко висловився у розмові з президентом путіним.

Це було поштовхом до дій. Це стало поштовхом для того, щоб ми об’єднали союзників і партнерів у всьому світі, починаючи з Європи, з наших найближчих партнерів, НАТО, знову ж таки, на засіданні якого я був лише пару тижнів тому – об’єднали людей, щоб чітко висловити не лише глибоку спільну стурбованість але те, що ми разом скоординовано готові вжити дуже рішучих дій, якщо пан путін продовжить свою агресію проти України».