Офіційне повідомлення прес-служби Білого Дому

Офіційне повідомлення прес-служби Білого Дому

«24 серпня 2022 року.

Заява президента Байдена з нагоди Дня Незалежності України.

Від імені всіх американців я вітаю народ України з Днем Незалежності. За останні півроку українці надихнули світ своєю надзвичайною мужністю та відданістю свободі. Вони є рішучими та сильними у протистоянні повномасштабному вторгненню Росії в Україну. І сьогоднішній день – це не лише свято минулого, але й гучне підтвердження того, що Україна з гордістю залишається – і залишатиметься – суверенною та незалежною державою.

Сполучені Штати Америки віддані підтримці народу України, який продовжує боротьбу за захист свого суверенітету. У рамках цього зобов’язання я з гордістю оголошую про наш найбільший на сьогоднішній день транш допомоги у сфері безпеки: про зброю та обладнання на приблизно $2.98 мільярда доларів США, які будуть надані через Ініціативу Допомоги Україні у Галузі Безпеки (USAI). Це дозволить Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Я знаю, що цей день незалежності є гірким для багатьох українців, оскільки тисячі людей були вбиті або поранені, мільйони були вимушені залишити свої домівки, і багато інших стали жертвами російських звірств та атак. Але шість місяців невпинних атак лише зміцнили гордість українців за себе, за свою країну та за тридцять один рік незалежності. Сьогодні і кожного дня ми стоїмо разом з українським народом, щоб проголосити, що темрява, яка керує автократією, не зрівняється з полум’ям свободи, яке освітлює душі вільних людей усюди. Сполучені Штати, у тому числі горді українці-американці, впевнені, що будуть продовжувати шанувати Україну як демократичну, незалежну, суверенну та процвітаючу державу протягом наступних десятиліть».